Restaurant Felix Amsterdam // Een oude parel in Amsterdam is recentelijk helemaal gerenoveerd en met een nieuwe garde zijn ze een fantastisch concept begonnen: Restaurant Felix in het beruchte Felix Meritis van Amsterdam.

De BF werkt in de evenementenbranche en is er in die hoedanigheid ook weleens geweest in de oude setting. Wat hij zich er nog van kon herinneren, kon je een simpel broodje nuttigen tijdens de lunch. Dat is nu helemaal anders.

Felix Meritis Amsterdam

Toen wij in het restaurant dineerden, werd er nog flink geklust aan het overige gedeelte van het pand. Het pand krijgt namelijk een make over en is binnenkort klaar om afgehuurd te worden voor (culturele) events. We mochten samen met de chef even spieken en wauw, dat wordt heel mooi. Ik had mn andere camera niet mee, maar check even die trap. Indrukwekkend hoor, zo een oud Amsterdams pand met zoveel historie.

felix amsterdam 1024x683 - Restaurant Felix Amsterdam

Chef Floris van Straalen

Floris van Straalen ken je misschien van zijn tijd als chef kok bij restaurant Envy (of van Pure C, Oud Sluis, Vinkeles!!), maar nu staat hij de sterren van de hemel te koken bij Felix. Na het proeven van twee amuses, kijk ik de BF aan en zeg..ik proef elke keer Aziatische invloeden. Dus dat gaan we vragen! Wat blijkt, in zijn menu staat de New Dutch cuisine centraal, dat wil zeggen, elk gerecht wordt bereidt met op z’n minst één ingrediënt van Nederlandse bodem. Behalve die invloeden, bevestigt hij dat er in deze gerechtjes inderdaad Aziatische invloeden een rol spelen. Zijn inspiratie komt van de Sake die hij door sommelier Saskia heeft mogen proeven. Dat proef ik duidelijk terug.

Bij Felix kun je kiezen voor een verrassingsmenu, waarbij je kunt kiezen voor het aantal gangen.

Sommelier Saskia Smeenk en haar wijnen

Behalve chef Floris wil ik ook graag even de fantastische sommelier in het zonnetje zetten. We hebben het over Saskia. Ze heeft ondanks haar 16 jaar ervaring als sommelier bij Okura zo veel passie om je bij elke gang op een enthousiaste manier alles te vertellen over de wijn die ze bij het gerecht serveert en waarom ze dat doet. Als je doorvraagt krijg je zelf ook nog te horen hoe haar zoektocht is verlopen om meer dan 150 wijnen (ook een digestief, likeur, ­siroop, sake of iets alcoholvrijs) op de kaart te zetten bij Felix.

Genoeg leuke anecdotes waarbij ze je voorzichtig enthousiast maakt over de volgende wijn die ze in komt schenken.

Felix Amsterdam 06 1 1024x683 - Restaurant Felix Amsterdam

De gerechten bij Felix Amsterdam

Wij komen binnen en worden warm onthaald. We nemen plaats, kijken onze ogen uit en voelen ons gelijk op ons gemak. Een mooie zaak met zachte kleuren, servies, glaswerk en bestek on point, maar toch een relaxte vibe. We gaan zitten en hebben er zin in.

Ook willen wij de maître van Felix, Sander van Loenen Martinet (voorheen ook Okura) graag bedanken voor de goede zorgen! Het was een feestje!

Felix Amsterdam 03 683x1024 - Restaurant Felix Amsterdam
Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Restaurant Felix Amsterdam

Nog meer maken van mijn blog?  Dan moet je zijn bij mijn recepten .

ps Heb jij iets gemaakt? Dan vind ik het leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.