Ik mocht onlangs aanwezig zijn bij een wel heel bijzonder event. Ik mocht een kijkje nemen bij een heuze asperge juwelier in Amsterdam. Boer Jac was speciaal naar Amsterdam hiervoor gekomen en gaf ons alle ins en outs over asperges. Zoals jullie wel weten zijn de witte asperges weer in het land en om dat te vieren mocht ik ze proeven. Boer Jac nam ze zelf mee. Er werden ons twee prachtige gerechtjes voorgeschoteld en ik was geinspireerd om ook een gerechtje te maken anders dan normaal.

IMG 4959 1024x1024 - Recept Witte asperges met garnalen en pasta

Witte asperge feiten

– De grootste eye opener voor mij was dat je witte asperges nadat je ze geschild hebt gewoon kan invriezen.
– Leuke bijkomstigheid, asperges bevatten heel weinig calorieën, en zijn dus verantwoord. Per 100 gram bevatten ze 20 kcal en hooguit 0,2 gram vet.
– Ook zijn ze vochtafdrijvend, goed vd nieren dus!
– Hoe weet je of je verse asperges te pakken hebt? Wrijf er dan twee langs elkaar; als ze een piepend geluid maken, zijn ze vers. Check ook of het kopje en de onderkant stevig zijn. Als je in de onderkant knijpt, moet je deze niet in kunnen drukken.
Het aspergeseizoen duurt landelijk tot 24 juni, dus voor die tijd lekker veel asperges eten!

IMG 1309 819x1024 - Recept Witte asperges met garnalen en pasta

Witte asperges bewaren

Asperges kun je goed 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Wikkel witte asperges direct na thuiskomst in een vochtige theedoek en leg ze in de koelkast. Groene en paarse asperges bewaar je het best in een open plastic zak in de koelkast.

Witte Asperges combineren

Klassiek: Uiteraard zijn jullie ook bekend met DE witte asperges klassieker: krieltjes, ham, gekookt eitje, botersaus met een snufje nootmuskaat, zout en peper. HEEERLIJK! Op het moment dat wij voor het eerst asperges eten, dan moet het gewoon op die manier.
Met zalm: Heel vaak zie ik ook witte asperges met zalm in plaats van ham. Vaak wordt er dan ook nog wat bieslook fijngehakt.
Als soep: Van de aspergeschillen kun je heerlijk soep trekken. Lekker romig soepje wordt het dan. 
Gewokt: Het schijnt dat je asperges heel goed kan wokken. Zelf heb ik dat nog niet gedaan.
Of in een salade: eerder maakte ik al een frisse voorjaarsvariant van witte asperges met grapefruit.

Ook heb ik nog een wijntip voor bij de witte asperge, namelijk een Gruner feltlinger of een Riessling.

witte asperges met garnalen 2 701x1024 - Recept Witte asperges met garnalen en pasta

Goed terug naar mijn recept. De ingredienten die ik wilde gebruiken voor mijn recept zijn witte asperges, garnalen, citroen, room en pasta. Ik ben heel benieuwd hoe jullie deze vinden? Let me know! Ik vind hem ook superlekker nu het wat warmer weer begint te worden. Ik serveerde het als een voorgerechtje, maar je kunt dus ook het recept verdubbelen als hoofdgerecht. Ik koop mijn asperges bij de Familie Buijs in Bilthoven, wat mij betreft hele goede kwalitatieve asperges. 

Recept Witte Asperges met garnalen en pasta

Ingredienten
200 gr Spaghetti
20 grote garnalen (ik gebr tiger prawns)
10 EL room
5 EL boter
2 tenen knoflook
Zwarte peper, zout
Bieslook gehakt

Hoe maak je Witte asperges met garnalen en pasta?

Pel de garnalen en maak de rug schoon.
Spoel ze af onder de kraan en laat ze goed uitlekken.
Schil de asperges en snijd ze in stukken van ongeveer 3 cm.
Kook ze in een ruime pan met water en een klontje gezouten boter.
Wanneer ze gaar zijn haal je ze uit het water.
Zet een ruime pan met water op voor de spaghetti. Kook deze volgens de instructies op de verpakking.
Pel de knoflook.
Hak de bieslook fijn.
In een pannetje laat je de boter smelten samen met de knoflook.
Bak even aan tot de aroma van de knoflook vrijkomt.
Voeg nu de garnalen toe en laat ze even rozig /rood worden.
Haal ze eruit en voeg nu de room toe.
Laat even opkoken en breng op smaak met zout en peper.
Meng nu alles (behalve de bieslook) samen in een pan en verdeel over de 4 borden en bestrooi met fijngehakte bieslook.

Bon appetito!

witte asperges met garnalen 1 705x1024 - Recept Witte asperges met garnalen en pasta

Screen Shot 2016 06 27 at 12.53.32 AM 300x113 - Recept Witte asperges met garnalen en pasta
Meer lekkere receptjes vind je hier.

ps Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog? Dat vind ik leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.

Dit artikel is tot stand gekomen middels een samenwerking met een bedrijf of merk. Echter lees je hier wel mijn mening.

0/5 (0 Reviews)