Sagardi in Amsterdam, een geweldig Baskisch concept, fantastisch eten en voor mij gevoelsmatig echt een kleine vakantie in eigen land. Dat is het gevoel dat ik over heb gehouden aan ons etentje bij Sagardi Amsterdam. Het moment dat je de zaak binnenstapt en doorloopt naar achter waan je je niet langer in Nederland. Het personeel dat je Spaans hoort praten, de heerlijk uitgebreide kaart vol Baskische klassiekers en hele goede wijnen: het was genieten bij Sagardi en ik vertel je er alles over.

Sagardi, een stukje Baskische gezelligheid in hartje Amsterdam

We komen binnen op een zaterdag, rond 13:30 – perfecte tijd als je het mij vraagt. De lunch spits is al geweest, dus de zaak is niet druk en er zitten wat gasten aan tafels die ik Spaans hoor praten. Dat is altijd een goed teken!

We nemen plaats en beginnen met een heerlijk aperitif: C I D E R. Dit bracht me direct terug naar mijn Erasmus periode in Madrid. De grote plaza mayor in het weekend en dan diverse tentjes waar er cider traditioneel werd ingeschonken.

De pret is begonnen! Lees en kijk vooral even mee.

IMG 5684 jpg 683x1024 - Restaurant Sagardi in Amsterdam

Op de kaart bij Sagardi

Het restaurant serveert cider, bier en wijn, pintxo’s, huisgemaakte gerechten à la de Baskische oma’s, maar ook heerlijke gerechten van de Baskische grill; denk aan gerijpt rundvlees en een hele tarbot van de grill (echt, de lekkerste vis die je ooit zult eten). Ze vangen de collageen van de vis op en die verwerken ze weer in het gerecht dat je geserveerd krijgt. Ik kon het niet laten en vroeg om wat brood zodat ik de saus (een combinatie van olijfolie, gedroogde chili en gekonfijte knoflook, de opgevangen collageen van de vis en ciderazijn) kon dippen terwijl ik genoot van de tarbot. W A A N Z I N N I G!

De tarbot wordt in z’n geheel aan tafel geserveerd en erna in stukken verdeeld met een duidelijke uitleg. We krijgen een schaal met daarop de wangetjes, de zachte buik, de vlezige rug en “de tranen”. Oh ja en had ik al gezegd dat de vis dagvers en wild moet zijn. I love it!

Mooi om te zien, dat het hier draait om een pure, authentieke keuken waarbij er gebruik wordt gemaakt van topingrediënten die simpel worden bereidt. Het feit dat ze alles in eigen beheer verbouwen verklaard ook waarom het zo lekker is hier. Alles wordt uit Spanje ingevlogen, dat wel.

IMG 6645 683x1024 - Restaurant Sagardi in Amsterdam

Wij aten:

Geconfijte en gegrilde artisjokken met pata negra
Bocadillo met tonijn
Groene pepers met ansjovis en olijven
Croquetas de jamon
Chistorra worstje
Gerijpt rundvlees van de grill
Tarbot van de grill
Heerlijke postres: chocolade taart, rijstpudding en last but not least Basque cheese cake.

Op het moment dat ik dit uitwerk bedenk ik me dat ik niet alle wijnen die we kregen heb opgeschreven en onthouden. Eerlijk gezegd heb ik meer met de HB mee geproefd, maar gang voor gang kregen we fantastische wijnen! Dat moet gezegd worden. Ik maakte nog wel een foto van een heerlijke REMELLURI Rioja Reserva uit 2015 die uitstekend paste bij het vlees van de gril.

Het enige wat naar mijn mening ontbrak was een hoekje waar je hun mooie producten kan kopen. Dat is toch de droom. Tot die tijd moet ik maar vaak terug en ooit ga ik nog met de HB een mooie reis maken naar het Baskenland; staat al langer op ons wensenlijstje maar nu nog meer. We willen de lijst met Sagardi parels in Spanje nu wel afvinken.

Sagardi vind je aan de Spuistraat 304, 1012 VX Amsterdam en is elke dag geopend voor zowel lunch en diner

IMG 5683 jpg 683x1024 - Restaurant Sagardi in Amsterdam

Nog meer van mijn restaurant tips lezen kan natuurlijk altijd!