Vandaag deel ik weer een andere favoriet hier thuis, namelijk het recept voor Surinaamse maizena koekjes. Supermakkelijk en heeeuuul lekker! Geloof me. 

Surinaams eten

Ik denk dat maizena koekjes een van de bekendste Surinaamse koekjes zijn. Als je van Surinaams eten houdt, dan moet je ook echt mijn Surinaamse bruine bonen met rijst maken. Of wat dacht je van lekkere komkommer op zuur? Of rode uien op zuur? Ook deelde ik mijn recept voor een Surinaamse gehaktbal, uiteraard met een lekkere jus erbij. Deze breng ik op smaak met Mme Jeannette peper. 

Laat me weten welke Surinaamse klassiekers jullie een keertje willen leren maken, dan ga ik mijn best doen. Check ook even de Surinaamse recepten die ik al eerder deelde.

Surinaamse koekjes

In Suriname hebben we allerlei koekjes, van pindakoekjes, kokoskoekjes, spritzen tot dus Maizena koekjes (ook wel bekend als gomma koekjes). Deze koekjes zijn gemaakt van maizena en dus ook gluten vrij. Heel vaak zie je ze bij de toko liggen, maar ze zijn helemaal niet moeilijk om te maken en heel leuk om samen met kindjes te maken want dan kunnen ze mooi helpen met de disco dip strooien over de koekjes. Ok, hier moet ik zeggen dat er ook stiekem in hun mond eea verdwijnt, maar ach het blijven kinderen.

Maizena koekjes – Gomma koekjes op z’n Surinaams

Er zijn verschillende recepten van maizena koekjes in omloop: met maizena en custard, maar ik weet dat mijn opa ze maakte zonder custard, dus doe ik dat ook. 

Je kunt de koekjes met een koekjespers maken of er met de hand bolletjes van draaien en met een vork (die je even in maizena dipt) plat drukken. In plaats van plat drukken kun je ze ook als een balletje op de bakplaat leggen. Dan krijg je wat bollere buikjes maizena koekjes 😉 Vind je dat allemaal teveel werk, dan kun je ze ook net een spuitzak maken.

Tip: Als het deeg erg zacht is kun je deze even een halfuurtje in de koelkast leggen zodat het kan opstijven en daardoor ook harder wordt.

BELANGRIJK: we zeggen altijd dat je bij deze koekjes niet mag praten terwijl je ze eet. Drink er een lekker kopje thee bij.

maizena koekjes gommakoekjes 741x1024 - Recept Surinaamse Maizena koekjes

Recept Maizena koekjes – Gomma koekjes

Ingredienten
125 gr ongezouten boter op kamertemperatuur
125 gr suiker
265 gr maizena 
1 ei
1 tl Vanilla extract
Disco dip / suiker muisjes.

Zo maak je je eigen maizena koekjes

Verwarm de oven voor op 150 C.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Mix boter en suiker samen tot een romig en luchtig beslag (ongeveer 5 mins).
Zorg ervoor dat de suiker helemaal is opgenomen. 
Voeg nu het ei samen met de vanille essence toe.
Zet je mixer op een lage stand (zo voorkom je dat de maizena overal terechtkomt) en voeg de maizena in delen toe en meng goed door tot een glad deeg. Voordat je een nieuw deel maizena toevoegt, moet je er zeker van zijn dat het goed is opgenomen, om klonters te voorkomen.
Je deeg moet zacht zijn maar toch makkelijk te vormen.
Normaal gesproken draaien we er even grote balletjes van en strooien er dan discodip overheen.
Maar zoals hierboven besproken zijn er verschillende manieren.
Leg de koekjes op de bakplaat met wat ruimte tussen elkaar want ze lopen uit.
Bak de maizenakoekjes af op 150 graden gedurende 25 mins/30 mins.

82EE91F9 B110 4290 93AD 4FD19C722800 683x1024 - Recept Surinaamse Maizena koekjes
Dit zijn de koekjes traditioneel gemaakt en met een vorkje ingedrukt.

IMG 1473 e1391601348921 300x300 - Recept Surinaamse Maizena koekjes IMG 1478 300x300 - Recept Surinaamse Maizena koekjesIMG 1471 e1391601102672 1024x1024 - Recept Surinaamse Maizena koekjes

Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Recept Surinaamse Maizena koekjes

Nog meer maken van mijn blog?  Daarvoor verwijs ik je naar mijn recepten.

ps Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog? Dat vind ik leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.

3/5 (3 Reviews)