Kippensoep van oma // Dit recept voor kippensoep van oma heeft een speciaal verhaal. Als onderdeel van mijn samenwerking met Chaudfontaine mocht ik samen met Jadis van The Lemon kitchen een dagje meehelpen in de keuken bij Resto VanHarte. We gingen naar het buurtcentrum in Holendrecht en ontmoeten daar de horecamanager Robbert Overveld en de vrijwilligers die daar 1 a 2 keer per week een restaurant voor de buurt draaien. Geheel op basis van giften en donaties dus; mede mogelijk gemaakt door Chaudfontaine. Hoe bijzonder!
Resto VanHarte
Chaudfontaine gelooft in het samenbrengen van mensen aan tafel. Niet alleen voor lekker eten, maar ook voor een goed gesprek en een gezellige avond. Met deze combinatie is een samenwerking tussen RestoVanHarte en Chaudfontaine een passend recept.
“Bij Resto VanHarte nodigen we u uit voor verrassende ontmoetingen, een goed gesprek en het gevoel er helemaal bij te horen, onder het genot van een gezonde maaltijd. Jong of oud, arm of rijk en uit welke windstreek dan ook: iedereen is welkom om bij ons te komen eten, of te komen helpen in de keuken of de bediening. Iedereen doet mee bij Resto VanHarte.”
Ik leg het kort nog even uit: in principe wordt er op meerdere locaties in Nederland bij Resto VanHarte 2 x per week gekookt gedurende het hele jaar. Er is een horecamanager die samen met vrijwilligers het restaurant draait. Per keer wordt op basis van de donaties gekeken naar wat er op het menu komt, dus dat is elke keer een verrassing. Er wordt gebruik gemaakt van verse groenten en er staat regelmatig vis op het menu. Ook voor mensen die graag vegetarisch of halal willen eten bieden zij mogelijkheden. Geef gerust ook je allergieen door dan kunnen ze er rekening mee houden. Resto VanHarte richt zich primair maar niet uitsluitend op mensen met een smalle beurs. Bijdrage voor het 3 gangen diner ligt afhankelijk van de locatie tussen de 5 en 7 euro.
Ik vond het zo bijzonder om dit mee te maken en kan eigenlijk niet echt omschrijven wat het met je doet. Ik weet in ieder geval nu dat mijn leven verre van perfect is, maar ik ben meer dan OK met hoe de dingen lopen. Echt meer dan ok zelfs! Zelfs mensen die in de penari zitten helpen met liefde. Mijn conclusie was dan ook dat iedereen dit een keertje mee moet maken en gelukkig bieden ze daar mogelijkheden voor.
Nostalgie met Cor
Tijdens die dag ontmoette ik ook chef Cor Koijmans, die wel een bijzonder verleden had: van sterren restaurant Da Vinci waar hij gekookt heeft tot sterren restaurants in Rusland en vervolgens na heel veel ellende over zich heen te hebben gehad weer bezig is met voet aan wal te krijgen in Nederland. Niet makkelijk, maar hij doet het wel.
Het recept voor deze soep komt dan ook van de oma van Cor, dus daarom heet het soep van oma 😉 Het liet me wel een beetje denken aan de vermicelli soep van mijn omaatje, dus vandaar dat ik het recept ook met jullie wil delen. ENJOY <3
Klassieker – zelf deze kippensoep maken
Zin in ouderwetse kippensoep, net zoals van oma? Probeer dan deze versie en geef er net zoals met veel klassieke recepten je eigen draai aan. Dit is de versie die ik maakte met Cor zijn input. Wij maken deze soep ook weleens met kleine gehaktballetjes en we voegen er soms ook een aardappeltje in partjes toe.
Tips of suggesties? Laat ze vooral achter bij de reacties.
Recept kippensoep van oma
Ingredienten
~4 grote kommen
2 medium uien
4 kippenpoten
2.5 liter water
1 bouillonblokje
1 prei
1/2 winterpeen in blokjes
2 roma tomaten ontveld
1 teen knoflook
1/2 stengel van bleekselderij
1 laurierblad
2 takjes thijm
1 handje vermicelli
1 bosui
Hoe maak je kippensoep van oma?
Verwarm de oven voor op 125 graden.
Schil de ui en snijd in dikke plakken van ongeveer 1 cm.
Leg ze in een ovenschaal en leg daar de kippenpoten bovenop.
Giet een scheutje olijfolie erover en zet ze even aan in de oven gedurende 15 minuten.
Vul een pan met 2.5 liter water en voeg er de kip aan toe.
Breng langzaam aan de kook en schep eventueel het schuim eraf.
Voeg nu je “bouquet” toe: De ui, prei, winterpeen, tomaat, knoflook, selderij, laurier en thijm.
Laat dit op laag vuur sudderen gedurende een uur of twee.
Haal de kip eruit en zeef de bouillon.
Je kan indien gewenst de wortelen erui halen, maar die keus is aan jou.
Giet nu de bouillon weer terug in de pan en voeg de vermicelli toe.
Wanneer de kip is afgekoeld kun je deze pluizen en weer in de pan doen.
Hak ondertussen een bosuitje fijn en garneer de soep hiermee.
Eet smakelijk!
Chaudfontaine x Resto VanHarte
Ik wil Chaudfontaine en Resto VanHarte ontzettend bedanken voor deze kans. De verhalen, indrukken en deze bijzondere ervaring. Mocht jij nu denken, dit wil ik ook? Geef je op en ga ook een keer jouw steentje bijdragen door middel van vrijwilligerswerk of een donatie via de website van Resto VanHarte. Alle kleine beetjes helpen, echt!
Ter info: Chaudfontaine levert een financiële bijdrage waarmee onder meer 500 ontmoetingen op Restolocaties kunnen plaatsvinden. Ook steunen zij Resto VanHarte tijdens extra activiteiten.
Dit artikel is tot stand gekomen middels een samenwerking met een bedrijf of merk. Echter lees je hier wel mijn mening.
Nog meer maken van mijn blog? Daarvoor verwijs ik je naar mijn recepten.
ps Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog? Dat vind ik leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via Instagram, Twitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.