Hi allemaal,

Allereerst happy new year! In het kader van het nieuwe jaar zijn er een aantal dingen die ik net even anders wil doen dit jaar. Herkenbaar? Het gaat me met name om bewuster leven: dat betekent bewuster in het moment zijn, meer offline, meer bewegen en meer bezig zijn met dingen die mij goed doen en energie geven. Zeker gezien de nasleep van mijn hersenschudding en de klachten waar ik nog steeds mee kamp is dat voor mij heel belangrijk. Waar steek je wel energie in en wat ga je niet meer doen?

Al een hele tijd speel ik met de gedachte om de menstruatiecup te proberen. Collega C met wie ik destijds bij Bugaboo werkte was helemaal happy met die van haar. Dat zette mij aan het denken. Toen ik hem ook nog eens in een goodie bag kreeg stond ie heel lang in mijn kastje hier thuis. Nu is het nieuwe jaar aangebroken en ga ik wat veranderingen doorvoeren. Zo ook dus het proberen van de menstruatiecup van OrganiCup. Ik deel vandaag met jullie wat tips en mijn ervaringen met het gebruik van de OrganiCup.

De menstruatiecup van OrganiCup

Dit is een cupje met een klein steeltje dat je inbrengt in je vagina tijdens je menstruatie. Het vangt het bloed op en dat leeg je weer. Een menstruatiecup gebruik je in plaats van tampons en maandverband. In onderstaande filmpje van OrganiCup zie je precies hoe het werkt.

Hoe inbrengen?

Eerst kook je de menstruatiecup uit zoals in het filmpje. Was hem nog even met de bijbehorende zeep. Ik vouwde de cup zoveel mogelijk bij elkaar en ben rustig op de WC gaan zitten. Vervolgens heb ik rustig ingeademd. Bij het uitblazen heb ik hem ingebracht. (Weet niet of dit duidelijk is, maar zo werkte het voor mij). Breng hem in zoals op het filmpje en trek nog even aan het uiteinde. Je moet nl een soort weerstand voelen zodat het echt vacuum is gezogen.

Hoelang kan je de menstruatiecup dragen?

Je kunt de OrganiCup tot wel 12 uur dragen (dit hangt natuurlijk af van de heftigheid van je menstruatie). Eigenlijk hoef je tussendoor de cup niet te legen en ook niet eruit te halen als je naar het toilet gaat. Je leegt de cup twee tot vier keer per dag in het toilet. Mocht het nodig zijn dan kan dit vaker. Zie nogmaals het filmpje hoe je hem eruit kunt halen. Een tip, ga niet trekken aan het uiteinde, maar verbreek de vacuum. 

Hoe maak je de menstruatiecup schoon?

Wanneer je de menstruatiecup tussendoor leegt, spoel je deze goed met water, eventueel met nog wat van de speciale zeep. Deze verkopen ze ook bij OganiCup. Ook hebben ze schoonmaakdoekjes die je mee kunt nemen voor onderweg. Aan het eind van de menstruatie moet je de cup even uitkoken gedurende 5 minuten, zodat de cup goed ontsmet is. Je maakt de menstruatiecup droog evt met toiletpapier en bewaart hem in het bijbehorende zakje. Je kunt de cup een aantal jaren gebruiken voor je hem vervangt, dit scheelt dus ook in de kosten EN je draagt een steentje bij aan een beter milieu.

organicup culinessa 1 814x1024 - Persoonlijk: review menstruatiecup van Organicup

Hoe is de menstruatiecup mij bevallen?

Ik heb nu dus pas 1 cyclus met de cup meegemaakt. Voordat ik hem inbracht heb ik eerst goed het filmpje bekeken. Ook heb ik voor de zekerheid een inlegkruisje gebruikt omdat ik bang was dat ik zou doorlekken (wat niet is gebeurd!). Ik voelde hem echt zitten en had het idee dat mijn vagina nog moet wennen en ik voelde een soort druk. Maar al met al viel het me mee. Het schijnt dus dat je ongeveer 3 keer de cup moet hebben gebruikt tijdens je menstruatie voordat je echt een oordeel kan vellen. Zoals ze bij OrganiCup zeggen, hang in there just a little bit longer 😉 Mijn tip, oefen al een keer voor je ongesteld bent. Dat scheelt wat gedoe.
Ik zal mijn stukje updaten na 3 maanden.

Financieel voordeel
Wanneer je de menstruatiecup gebruikt, kan je deze 10 jaar gebruiken. 10 jaar! Lang he! Dat scheelt ontzettend veel maandverband en tampons.

Bestel jouw OrganiCup met korting

Gebruik de code “culinessa” en krijg 2 voor de prijs van 1. *let op je kunt niet 2 verschillende cups kopen. Bestel je cup A dan krijg je er twee voor de prijs van 1. Bestel je cup B, idem. Bestellen kan via de site van OrganiCup.

Toxic shock syndrom
Ik heb nog even nagevraagd bij OrganiCup hoe het zat hiermee en dit is hun antwoord:

“TSS is a rare, but serious, illness. TSS a complication of bacterial infections, which has been associated with individuals who have used intra- vaginal devices (such as tampons and menstrual cups), but TSS is not solely linked to intra- vaginal devices. To contract TSS, a person needs to have a specific strain of staph bacteria (staphylococcus aureus) in their vaginal flora. If the individual has that, the staph can multiply and produce a harmful toxin.

A study conducted in Lyon, France claimed that menstrual cups may pose an even greater risk of TSS than tampons. We are aware of this study and we are of course interested in their findings. However, the study hasn’t been concluded yet. Furthermore, it was conducted using sterile plastic bags – not actual human vaginas – and we think it is safe to assume that the human body is more complex than a bag.

Menstrual cups have been a trusted period care product for decades. In fact, globally only 2 cases of TSS relating to menstrual cups have been reported and this was due to very prolonged use (longer than the recommended 12 hour maximum).”

Voor meer informatie verwijs ik je graag naar de FAQ van Organicup.

organicup culinessa 3 683x1024 - Persoonlijk: review menstruatiecup van Organicup
Screen Shot 2016 06 27 at 12.53.32 AM 300x113 - Persoonlijk: review menstruatiecup van Organicup

*Dit artikel is tot stand gekomen middels een samenwerking met een bedrijf of merk.

Nog meer maken van mijn blog?  Dan moet je zijn bij mijn recepten.

ps Heb jij iets gemaakt? Dan vind ik het leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.