Huis schoon en fris – Vandaag weer een wat persoonlijkere topic; namelijk hoe ik mijn huisje weer schoon en fris krijg na het koken. We gaan het vooral hebben over de keuken opruimen. Ik hou van lekker eten, maar ook van een schoon en opgeruimd huis. 

Koken en opruimen

Voor Culinessa.com werk ik regelmatig recepten uit en aangezien ik twee mini’s heb, moet er elke dag gekookt worden. Ik weet niet hoe het komt, maar mijn ritme is een beetje apart ;). Meestal sta ik op en wil gelijk aan de slag met koken. Zo kan ik dan de rest van de dag, de recepten fotograferen en uitwerken, mijn administratie bijwerken, de was doen of het huis even goed opruimen.

En nee ik ben echt geen stepford wive of een domestic goddess. Verre van zelfs. De BF kan zich regelmatig irriteren aan mijn, ik quote, “shitzooi”. Hij vind mij een hoarder en is klaar met mijn, ik quote wederom “pinterest hoekjes”. Toch wil ik wel een schoon en opgeruimd huis, haha. Na het koken maak ik in ieder geval direct de keuken schoon zodat er geen luchtjes blijven hangen en er viezigheid achterblijft.

Oh en voor jullie beeldvorming, wij hebben, hoe kan het ook anders bij foodies, een woonkeuken. Er wordt dus gekookt en geleefd. Dat betekent dat als ik de keuken opruim, ik meestal ook even de woonkamer meepak en strak trek.

karcher x culinessa 1 683x1024 - Een schoon en fris huis na het koken

Het huis weer schoon en fris laten ruiken

Er zijn een aantal dingen die mijn leven net iets makkelijker maken en die tips deel ik graag met jullie. Lees mijn tips hoe ik de keuken schoon hou en hoe we hier de keuken opruimen zodat het huis weer lekker fris en schoon ruikt:

 1. Baking Soda
  Een van mijn favoriete schoonmaakmiddelen en perfect voor het weghalen van aangekoekt vet. Maak het schoon door het middel op een natte spons of doekje te strooien, naspoelen met water. Ik ben bijvoorbeeld heel zuinig op mijn Le Creuset pan. Ik heb er eigenlijk twee. Zodra we er in gekookt hebben, zorg ik ervoor dat ik het goed schoonspoel en als er aangekoekt vet op de bodem ligt, leg ik er een eetlepel baking soda in met een laagje water en verhit dit op laag vuur. Ik laat het langzaam aan de kook brengen en meestal kun je hierna heel makkelijk het aangekoekte vet wegpoetsen met een spons.
 2. Method allesreiniger
  Het gasfornuis maak ik schoon met de alles reiniger van Method. Ik ben mega fan van de geuren en met name de limited editions, dus zodra ik die zie is het kopen geblazen. Helaas maken ze mijn favoriete geur niet meer, dat was de granaatappel .Gelukkig heb ik nog wel een fles er van (haha life of a hoarder) en ben ik er achter dat die online nog wel te koop is her en der.Ook mijn gootsteen maak ik na iedere kookbeurt schoon. 1 x in de twee maanden maken we de filters van de afzuigkap schoon. Eigenlijk zouden we dat 1x per maand moeten doen, maar helaas schiet dat er bij in.Voor de oven en de bakplaten heb ik een wondermiddel van de buurvrouw. Hier smeer ik mijn oven en de bakplaten mee in en bedek ze met huishoud folie. Laat ze een nachtje staan en de volgende dag haal je zo het vuil eraf met een schone natte doek.De magnetron gebruiken wij amper, maar maak ik schoon wanneer nodig. Meestal is het gebruik van alles reiniger genoeg.
  keuken opruimen culinessa e1529670961588 862x1024 - Een schoon en fris huis na het koken
 3. Seepje
  Ondanks dat ik een vaatwasser heb, wassen wij onze mooie pannen en messen met de hand. Seepje heeft een afwasmiddel waar ik heel blij van word. Het ruikt lekker fris en is ook nog eens op een duurzame manier gemaakt. De producten zijn gemaakt gemaakt van superschillen uit Nepal niet schadelijk voor het milieu en worden geleverd in gerecyclede verpakkingen. Met de aankoop van hun producten steun je ook nog eens de lokale bevolking in Nepal.
 4. Swiffer
  Ik weet niet wie er ooit een swiffer bedacht heeft, maar ik HOU er van. Veel handiger dan een stoflap. Regelmatig gebruik ik deze om de boekenkast en ons dressoir van stof te ontdoen.
 5. Kärcher Floor Cleaner
  Met deze vloerenreiniger kun je en zuigen en dweilen met niet al teveel water. Me likey! We moeten het apparaat nog goed leren kennen, maar man hoe simpel kan het zijn. 1 2 3 en het huis is weer spik en span.
 6. Een lekkere geurkaars
  Wanneer ik de keuken/woonkamer heb gezogen, ga ik er met de Karcher overheen. Terwijl ik dat doe steek ik alvast een geurkaarsje aan en zo kan de ruimte zich vullen met een lekkere aangename geur. Mijn favoriete geurkaarsen zijn: Molton Brown – Rhubarb and rose, maar ook de Tobacco is favoriet-, Rituals Dao, en wij zijn gek op de Linnen lijn van de Hema.
 7. Room spray
  Wij hebben een aantal lekkere room sprays die we afwisselen, zo ben ik fan van de Rituals huisparfum Dao en vinden wij de room spray van Marie Stella Maris ook lekker. Wanneer ik de ramen open heb gezet en het huis heb laten luchten spray ik vaak nog even met een room spray. Zo blijft het lekker fris en schoon in huis ruiken.
  huis schoon en fris 683x1024 - Een schoon en fris huis na het koken
 8. Een goede prullenbak
  Om al die vieze luchtjes buiten te houden is een goede prullen bak echt een must have. Wij hebben er een van Wesco en zijn er heel erg blij mee. Ik koos voor een zwart exemplaar van de Wesco One boy, zodat het matcht met de rest van de aparaten hier in huis.
 9. Geef spullen een vaste plek
  Door spullen een vaste plek te geven hoef je ook niet elke keer te zoeken naar een geschikt plekje. Probeer zoveel mogelijk spullen op te ruimen en terug te zetten waar je ze ook gepakt hebt. En hou het simpel. Onnodige dingen maken een huis rommelig!
 10. Muziek
  Zorg ervoor dat je een muziekje opzet en dan kan je net ff wat gezelliger aan de slag. Wil je niemand storen, doe dan lekker je oordopjes in.

Oh en ben je lekker bezig en wil je doorpakken, wellicht vind je het dan ook leuk om mijn artikel over hoe ik mijn gedroogde kruiden heb georganiseerd te lezen.

Hebben jullie nog leuke merken of tips waarvan jullie zeggen, die maken mijn schoonmaak avonturen een stukje gezelliger, deel ze dan vooral met mij, cause we can all use that extra little bit of happiness while we clean.

Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Een schoon en fris huis na het koken

Nog meer maken van mijn blog?  Dan moet je zijn bij mijn recepten .

ps Heb jij iets gemaakt? Dan vind ik het leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.