Steak tartare van Alain Caron: Vandaag deel ik met jullie het recept voor steak tartare dat ik leerde maken van niemand minder dan masterchef Alain Caron himself. Al eerder schreef ik over het fantastische initiatief “Koop een Koe”. In dat artikel leg ik je precies uit hoe crowd butching werkt en waar het vlees vandaan komt.

Superleuk dat ik er onlangs een kijkje mocht nemen. Tussen de weilanden in het pittoreske Baambrugge is het fantastische Koop een Koe neergestreken. We werden de hele middag rondgeleid door Yvo van Rijen, betrokken bij Koop een Koe. Nadat we van de boer hadden gehoord waar ze op letten en wat ze belangrijk vinden en uiteraard de blije koeien hadden geknuffeld, mochten we ons verplaatsen naar boerderij de Lindenhoff. Hier kun je overigens ook hetzelfde vlees kopen.

Al jaren komen de BF en ik bij de Lindenhoff en sinds de mini er is, vindt ook zij het een feestje om ernaar toe te gaan. Ze mag dan bij de kaasmevrouw lekker een stukje kaas proeven, wil altijd weten of er nog baby dieren geboren zijn en of ze er dan een kijkje mag nemen en helpt braaf mee bij het uitzoeken van lekkere dingetjes voor thuis.

Ondanks dat ik als klant van de Lindenhoff al eerder heb ervaren hoe kwalitatief de producten zijn, vond ik het leuk om te zien hoeveel passie en overtuiging de heren van Koop een Koe en de eigenaren van de Lindenhoff nog steeds hebben. Heel fijn dat ook zij het belangrijk vinden dat je liever minder vaak, maar dan wel heel goed vlees kunt eten. Koop een Koe sluit hier goed op aan. Ook sprak ik even met Meneer Lindenhoff himself, namelijk Ben te Voortwis. Tegenwoordig niet meer betrokken bij de bedrijfsvoering, maar hij woont er nog wel met heel veel plezier. Leuk om het verhaal te horen over dat het ooit begon als hobby en dat hij nooit voor ogen heeft gehad dat het zou uitgroeien tot wat het nu is. En wat straalde hij bij het vertellen dat zijn zonen het tegenwoordig hebben overgenomen.

IMG 1489 - Recept Steak Tartare van Alain Caron

IMG 1483 - Recept Steak Tartare van Alain Caron

Terwijl we nog druk in gesprek waren werden we geroepen dat het tijd was om aan de slag te gaan. We gingen onder leiding van Alain Caron koken. Vervolgens mochten we alles opsmikkelen op zo een coole setting. We gingen letterlijk dineren tussen de hooibergen en de stallen. En Alain maakte samen met chef Ruben van le Garage ook nog eens een toetje met datzelfde hooi. Ja echt! Hooi- IJs! Niet helemaal mijn ding, maar wat een waaghalzen!

IMG 4584 1024x1024 - Recept Steak Tartare van Alain Caron
Foto van Justine Biesot

Recept Steak Tartare van Alain Caron.

Hoe maak je een lekkere steak tartare?
– De kwaliteit van het vlees.
Ga naar je slager en vraag om een diamanthaas of een jodenhaas.
– Snijd je vlees zo fijn mogelijk.
Snijd het stukje vlees in plakjes en vervolgens in hele lange dunne repen en begin met een vlijmscherp mes hele kleine stukjes vlees van ongeveer 2 mm te snijden. Vervolgens hak je nog een keer over het geheel met je mes om er echt een lekker fijn geheel van te maken.
– Het mag niet te nat worden.
400 gr vlees en dan maximaal 2 eidooiers erbij. Het mag niet te nat worden, dus je kunt liever beetje bij beetje wat eiwit toevoegen, want weghalen kan niet op het moment dat je het hebt toegevoegd.
– Op smaak brengen en proeven
In principe kun je alles toevoegen wat je lekker vindt, uiteraard op smaak. Voor een klassieke steak tartare combineer je eigeel, olijfolie, zout, peper, augurkjes, kappertjes, sjalotten, mosterd, tabasco (voor pit), worcestershire saus en peterselie. Overigens is het belangrijk dat je de augurkjes, kappertjes en sjalotten ook heel fijn snijdt. Proeven is essentieel. Je kan beter gedoseerd te werk gaan om de juiste smaakbalans te krijgen.
– Serveren
Maak met behulp van een ring met een doorsnede van 10cm een platte tartaar en serveer met wat verse kruiden. Heerlijk met afgebakken stokbrood, simpele salade (het liefst alleen met een lichte vinaigrette) en frieten.
Een andere manier om te serveren is om het vlees in het midden van een bord te serveren met daarom heen alle ingrediënten. Zo kan iedereen zelf bepalen wat ze toevoegen of juist weglaten.

Deel met mij je favo combinatie van jouw steak tartare, ik ben benieuwd!

Nog meer maken van mijn blog?  Daarvoor verwijs ik je naar mijn recepten.

ps Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog? Dat vind ik leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij.

0/5 (0 Reviews)