Mini vakantie Texel // Afgelopen mand gingen wij een weekendje genieten op Texel, just the two of us. De BF en ik gingen namelijk voor het eerst naar Texel Culinair; een culinair festival wat elk jaar terugkeert in de tweede week van September, in het centrum van de Koog op Texel.

Wat we allemaal aten en bij wie lees je in de post over Texel Culinair. Behalve Texel Culinair bezochten we ook nog andere plekjes op het eiland en die wil ik graag met jullie delen. Maar nu eerst even terug naar het begin. Hoe kwamen we op Texel.

hotspots texel culinessa 1 738x1024 - Genieten: Mini vakantie Texel + hotspots

Met de boot naar Texel

Van tevoren boekten wij voor onze mini vakantie Texel een ticket voor de overtocht (en terug voor 37 euro) naar Texel via TESO. Wij namen de auto mee en heel handig, je voert je kenteken van tevoren in en kunt zo het schip oprijden. Terug idem dito. De overtocht van Den Helder naar Texel duurt ongeveer 15 minuten. Ik merkte dat ik al gelijk in de ontspan modus kwam toen ik plaatsnam op het dek en de zee zo voor me zag. Heerlijk even uitwaaien.

Overnachten op Texel

Deze keer verbleven wij in de junior suite bij hotel de Kogerstaete en zijn daar flink verwend. Ruime kamers en een heerlijke douche met sun shower en stoomfunctionaliteiten. De kamer had zelfs een klein balkonnetje waar je van de zonnestralen kon genieten of een frisse neus kon halen. Handig om te weten voor gezinnen, deze junior suite tover je makkelijk om tot familie kamer. De bank in de woonkamer tovert om tot slaapmogelijkheid voor 2 personen.

Na het ontbijt bleven we toch nog even lekker hangen in de serre en genoten nog van het zonnetje. Perfect spot if you ask me. Wil je liever buiten zitten, dan kan dat zeker ook. De elekrisch verwarmde kussentjes van STOOV bieden mogelijkheden 😉

Foodie collega’s Francesca en Susan bleven in het Grand Hotel Op Duin, niet zo ver bij ons vandaan.

texel culinessa 1 1024x683 - Genieten: Mini vakantie Texel + hotspots

Wat te doen op Texel?

Vuurturen op Texel

Aan de andere kant van Texel vind je de beruchte vuurtoren. Ik vond het tijdens onze mini vakantie op Texel ook heel fijn om na al dat eten, even lekker te gaan wandelen. Gelukkig kan dat hier op Texel heel goed. Een kleine 15 minuten in de auto naar de andere kant van Texel brengt je bij de Vuurtoren.

De vuurtoren is toegankelijk voor publiek, voor 4,50 euro mag je de 118 traptreden op voor het mooiste uitzicht over de Waddenzee en zie je Vlieland aan de overkant.

Het strand op Texel

Texel heeft een boel leuke strandjes. Wij logeerden deze keer lekker dichtbij de Koog. Daar vind je genoeg strandtenten en kun je lekker uitwaaien op het strand.

Tot eind augustus vind je ook nog huisjes op het strand. Levert vast hele mooie plaatjes op!

Mee met de garnalenboot

Dit is een excursie die wij gepland hadden voor tijdens onze mini vakantie Texel, maar uiteindelijk besloten dat we dit met onze kindjes willen doen. Je krijgt namelijk ook de zeehondjes te zien en tuimelaars. Dus drie vliegen in een klap. Maar voor ons en ook voor jullie to be continued.

Je gaat garnalen vissen al voor 15 euro per persoon en krijgt er ook nog eens 500 gram garnalen mee per persoon. Dat wil zeggen FEEST. Lekker pellen en in de avond opsmikkelen. Ze zijn zo vers dat ze eigenlijk zo opgepeuzeld kunnen worden. Wil je ze meenemen, kijk dan vriendelijk je hotel aan en vraag of ze dat voor je willen invriezen.

Kinderen 13 Jaar en ouder € 15,- p.p.
Kinderen 4 t/m 12 € 12,50 p.p.
Kinderen 0 t/m 3  gratis

Boeken bij Garnalen vissen op Texel

Oesters rapen op Texel

Ook kun je het hele jaar door oesters gaan rapen met Martin. Martin is mega populair op het eiland en mocht je geen zin hebben om ze zelf te rapen, je kunt ook lekker zijn winkel in den Burg bezoeken en daar je borrelhapjes scoren.

Volwassenen € 19,50 p.p. Kinderen t/m 14 jaar € 14,50 p.p.

Boeken bij de Tesselse oesterman.

Zeehondjes kijken

Zeehondjes kijken // Ben je met kindjes dan willen ze misschien ook nog zeehonden spotten. Dat kan in alle rust bij Ecomare. Bij Ecomare kun je van heel dichtbij zeehonden bekijken. Om 11:30 en 15:30 worden ze gevoerd. Een bijzonder moment om mee te maken! 

Kinderen 4 t/m 13 jaar betalen €9,50
en volwassenen betalen €13,50.

Boek je tickets bij Ecomare.

wezenspyck texel culinessa 1 684x1024 - Genieten: Mini vakantie Texel + hotspots

Lokale helden van Texel

Wat me echt is opgevallen tijdens onze mini vakantie Texel is dat men zo trots is op wat ze lokaal produceren. Overal tref je winkeltjes met lokale producten. Daarom zijn er ook best wat lokale helden die ik graag voor jullie uitlicht.

Brood kopen bij de Novalishoeve

Vers gebakken brood haal je bij de Novalishoeve. Ook verkopen ze er heerlijke taartjes en schenken ze er koffie van Texelse Branding. We kochten voor thuis ook heerlijke duindoorn yoghurt. De pot liet ik overigens keihard vallen toen ik de lift in wilde stappen. Dus …moet maar gauw weer terug.

Je kunt binnen plaatsnemen of buiten zitten op het terras. Voor de kleintjes hebben ze ook genoeg speelmogelijkheden. En eerlijk is eerlijk, ook wij konden het niet laten en gingen een rondje op de boerderij. Genoeg te zien!

novalishoeve texel mirjam hart 682x1024 - Genieten: Mini vakantie Texel + hotspots
Foto Mirjam Hart van Een goed verhaal

Kaas kopen bij Wezenspyck

Een bezoekje aan kaasboederij Wezenspyck moet je eigenlijk wel echt doen. Daar kun je namelijk en een rondje om de boerderij heenlopen, de schaapjes knuffelen op afstand en kom je meer te weten over hoe ze hun kaas produceren. Je strijkt neer in het kaascafe en kan dan uitgebreid een kaasplankje nuttigen en vervolgens eindigt dit bezoekje natuurlijk in de winkel waar je voor thuis je “boodschappen” doet. Je kunt de kaas vacuumeren en dan blijft ie en langer goed OF je vriest hem in.

Sinds ons bezoek weet ik dat je deze heerlijke kazen ook shopt bij o.a. de Sligro, de Lindenhoff maar ook in Amsterdam verkrijgbaar bij de drie vestigingen van Kef en Gewoon Kaas op de Middenweg.

Lunchen op Texel

Na onze mini vakantie op Texel en ons bezoek aan Texel Culinair kan ik je met veel plezier de volgende restaurants aanbevelen. Eentje die niet op Texel Culinair aanwezig was maar die echt de moeite waard was, is het Pakhuus. Midden in de haven en precies waar je op stapt als je op excursie gaat. (Foodie collega Suzan Aretz at er met veel plezier nog een keer samen met ons nadat ze de dag ervoor al had geluncht daar. Zegt genoeg toch?

Maar ook restaurant BOSQ heeft bij mij punten gescoord. Ik at niet een maar wel drie keer hun lHollandse Melkkoe, een langzaam gegaarde runderrib met gefermenteerde kool, chipje van cavalo nero en een heerlijke jus waar je u tegen zegt. Ook de Noordzee krab die ze serveerden stal mijn hart.

Verder hebben we mogen genieten bij Het Kookatelier. We aten daar een open ravioli en een dessert die ik nog ga proberen na te maken voor jullie. Hij was werkelijk briljant en perfect voor de feestdagen vind ik zelf. Een heerlijk dessert met peer, witte chocolade en een NL twist.

Maar ook aten we heerlijke sweet and sour sticky rib fingers bij Sjans die je eigenlijk gewoon moet proeven als je op Texel bent. De bijzondere bitterballen van Passie zijn me bijgebleven en ook leerde ik iets kennen wat ik nog niet eerder op had. Een Texels slufterslokkie. Ik heb heel het eiland op zaterdag doorgekruist, maar deze likeur scoor je alleen maar bij een bepaalde slijterij.

Foodie souvenirs van onze mini vakantie op Texel konden voor thuis niet ontbreken. Helaas is de duin doornse yoghurt van Novalishoeve gesneuveld bij thuiskomst, dus die moet ik nog maar een keertje halen. Een lekker lammetje van Texel kon niet ontbreken. Ik heb nl een leuk receptideetje. Ook ga ik heel binnenkort een lekkere cocktail maken met deze Texelse Gin en die deel ik dan weer met jullie. TBC.

souvenirs texel culinessa 1 683x1024 - Genieten: Mini vakantie Texel + hotspots

Nog meer leuks doen in Nederland, check dan ook de blogposts over:
Buitengoed de Gaard
Weekendje Den Bosch
Weekendje Bergen op Zoom
– Op pad met een Volkswagen busje
Weekendje Vlieland
Kamperen bij de Lievelinge

Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Genieten: Mini vakantie Texel + hotspots

Dit artikel is tot stand gekomen middels een samenwerking met een bedrijf of merk. Echter lees je hier wel mijn mening.


Nog meer maken van mijn blog?  Daarvoor verwijs ik je naar mijn recepten.

ps Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog? Dat vind ik leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.