Een tijdje was ik verslaafd aan zoete aardappel met truffelmayo en kocht ik dus regelmatig een potje. Na mijn recentelijke vakantie in Oostenrijk, waar ik de meest crunchy zoete aardappelfrietjes ooit at, besloot ik dat ik bij thuiskomst gewoon moest proberen om ze zelf te maken. Dit bracht me op het volgende idee.

Ik heb een mega lange to cook list met allemaal gerechten of recepten die ik een keertje zelf wil maken. Op die lijst stond ook zelf mayonnaise maken. Wij houden immers best van een patatje met hier in Nederland toch?! Iets met #DutchPride. Ik vond t best een avontuur, want je ziet allerlei filmpjes en leest allerlei theorien om je mayo te laten slagen.
 
Mijn doel?! Zelf mn eigen romige mayo maken en uiteraard eentje met een twist. Goed..zo gezegd en zo gedaan en ik ging aan de slag met van alles. De staafmixer kwam voorbij, een garde, een mixer..you name it en ik heb het wel geprobeerd. Helaas lukte het de eerste paar keer niet. Na poging 4 begon ik lichtelijk gefrustreerd te raken en dacht ik, ik probeer het nog een keer en anders houdt het op. Achteraf gezien was het heel simpel. De reden waarom het niet lukte? Nou, omdat ik nogal ongeduldig ben en niet lang genoeg had gewacht tot al mn ingredienten op kamertemperatuur waren.
 
Tips die ik je wil meegeven voor het maken van je eigen mayonaise:
– Gebruik echt alleen maar ingredienten die op kamertemperatuur zijn, anders bindt het ei niet en krijg je al heel gauw een fiasco.
(Haal dus je eieren de avond van te voren uit de koelkast)
– Gebruik geen olie die een sterke smaak heeft, dus G E E N extra vierge. Dan wordt de mayo bitter en met een te olijvige smaak.
– Ik beschrijf hier de techniek met de staafmixer, maar je kunt uiteraard ook gebruik maken van de klassieke manier met een garde. Daar heb je alleen eigeel nodig om mayo te maken.
– De jumbo verkoopt gepasteuriseerde eieren die ze al gescheiden hebben, dus zo kun je heel veilig je eigen mayonaise maken.
– Voeg smaakmakers toe op het moment dat je mayonaise af is, dus als je een citroen mayo wil, voeg dan de citroenrasp en sap toe wanneer je mayo lekker dik is en klaar voor gebruik. (Bekijk nog meer lekkere combinaties onderaan dit bericht).
filippo berio mild light culinessa - Recept Mayonaise maken + zoete aardappelfrietjes!
Recept Mayonaise

Ingredienten

– staafmixer en een smalle fles/bijbehorende maatbeker om in te mixen
– 1 ei
– 1 tl mosterd
– snufje zout
– 1 tl suiker
– 150 ml olijfolie (ik gebruikte een milde variant van Filippo Berio waardoor het niet teveel zou overheersen)

Methode
Plaats alle ingredienten in de bijbehorende maatbeker.
Plaats de staafmixer daarboven op.
Zet hem aan op de hoogste stand en trek deze langzaam omhoog.
Je ziet nu vrij snel de massa in mayonaise veranderen.
Mix nog even goed door en je mayonaise is klaar.
Je kunt er nu nog een extra twist aan geven.

Toevoegingen voor lekkere mayonaise combinaties:
– Citroenrasp en citroensap
– Wasabi pasta
– Sriracha
– Truffelolie
– Knoflook
– Basilicum 

Ik serveerde de mayonaise met heerlijke knapperige zoete aardappelfrietjes. Het recept vind je hier! Vond je dit receptje lekker? Meer lekkere receptjes vind je hier.

Maak je een gerechtje van de blog? Vergeet dan niet om een foto er van te maken en tag het met #culinessarecepten op Social Media. Ik wil heel graag zien wat jullie maken!

filippo berio mayonaise culinessa2 - Recept Mayonaise maken + zoete aardappelfrietjes!

Dit artikel is tot stand gekomen middels een samenwerking met een bedrijf of merk. Echter lees je hier wel mijn mening.

 

0/5 (0 Reviews)