Een tijdje geleden vertelde ik jullie over mijn Musthaves Pannen en vandaag wil ik weer een leuk onderwerp aankaarten, namelijk must haves om te Bakken.

Volg je mijn blog inmiddels al wat langer, dan weet je wel dat ik meer kook dan dat ik bak, toch 😉 Hoe dat komt, nou omdat mijn zus Mee een fantastische bakker is. Zij maakt altijd de taartjes als er iemand jarig is of als we iets speciaals te vieren hebben in de familie. Meestal is zij hoofd toetjes aangezien het haar gewoon tien keer makkelijker afgaat en het altijd lekker is. Wat een mazzel he.

Ik  ben meer van de brownies, appeltaarten, madeleines  en simpele koekjes, maar ik heb besloten dat ik wat meer wilde doen met bakken. Ik heb namelijk al best lang de bakboeken van Linda Lomelino in mijn kast, maar heb er tig keer in gekeken maar nog nooit uit gebakken.

Misschien komt het ook wel door Heel Holland bakt of Laura van Laura’s bakery die me altijd zegt dat bakken niet moeilijk is of door het feit dat ik als mama van twee mini’s ook een keer zonder al te veel stress en paniek een mooi taartje voor ze wil kunnen bakken. Mijn uiteindelijke doel is dan ook een mooi taartje te kunnen bakken met de feestdagen.

Ik ben dan niet zo een expert als mijn zus of Laura, dus de hoeveelheid spullen die zij hebben is gewoon van een ander kaliber. Maar, als je wil gaan bakken, dan moet je toch echt wel wat basis benodigdheden in huis hebben. Dus ik heb mijn musthaves om te bakken op een rij voor jullie gezet.

Een goede mixer:
Met stip op nummer 1 en tegelijkertijd ook op mijn wish list staat een goede mixer. Ik heb namelijk nog steeds een amateurtje, maar moet eerst wat meer bakuren draaien om het in de vingers te krijgen voor ik van mezelf over mag op een ander model. Het zal een heus karwei worden welke ik uiteindelijk moet aanschaffen. Zo zijn er mixers van Kenwood, Magimix en Kitchenaid (tegenwoordig ook de nieuwe Kitchenaid Mini voor zij die een kleiner huis hebben). Ik ben nu ook de Cook Expert van Magimix aan het testen en dat apparaat kan ook mixen Zie mijn review hier. 

Goede bakblikken:Voor het bakken van cakes is het ook belangrijk om te werken met goede bakblikken. Ik heb er een aantal, afhankelijk van wat ik ga maken, gebruik ik dus een vorm. Even op een rijtje voor jullie:

– Een speciale vorm van Nordic Ware, the heritage bundt. De aller eerste keer dat ik deze vorm gebruikte was ik gewoon verbaasd over de kwaliteit van dit bakblik. Het voelt lekker degelijk en best een beetje zwaar. Mijn baksel kwam er zonder een probleem uit en de binnenkant van het bakblik was helemaal schoon. Dat was voor mij conclusie nummer 1: je moet echt werken met goede kwaliteit spullen, die je bakavontuur wat minder spannend maken en gewoon een top resultaat bewerkstelligen.
IMG 9881 1024x683 - Musthaves deel 2: Wat heb je nodig om te bakken

 

Het recept voor deze tulband met maanzaad en citroen icing vind je hier.

Fat daddios twee kleine ronde bakvormen van 15 cm voor van die schattige taartjes. Ook deze bakvormen zijn een plezier om mee te werken. Afhankelijk van wat je wil, kies je een bepaalde maat. Ik ben gewoon verliefd op kleine mooie taartjes.

– Een rond bakblik van Nordic Ware met losse bodem voor o.a appeltaarten, cheesecakes of quiches. Ook dit is net als de Heritage bundt een feestje om mee te werken.

Een bakplaat
Een extra bakplaat is best handig, om op te kunnen bakken. Ik heb er eentje van Nordic Ware en ben daar heel blij mee. Nu ben ik op zoek naar een kleiner formaatje, om bijvoorbeeld croissantjes in te kunnen afbakken of om groenten, vlees of vis klaar te maken in de oven.Tevens ook sexy voor food fotografie om bijvoorbeeld sticky ribs met coleslaw, mais en friet te serveren.
culinessa bakken musthaves 1024x1024 - Musthaves deel 2: Wat heb je nodig om te bakken

Bakbonen
Wanneer je blind moet bakken (dat wil zeggen, eerst de bodem voorbakken zonder dat die omhoog komt), dan zijn bakbonen vrij essentieel. Tijdens een verkenningstocht in kookwinkel Kookpunt, kreeg ik te horen dat dit hele fijne bakbonen zijn, dus die kocht ik heel braaf.

Spatel + Pannenlikker
Handig om het beslag te kunnen overgieten in een bakvorm en met de pannenlikker zoveel mogelijk beslag te kunnen overgieten in je bakvorm. Ik heb ze in frisse kleurtjes van Le Creusset. Zijn ze niet cute 😉
le creuset culinessa 1024x1024 - Musthaves deel 2: Wat heb je nodig om te bakken

Glaceermes
Om je taartjes strak te kunnen voorzien van icing of boter creme is het handig om een glaceermes te hebben.

Deegroller
Spreekt voor zich, maar heel handig voor bijvoorbeeld het uitrollen van fondant of andere deegwaren. Ook wanneer je koekjes gaat bakken.

Draaiplateau
Na het bakken, volgt het decoreren. Heel handig als je dan kunt werken met een draaiend taartplateu, zo hoef je niet zelf de taart handmatig te draaien en blijft die mooi op een plek staan. Die van Fat Daddios is werkelijk fantastisch en mag nooit meer weg 😉

Taartplateau
Wanneer je uiteindelijk je mooie taartje af hebt, moet je hem uiteraard ook kunnen showen, toch? Een taartplateau mag hier dus niet ontbreken. Ik houd van strak en simpel, dus ben fan van de designs van Asa, Amorim Cork en Dille en Kamille.

Zo dat waren in ieder geval mijn must haves voor het bakken, hopelijk hebben julie er wat aan gehad en gaan jullie samen met mij op bakavontuur. Is er iets dat ik echt MOET hebben waar jullie van vinden dat je er niet zonder kan, please please please let me know!

Voor wie het leuk vindt, eerder deelde ik al het recept voor het maken van je eigen Cinnamon Buns, bakte ik van Menno de havermout koekjes,  Japanse cheesecake met 3 ingredienten, kokosmacronen met maar 2 ingredienten, vertelde ik jullie over het Home Baked kookboek van Yvette van boven maar ben ik nu gedoken in de bakboeken van Laura’s Bakery en Linda Lomelino en zal jullie meenemen in mijn bakavonturen de komende tijd (#culinessabakavontuur). To be continued.

IMG 0318 1024x736 - Musthaves deel 2: Wat heb je nodig om te bakken 

Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Musthaves deel 2: Wat heb je nodig om te bakken

Nog meer maken van mijn blog?  Daarvoor verwijs ik je naar mijn recepten.

ps Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog? Dat vind ik leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.