Jeetje, dat is nog een lastige. Ik krijg er gewoon jeuk van aan mijn hoofd..zoveel ideetjes..zoveel gerechten, eigenlijk kan ik nu niet kiezen. Goed, toch ga ik een poging wagen.

1. Tjauwmin

IMG 8356 1024x1024 - Persoonlijk: Mijn 5 favoriete gerechten

Ik denk dat een van mijn favoriete gerechten toch echt een Tjauwmin is. Voor wie dat niet kent, dat zijn dunne Chinese noedels geserveerd met gemengd vlees oftewel moksi meti in het Surinaams. Aan Tjauwmin heb ik hele goede herinneringen. Als klein meisje mocht ik mee met mijn papa naar de Chinees. Daar stond je dan voor een soort luikje te wachten en rook je letterlijk het vlees. Ik kan niet zeggen dat het er altijd heel fris rook, want varken heeft nou eenmaal een bepaalde geur. Ook de Chinese meneer met bierbuik en wit tshirt met vlekken zit in mijn geheugen gegrift. Toch weerhield ons dat er niet van om eens in de zoveel tijd Tjauwmin te eten. Haha..

Oh ja, ik zal het niet zo snel zelf maken, maar ik heb wel mijn favoriete adresje! Daarover lees je meer in deze post.

2. Een goede biefstuk
De BF kan een kick ass biefstukje bakken. Ik kan daar intens van genieten. En dan met name van het vlees dat we kopen via Koop een Koe of Nice to Meat. Een goed glas rode wijn of een ijskoud biertje, gegrilde groenten en aardappeltjes ernaast en hoppaa ik ben een gelukkig mens.

IMG 7911 1024x1024 - Persoonlijk: Mijn 5 favoriete gerechten

 

3. Pasta Bolognese
Uiteraard kan deze niet ontbreken en moet ik hem gewoon met jullie delen. Niet alleen een van mijn favoriete gerechten, maar ook zeker een van jullie favoriete gerechten. Vooral mijn bolognese saus met venkel en worst is een winnaar en alleen al tijdens het koken begin ik te watertanden. De mini’s zijn er beiden dol op, dus ook voor kleintjes is dit een gouden recept.
IMG 1178 1024x1024 - Persoonlijk: Mijn 5 favoriete gerechten

 

4. Mijn moeder haar Javaanse bami
De bami van mijn moeder, daar kan niemand tegenop. En dan vooral omdat er zoveel lekkers bij geserveerd wordt. Zo maakt mama hem altijd met petjil (geblancheerde groenten met pindasaus), krokant gebakken cassave (telo in het Javaans), lekkere gestoofde kip en baka bana. Ernaast een bakje kroepoek en ik ben gelukkig. Misschien moet ik een keertje de tijd en moeite nemen om het recept uit te werken. Surinaams eten is toch heel vaak op gevoel, dus als ik mama zover krijg om samen met mij te koken, dan kan ik hem ook met jullie delen.

bami goreng mama - Persoonlijk: Mijn 5 favoriete gerechten

5. Bitawiri moksi alesi
De Surinaamse keuken is er eentje die ik niet zo vaak hier deel, maar waar ik wel intens gelukkig van wordt. Ik had een tijdje een verslaving. Ricardo’s in Amsterdam oost maakt er eentje die goddelijk lekker is en waar ik een tijdje elke week naar verlangde. Oke, niet alleen ik, ook de BF is er gek op. Na enige tijd besloot ik dat ik het gewoon zelf wilde maken. Ik stond in Amsterdam Zuidoost in een toko en zag daar een mevrouw allerlei lekkere dingetjes halen. Ik trok de stoute schoenen aan en vroeg haar wat voor lekkers ze ging klaarmaken en voor wie. Dat bleek dus bitawiri moksi alesi en sinds ik van haar de uitleg kreeg over hoe ik het moest maken staat het hier regelmatig op tafel. Ik serveer het dan met rode uien op azijn, gebakken banaan en een ijskoude limonade. Geheime tip van de mevrouw: je moet werken met kokosvet ipv gewone olie EN gerookte kip is een hele fijne cheat (in Suriname gebruiken ze heel vaak gedroogde vis.)

moksi alesi  - Persoonlijk: Mijn 5 favoriete gerechten

6. Tomatenkip van mama
Gewoon omdat ik het niet bij 5 favo’s kon laten, toch nog even een zesde erbij 😉 hahah Helemaal niet speciaal maar wel zo lekker en vertrouwd. Ik word er gewoon blij van als ik eraan denk dat mama dat heeft gekookt voor ons. Wij allemaal kunnen dan smullen. Gewoon een bordje dampende witte rijst met tayerblad (Surinaamse bladgroente die het meeste weg heeft van spinazie a la creme) en tomatenkip is zoooo lekker. Comfort food voor mij 😉

*Deze post is een onderdeel van de #30dayblogchallengeNL van HareMaristeit  (zij heeft deze tag bedacht). Ik heb geen komkommer tijd, maar wilde wel een poging wagen met een aantal topics mee te doen.

 

Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Persoonlijk: Mijn 5 favoriete gerechten

Nog meer maken van mijn blog?  Daarvoor verwijs ik je naar mijn recepten.

ps Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog? Dat vind ik leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.