Review Kitchenaid Artisan 4,8 L Mixer // Ik ben nu dik een maand bezig met het testen van de Kitchenaid Artisan 4,8 L Mixer [de grotere broer / zus?! haha] van de Kitchenaid mini waar ik al eerder een review over schreef.

Deze keer is het net even anders dan toen ik voor het eerst met een Kitchenaid aan de slag ging. Nu had ik een referentie kader en gebruik ik regelmatig verschillende opzetstukken zoals de Kitchenaid food grinder of het geweldige pasta opzet stuk. (ps wist je dat deze ook perfect is om fondant mee uit te rollen). De opzetstukken kun je ook gebruiken voor de andere modellen, dus daar ben ik heel blij mee. Zou nog tof zijn om een keertje zelf ijs te maken.

De Kitchenaid Artisan 4,8L

Eigenschappen van de 4,8L

  • 300 Watt (ter vergelijking: de mini is 250 Watt)
  • 10 snelheden
  • in 15 kleuren beschikbaar
  • 699,- (adviesprijs)
  • Formaat: 34,3 x 22,2 x 36,2 cm (lxbxh)
  • Gewicht: 12,85 kg
  • Capaciteit: 1 kg (bloem) of  2,7 kg (cakebeslag) of 12 eiwitten
  • Bijgeleverde accessoires: 4,8 L beslagkom, een 3 L beslagkom, een deeghaak, platte menghaak met flexibele kant standaard platte menghaak en een draadgarde

Waarom kiezen voor de 4,8 L Kitchenaid?

Jullie zullen je vast afvragen, waarom een nieuwe? Ik ben eigenlijk de mini een beetje ontgroeit. Toen ik met dat apparaat aan de slag ging bakte ik een stuk minder dan nu. Brood bakken is iets wat ik graag doe en ik betrapte me er op dat ik elke keer de helft van een recept maakte omdat het er niet in paste. Ook zijn we hier thuis gegaan van met zn drietjes zijn naar met zn 4en thuis. Ik moet dus ook gewoon meer maken.

Verder merkte ik dat de grotere Kitchenaid Artisan van 4,8 L net iets meer mogelijkheden heeft dan de mini. Je hebt meer accessoires ervoor zoals het schenkschild, een glazen beslag kom maar ook is de platte haak net even anders dan van de mini.

kitchenaid artisan 48l culinessa 1 1024x741 - Review Kitchenaid Artisan 4,8 L Mixer / keukenrobot vs de mini

Hoe werkt de Kitchenaid Artisan?

Je kunt met deze mixer kneden, mengen, mixen maar ook kloppen. De Kitchenaid 4,8 L is net zo makkelijk in gebruik als de mini. Er zitten weinig knopjes en schakelaars om hem te bedienen en vrijwel alles spreekt voor zich. Rechts van de machine zit een hendeltje waarmee je de kop omhoog of omlaag kunt zetten. Aan de linkerkant een hendel waarmee je de snelheid van de mixer bepaalt.

Grappig detail; toen ik de mixer voor het eerst aan moest doen lukte het me even niet om hem aan de praat te krijgen. Wat bleek je moet net even anders de bediening aan de zijkant gebruiken. Je draait het namelijk naar beneden en naar je toe.

De kom met handvat draai je eenvoudig vast. De haken zet je ook met een draaibeweging vast op de kop. Let wel op dat je ze borgt.

Heel fijn ook dat bij deze mixer en dit model van de 4,8L al standaard een menghaak met flexibele zijkant heeft. Deze hoef je dus niet apart te kopen. Handig voor als je beslag van de rand wil schrapen tijdens het mixen.

Deze nieuwe vriend is wel een slagje groter dan onze vorige, maar hij staat op exact dezelfde plek. No problemo om te shinen, want het design leent zich daar uitstekend voor. Ik ben er zuinig op, dus na ieder gebruik maken we hem gelijk even schoon! Hopelijk helpt deze Review Kitchenaid Artisan 4,8 L Mixer.

Voordelen
– Een beslagkom met handvat (deze miste ik bij de mini);
– Meer accessoires beschikbaar;
– Grotere capaciteit en volume;
– De opzetstukken komen ook goed bij de bodem van de beslagkom en ook de zijkanten neemt hij redelijk goed mee. Schrapen is dus bijna niet nodig. Zeker niet als je de menghaak met een rubberen zijkant gebruikt.
– Bij dit model zit standaard dus een extra kom van 3L, waardoor je niet voortdurend hoeft af te wassen.

Nadelen
Groter dan de mini, maar niet storend. Dus eigenlijk is het geen nadeel.
– Jammer dat ie niet een halve snelheid heeft zoals de mini, maar geen nood. Mixen gaat prima met de schenkschild. Die zorgt er namelijk voor dat je bloem niet alle kanten opstuift.

Al met al is de Kitchenaid 4,8 L voor mij net even handiger, maar doet de mini niet onder in prestaties. Prima als je kleiner woont en voor ongeveer 4 personen wil bakken.

kitchenaid artisan 48l culinessa 4 1024x649 - Review Kitchenaid Artisan 4,8 L Mixer / keukenrobot vs de mini

Welke recepten probeerden we uit met de Kitchenaid Artisan?

Om te kijken of ik net zo tevreden was over de mix kwaliteiten van de grotere Kitchenaid, maakte ik daarom een Surinaamse cake waarbij het vooral gaat om volume kloppen in je beslag. Yes, I am talking about the notorious Eksi koekoe. Ik kan met een gerust hart mededelen dat het is gelukt. Ook maakten we heerlijke crack chocolate pretzel koekjes van Miljuschka en ook die zijn toppie gelukt. Voor een ander bak projectje maakte ik weer mijn recept voor Griekse pita’s (maar dan net ff anders geroosterd) en die zijn ook al zo goed gelukt. Op mijn to bake list staat nu een Pavlova. Lekker die eiwitten opkloppen om te kijken hoe snel dat gaat. Dat antwoord blijven jullie nog even schuldig. TBC

Check hier meer info over deze beauty van een Kitchenaid keukenmachine.

kitchenaid artisan 48 l culinessa 1 2 e1570555925251 1024x944 - Review Kitchenaid Artisan 4,8 L Mixer / keukenrobot vs de mini
Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Review Kitchenaid Artisan 4,8 L Mixer / keukenrobot vs de mini

Dit artikel is tot stand gekomen middels een samenwerking met een bedrijf of merk. Echter lees je hier wel mijn mening.


Nog meer maken van mijn blog?  Daarvoor verwijs ik je naar mijn recepten.

ps Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog? Dat vind ik leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.