Ik krijg wel eens vaker de vraag over welke pannen je nou echt moet hebben. Nadat de BF voor de zoveelste keer aan me zei dat hij gek werd van de keukenlades die niet meer normaal dichtkunnen,  bedacht ik me dat ik best een handige post zou kunnen schrijven over welke pannen je nou echt nodig hebt. Tevens een trigger voor mij om weer eens kritisch naar al onze spullen te kijken. (#mariekondo #sparkjoy).
 
Toen de BF en ik gingen samenwonen kochten we een eerste setje pannen van BK en dan de Conical lijn. Dat was puur en alleen omdat we het een mooi design vonden. Nog steeds ben ik blij met dat setje en is het prima voor het maken van een pan soep, een klein pannetje rijst, maar verder heb ik een paar nieuwere pareltjes die ik in de loop vd jaren heb verzameld.
 
image 3 - Musthaves deel 1: Welke pannen heb je echt nodig?
 
Grillpan
Naar mijn mening is het belangrijk om een goede grillpan te hebben. I loove grilled meat and veggies!  [denk biefstuk met rozemarijnboter] Wij kochten er eentje in Italie, nadat we er op vakantie gebruik van hadden gemaakt moest en zou ik dezelfde hebben. 
 
Dat was mijn eerste gietijzeren aankoop. Het was even zoeken wat het beste werkte, maar eigenlijk is het heel simpel. Ik heb hem volgens de gebruiksaanwijzingen ingebrand en na gebruik maak ik hem gelijk schoon met water en meestal wat grof zeezout. Afspoelen, id olie en klaar is kees.
IMG 0595 - Musthaves deel 1: Welke pannen heb je echt nodig?
Le Creuset pan

Verder heb ik voor mijn stoofgerechten zoals een lekkere Italiaanse ragu, surinaamse sucadelapjes of boeuf bourguignon een Creuset Pan. Een donkerblauwe, gekregen van de BF. Echt zo een pan die gewoon op je gasfornuis mag blijven pronken. Tevens ben ik verliefd op de techniek. Ik weet niet hoe ze het doen, maar de warmte regulatie fascineert mij. Het is een pannetje die ik hopelijk aan de mini door kan geven als zij later groot is. Want deze gaat nooit meer stuk. Wel moet je er op letten dat je de pan niet op al te hoog vuur laat pruttelen. Mocht je aangekoekte resten hebben kreeg ik als tip van iemand van Le Creuset dat ik er wat baking soda in moest doen en even moest laten weken en dan opkoken. En zo kan je met een afwasborstel zo de aangekoekte resten wegwassen.

Koekenpan van Lodge
Om corn bread te maken, lekkere fluffy Dutch baby pancakes, tarte tatin, crumble of een clafoutis heb ik een klein pannetje van Lodge. Wederom gietijzer en echt zo een fijn pannetje die ook makkelijk is in gebruik. Ook deze pan was je gelijk na gebruik (het liefst als die nog warm is) met warm water en een afwasborstel en evt wat grof zeezout of aardappelschillen (ja echt!!).
Screen Shot 2016 02 22 at 20.23.01 - Musthaves deel 1: Welke pannen heb je echt nodig?  

Koekenpan de Buyer
Om een mooi biefstukje te bakken verdiepten de BF en ik ons welke pan daar het beste voor zou zijn. Nou dat bleek deze beauty van een De Buyer pan. Het kost even wat tijd voor je hem in gebruik kunt nemen (ik heb de mijne wel 11 keer ingebrand met lijnzaadolie voor ik hem kon gebruiken), maar geloof me het is de moeite waard.

Een spiegelglad oppervlak, de best anti aanbak naar mijn mening en man man man wat een smaaksensatie. Het bakken van een eitje of bacon is overigens ook een feestje!
Screen Shot 2016 02 22 at 20.38.25 - Musthaves deel 1: Welke pannen heb je echt nodig? 
Wok vd toko
Ik kreeg als eerste moederdag kado een echte Chinese wok; echter duurde het een jaartje of 4 voor ik hem echt in gebruik nam. Ik zag een fantastisch filmpje van Adam Liaw, je weet wel die van Masterchef, over hoe je zo een wok moest inbranden. Wederom niet heel moeilijk en ook hier een wereld van verschil wanneer ik nu een Aziatisch gerecht maak. Gewokte groenten op zn Thais smaken nu net zoals ih restaurant. 
Screen Shot 2016 02 22 at 20.23.38 - Musthaves deel 1: Welke pannen heb je echt nodig?
 
Wok van Le Creusset
Voor mn alledaagse kookavonturen vind ik het handig om een westerse wok (zo zal ik hem naar noemen) te gebruiken. Na wat goedkopere versies, ben ik sinds kort over op die van Le Creuset. Wat een fijne pan en je voelt dat je kwaliteit in handen hebt. Wel heb ik met de BF afgesproken dat er in deze pan alleen met houten spatels gekookt mag worden. Er mogen absoluut geen krasjes in komen. De pan kan tevens ook gewoon id vaatwasser met wat extra tlc, maar dat doe ik liever niet. Dit ivm de anti aanbaklaag.
image 46 - Musthaves deel 1: Welke pannen heb je echt nodig? 
Goedkope kleine wok
Ik gebruik om te frituren een kleine wok, eentje die je gewoon bij de supermarkt ziet zo nu en dan. Aangezien ik niet heel vaak en voor heel veel mensen frituur vind ik dit een handige oplossing. Ook hoef je zo minder olie id pan te doen om te kunnen frituren. 
 
En eerlijk is eerlijk, het zijn niet de goedkoopste pannen, maar met deze pannen kan ik wel mn leven vooruit. Mijn advies is dan ook, begin gewoon met het aanschaffen van de pan die je het meeste gaat gebruiken en schaf met de tijd een andere aan. Ook tijdens de sale shoppen doe ik geregeld, dat scheelt echt!
 
Nu willen julle vast wel weten waar ik mijn pannen vandaan haal he?! Haha nou hier komt ie dan, mijn gouden tip: De meeste van mijn pannen komen van kookwinkel Kookpunt. Een hele fijne kookwinkel in Rotterdam waar je als foodie of kookliefhebber van alles kunt kopen. Eigenlijk best een beetje gevaarlijk, want je kunt er werkelijk alles kopen en ik word er zelf een beetje hebberig van.
 
Oh en hoe leuk, elk jaar heeft Kookpunt een supertoffe actie; een Hart-in-actie-pannetje voor het goede doel. Voor elke twee verkochte pannen in februari doneert de kookwinkel 1 pan aan het goede doel: de Rotterdamse voedselbank. Snel kijken dus 😉
 
Zo, ik hoop dat ik jullie een beetje op weg heb! De volgende keer ga ik het met jullie hebben over messen.