Ok, wie mijn blog volgt weet dat ik meer een gerechten persoon ben dan een bakkoningin. Toch vind ik het wel leuk om een aantal klassiekers te beheersen. Zo maak ik al heel lang de aller aller lekkerste madeleines ever. Tenminste dat dacht ik. Verder maakt vriendlief ook best vaak een heerlijke appeltaart en rocken we het recept voor een heerlijke Tarte Tatin. Een tijd geleden ontving ik van uitgeverij Unieboek het Spectrum de mooie bakbijbel Tarte Tatin. Uiteraard bekeek ik gelijk het boek en eerlijk gezegd schrok ik wel even. Ik dacht oh nee dit is een bakboek voor de ervaren bakster. Ik legde het kookboek weg en besloot na een aantal weken toch weer te kijken wat voor lekkers ik hieruit ging maken. Ik besloot een kleine uitdaging aan te gaan. Hoezo geïntimideerd, het is een kookboek, daar kun je alleen maar van leren. Dus hoppakee aan de slag.

IMG 4956 e1410600672270 1024x1024 - Kookboek Tarte Tatin en mijn bak project

Uiteindelijk ben ik heel blij dat ik het gedurfd heb en mijn vriend en onze mini vonden het maar fijn al dat gebak en die lekkere geuren hier in huis. Ik begon met het maken van Boter Biscuitjes voor mijn mini die geen ei mag. De koektrommel was halverwege de dag leeg, dus volgens mij meer dan geslaagd. Het volgende recept dat ik maakte waren van die lekkere Madeleines. Ik dacht altijd dat ik de beste madeleines kon maken, maar dat waren eigenlijk Financiers. Waarom? Daar zit dus amandelmeel in en in madeleines niet. Weer wat geleerd ;). Het derde recept dat ik maakte was de snelle brioche. Ik ben gek op Brioche, dus toen ik zag een snelle versie die niet hoefde te rijzen was het voor mij besloten.

IMG 4400 e1410600717947 1024x1024 - Kookboek Tarte Tatin en mijn bak project

IMG 4960 e1410601027966 1024x1024 - Kookboek Tarte Tatin en mijn bak project

Het kookboek Tarte Tatin is opgedeeld in basistechnieken, gebakjes en cakejes, soesjes en tartaars, koekjes, pudding, desserts van beroemde koks (ook het recept van warme kwarktaart van meester patissier Robert van Beckhoven) en een handige woordenlijst. 

Voor mij als bak leek, vond ik het fijn dat ze ook wijzen op wat er allemaal mis kan gaan bij het maken van een specifiek recept. Van de drie recepten die ik maakte is er geen een mislukt! Jippiejajee. Ik ben niet bang meer en hier zeker vaker uit bakken! Op mijn to do lijstje staan o.a:
– Klassieke Brioche
– Hazelnoot tegeltjes (tuiles aux noisettes);
– Tarte Tatin
– Jam Galette

Op Facebook vroeg ik welk recept jullie terug wilden zien hier op de blog en vandaag deel ik dus dan ook de winnaar: een snelle brioche. Het was heerlijk als ontbijtje met een lekkere dikke laag jam.

IMG 4686 e1410600744560 1024x1024 - Kookboek Tarte Tatin en mijn bak project

Recept voor een snelle Brioche

~ 6 personen
Ingrediënten
boter om in te vetten

175 gr bloem
1 EL bakpoeder
175 ml creme fraiche
2 eieren losgeklopt
30 gr fijne kristalsuiker
1 1/2 tl zout

Methode
Verwarm de oven voor op 180 C en vet een 900 gram brioche of broodvorm in met boter.

Meng in een kom bloem en bakpoeder en voeg de creme fraiche toe.
Voeg een van de losgeklopte eieren toe en vervolgens suiker en zout.
Meng dit alles tot een zacht deeg.
Schep in de bakvorm.
Bestrijk met de rest van het losgeklopt ei om te glaceren.
Bak in 45 minuten of tot de brioche goudbruin is.

Bon Ap!

Neem ook een kijkje bij mijn andere recepten of bekijk rustig het receptenoverzicht hier

Tarte Tatin: de beste recepten van de Franse patissier van Ginette Mathiot
Unieboek het spectrum
€ 35,00 en te koop op bol.com