Je stapt de sfeervolle zaak Oaxaca in Amsterdam (spreek uit als wa-ha-ka) binnen en waant je in het buitenland. Of beter gezegd in Mediterraanse sferen. Wij houden ervan; donker maar toch knus. Midden in de drukte van de stad vind je hier een heerlijke setting van Mexicaans eten met een moderne twist, een fantastische selectie aan Mezcal waar je u tegen zegt en prettige bediening. Ik vertel je graag meer.

Het was de verjaardag van de HB dus ik besloot hem te verrassen met een late lunch. Hij wist niet waar we naartoe gingen en toen we er bijna waren grapte hij nog: “Gaan we bij Sagardi eten?” Ik zo nee, dat niet maar je bent wel redelijk in de buurt. Sagardi is nl de grote Spaanse zus van Oaxaca dus toen wist hij het en kon de voorpret beginnen. Net zoals bij Sagardi worden de verse ingrediënten net buiten Barcelona verbouwd of rechtstreeks uit Mexico gehaald.

Verse guacamole die aan tafel wordt bereid – wat een feest

We zijn de moeilijkste niet, bestelden drankjes (de HB ging voor een michelada en ik begon met een agua fresca van mango: dit is mijn nieuwste obsessie) en lieten ons verassen met wat hapjes vooraf. Uiteraard stond hoog op m’n wensenlijstje de beruchte guacamole die aan tafel bereidt wordt in een molcajete. Dat was zo een feestje en toen we eindelijk konden proeven bleek dat je er behalve totopos (mais tortilla chips) ook nog chicharron bij krijgt; dit kun je het beste met knabbel spek vergelijken. Dat is echt een soort crack! Je blijft er sowieso van eten en deze combinatie met guacamole was waan-zin-nig!

De guacamole, daar moet ik toch even bij stilstaan. Hier maken ze guacamole op z’n Mexicaans dus zonder knoflook of limoen maar wel met heerlijke Serrano pepers, ui, zout en een vleugje koriander. Fris, een duidelijke avocado smaak en op mijn verzoek niet te pittig. Erbij ook nog heerlijke salsa’s om je smaakpapillen op verschillende manieren te prikkelen: 7 chili macha en habanero to name a few. En last but not least serveren ze hier knapperige sprinkhanen bij. De manier van bereiden is al een feestje op zich maar de presentatie maakt dit helemaal af! PS tip voor thuis: heb je je guacamole gemaakt, bewaar dan de pit van de avocado er in, dan verkleurt het niet en blijft je guac langer vers.

Authentiek Mexicaans eten met een moderne twist

We gaan nog even door met heerlijke oesters, tostada’s met tonijn tartaar, soft shell crab op een tortilla met romige avocado en wat van die geweldige salsa’s. En daarna is het tijd voor een ander gerecht waar ik nu nog van droom, namelijk Cochinita Pibil – wellicht ook bekend van de Netflix docuserie Chefs table en dan de aflevering over Rosalia Chay Chucs.

Cochinita Pibil

Ik hou ervan wanneer gerechten zo authentiek mogelijk worden bereid; geen concessies maar vooral tradities en liefde proef je hier terug. Grappig want ik ben nog nooit in Mexico geweest maar van deze cochinita pibil kreeg ik het gevoel alsof ik terug ging naar een moment waarop ik dit eerder had gegeten. Zacht gegaard vlees vol van smaak, superverse maistortillas en voldoende saus om te dippen. De frijoles, zwarte bonen, die we erbij kregen waren stuk voor stuk smaakbommetjes. De uien gegaard in citrus gaven het een frisse en knapperige twist.

We deden nog net geen dansje aan tafel maar voor dit gerecht kom ik terug. Dat moeten onze mini’s proeven!

Last but not least een ere vermelding voor het dessert. Deze hoort gewoon standaard op de kaart wat mij betreft: een tamal gevuld met een warm chocolade mais pakketje en heerlijk huisgemaakt ijs erbij, ook gemaakt van geroosterde gemalen maïs (pinole). Oh ja, en niet te zoet! Daar houden we van.

Mezcalleria – Oaxaca Amsterdam

We hebben geluk! Joan Bagur, de chef en eigenaar treffen we nog net en hij drukt ons op het hart nog een kleine mezcal proeverij te doen. Dat moet! Naast het restaurant hebben ze een uitgebreide selectie aan Mezcal en een Mezcal tasting room. Hier kun je gaan voor een chefsmenu of voor een eigen a-la-carte keuze. OH en er zijn ook antojitos (barbites) beschikbaar in de mezcalerìa dus je kan hier ook gezellig borrelen en wat snacken.

Heb je iets te vieren en wil je dat in besloten setting doen, dan kan dat ook! Ze hebben hier genoeg ruimtes waar je intiem kan zitten met een groepje.

Spuistraat 279, 1012 VR Amsterdam
Oaxaca is 7 dagen per week open voor lunch en diner.