Ik heb iets ontdekt..ik heb iets ontdekt en dat moet ik met jullie delen. Ik ben fan van Gepocheerde zalm en dan teriyaki zalm. Gebakken zalm en ik zijn geen vrienden. Dat vind ik helemaal niks. Er komt een bepaalde smaak vrij die ik niet kan waarderen. Gek genoeg is sashimi van zalm juist mijn favoriet. Ik kan niet zo goed de vinger op de zere plek leggen, maar het is niet mijn ding. So I gave up. Tot we bij de Japanner zaten eerder dit jaar en ik zalm had besteld. Ik dacht dat het Zalm Tataki was (heel kort dichtgeschroeid), maar dat was het niet. Ik kreeg een langzaam gegrild stukje zalm dat nog lekker rauwig was van binnen en het smaakte me best goed. 

Afgelopen maand waren we aan het eten bij een Japans Fusion restaurant en op de kaart stond een zalm met bimi. Toen die geserveerd werd dacht ik OH nee, dat vind ik vast niet lekker. Maar wonder boven wonder smaakte het me wederom goed. Ik besloot hiermee te experimenteren en deel vandaag met jullie mijn receptje voor gepocheerde teriyaki zalm.

Wat is gepocheerde zalm?

Ik dacht ik leg het even uit. Sashimi van zalm is rauw. Zalm tataki is even dichtgeschroeid op de grill. En dan hebben we nog gepocheerde zalm:
Pocheren is een soort van stomen. Er wordt geen olie of vet gebruikt bij de bereiding, maar wel vocht. Ik heb ook geen stoomoven, dus pocheer ik in mijn Chinese bamboe stoommandje dat goed past op een van mijn pannen. Dat werkt prima. De gepocheerde zalm is fluweelzacht en nog een beetje rauw vanbinnen. Dan is ie perfect. 

Wat is teriyaki saus?

Normaal gesproken is Teriyaki saus een marinade die men gebruikt wanneer je vlees bakt of grillt. Vandaag gebruik ik het om een zalm mee te pocheren en er vervolgens een teriyaki glaze van te maken. Dit is dan een stuk stroperiger.

recept teriyaki zalm 711x1024 - Recept gepocheerde zalm met teriyakisaus

Recept voor Gepocheerde teriyaki zalm

Ingredienten voor de Teriyaki saus
1 EL mirin

1 EL sake (je kan ook donkere rum gebruiken)
1/2 tl suiker
2 EL soy sauce

Roer goed en zorg dat de suiker goed oplost. 

Ingredienten voor de gepocheerde zalm
1 EL Teriyakisaus 
1 EL water
2 zalmfilets (zonder huid) a 150 gr
4 plakjes gember
1 bosui fijngesneden (het groene gedeelte)

Teriyaki glaze.

Methode
Zet een pan met een flinke bodem water op het vuur.

Gebruik een diep bordje waar de zalm goed in past.
Leg hierop de zalmfilets en schenk 1 EL van de teriyakisaus en 1 EL water erbij.
Leg op de zalmfilets de gemberschijfjes en bosui.
Wanneer je water kookt, leg je het bamboestoommandje op de pan (het is vooral belangrijk dat het mandje niet het water raakt).
Leg je diep bord met zalmfilets erop en stoom de zalmfilets in 3-4 minuten gaar.
Ondertussen breng je de rest van de teriyaki saus samen met 2 EL water aan de kook tot het wat stroperiger is. Dit wordt de teriyaki glaze. 
Met een brander schroei je de zalmfilets nog even dicht. Dit geeft ook een heerlijke smaak aan je saus.
Schenk nu de rest van de teriyaki saus bij je gepocheerde zalm en serveer direct.

Mocht er iets niet duidelijk zijn, laat het dan even in de comments weten. Ik help graag!
recept teriyaki zalm2 1024x683 - Recept gepocheerde zalm met teriyakisaus

Screen Shot 2016 06 27 at 12.53.32 AM 300x113 - Recept gepocheerde zalm met teriyakisaus
Meer lekkere receptjes vind je hier.

ps Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog? Dat vind ik leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via Instagram, Twitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.

[pexblogposts pex_attr_title=”Dit vind je misschien ook leuk” pex_attr_cat=”3″ pex_attr_layout=”columns” pex_attr_number=”4″ pex_attr_columns=”4″][/pexblogposts]

 

0/5 (0 Reviews)