Deze recepten voor Chinees nieuwjaar zijn bij ons favoriet. Ik ga ze proberen aan te vullen, maar nu is het alweer bijna Chinees Nieuwjaar en ik wil ze delen. Voor wie het nog niet wist het is dit jaar het jaar van de AAP en dat ben ik..Ik hoor jullie al denken, maar neehee..dat is volgens de Chinese sterrenbeelden 😉 Ik ben dan wel een “aap, maar ook heel erg lief en zorgzaam en vind het fijn om mensen heerlijke eten voor te schotelen hoor.

Dat zette mij aan het denken. Ik heb volgens mij genoeg Kantonese klassiekers op de blog staan die ik met jullie kan delen hier in deze post.

CA2F4364 7097 461D A0F6 29DA6CBC6B5F 1024x683 - Recepten Chinees Nieuwjaar

Chinees nieuwjaar en Chinese horoscoop

Het Chinees nieuwjaar valt meestal tussen de 21 januari en 20 februari en begint bij de nieuwe maan en eindigt weer bij de eerste volle maan die volgt. Elk jaar is dus een andere Chinese horoscoop gelinkt aan dit jaar. Het Chinees nieuwjaar is de dag waarop het nieuwe jaar van de Chinese kalender wordt ingeluid.

Ben je van plan om het Chinees nieuwjaar te vieren of wil je een etentje geven geheel in Chinese stijl, dan mogen een paar gerechten niet ontbreken. Op tafel serveer je eigenlijk symbolische gerechten en iedereen krijgt een kommetje met rijst. Zo kan men zelf beslissen welke gerechten ze wel of niet willen eten. In mijn post deel ik vooral de gerechten die wij lekker vinden.

siu mai culinessa 1024x682 - Recepten Chinees Nieuwjaar


Onze favoriete Chinees Nieuwjaar recepten die je kunt serveren:

Zoals ik al zei serveer je normaal gesproken gerechten waaraan een bepaalde symboliek is gekoppeld. Zo staan noedels voor een lang en gelukkig leven en moet je ook proberen tijdens het koken de noedels niet te kapot te maken. Hoe langer de noedels die je eet hoe langer je leven 😉 Dumplings staan voor rijkdom en een vis bevordert je welvaart. Ga je hier heel diep op in dan is de soort vis ook nog eens belangrijk.


– Loempiaatjes of minder tratitioneel maar net zo lekker zijn deze garnalenbuideltjes.
Siu Mai, dit zijn soort van open gestoomde wontons. 
Wonton soep.
Gestoomde garnalen met knoflook, bosui en vermicelli.
– Lo Pak Go, Rettich cake met gedroogde garnaaltjes en Chinese worst.
Chinese Dumplings ook wel Jiaozi genoemd. 
– De gestoomde vis met bosui en gember. Deze moet gewoon op tafel staan en je moet er minimaal 2 op tafel zetten. Een voor het oude jaar en een voor de volgende dag om het nieuwe jaar in te luiden.
Witte kip. Recept
– Kreeft met gember en bosui.
– Peking eend
– Geroosterde Pork Belly, wellicht op een gestoomd lotusbroodje?
Gewokte groenten: Chinese brocoli met oestersaus of een simpele gewokte Pak Soi.
Tjauwmin

Teveel gedoe om van alles te moeten koken, serveer dan een heerlijke HOTPOT. Dit is Chinese fondue en daarbij kan je alles op tafel serveren en moeten de gasten zelf aan het werk.

IMG 6752 e1399820999862 - Recepten Chinees Nieuwjaar

Chinees nieuwjaar dessert – mandarijnen en hong bao

Een dessert wat je kan serveren is ‘Tang Yuan’. Dat zijn kleverige rijstballetjes met zoete vullingen van zwarte sesam, rode bonen of Eigenlijk eten ze bijna geen toetjes, maar wel wordt heel vaak een mandarijn gegeven die symbool staat voor voorspoed en geluk. Die zou je dus aan je gasten kunnen geven aan het einde van de maaltijd.

Misschien leuk om te geven bij de koffie zijn traditionele walnoot koekjes of een soort geharde caramel met pindas, maar de minder traditionele gelukskoekjes die ik eerder deelde kunnen uiteraard ook.

Alvast veel eet en kookplezier en een Gong Xi Fa Cai.

Meer over de Chinese keuken lezen

Nieuwjaar met mama

Meer Chinese recepten

Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Recepten Chinees Nieuwjaar

Nog meer maken van mijn blog?  Dan moet je zijn bij mijn recepten .

ps Heb jij iets gemaakt? Dan vind ik het leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.