Its the most wonderful time of the year..and it has only just begun. Sinds de nieuwe mini er is ben ik tegenwoordig van het gemak. Ja ja ja..ik hoor jullie al denken..maar nee ik bedoel dan niet uit een pakje of een zakje, maar met online shoppen. En dat kan steeds beter, ook om je ingrediënten en boodschappen te bestellen voor de feestdagen. Geen gestress dat iets op is, maar lekker vanuit je luie stoel of achter je buro je bestelling plaatsen. 

No stress kerst

Stiekem hoop ik niet dat jullie heel veel stress van kerst ervaren, het is immers een moment van samenzijn en gezelligheid. Daar hoort geen stress bij. Toch!? Wel een lekker stukje vlees of gevogelte en net even wat luxer dan normaal.
IMG 6489 - Kerstrecept: Patrijs in de oven bereiden
IMG 6498 - Kerstrecept: Patrijs in de oven bereiden
Toen de patrijzen kwamen kon ik alleen maar denken aan een luxe variant van kip met friet. De BF zei al heel gauw, hmm nee, dat is niet kerstig genoeg. Dus is het uiteindelijk iets anders geworden. In de maand december eten wij heel vaak stoofpeertjes (een kindvriendelijke versie), want de mini is er gek op. Lekker voor in je yoghurt, maar ook heerlijk bij een avondmaaltijd of als toetje! Dus ik wist al heel snel, stoofpeertjes moesten erbij. We besloten dat we zin hadden in pastinaak en een heerlijke haricot verts salade. De mini wilde per se spruitjes proeven, dus die moesten er ook bij. 

Patrijs klaarmaken

En toen moesten we de Patrijs klaarmaken. Moest hij nou in de oven of toch gebakken? Na wat onderzoek gedaan te hebben, wist ik iig dat we hem moesten inpakken met spek zodat ie niet zou uitdrogen. We besloten uiteindelijk om de patrijzen vrij simpel in te leggen met rozemarijn, citroen, thijm en bacon en af te bakken in de oven. In eerste instantie wist ik niet wat ik moest verwachten, maar het smaakte me erg goed. Ik denk ook mega lekker met friet en mayo erbij. Dan heb je een soort luxe patat met kip en appelmoes;)
IMG 6507 - Kerstrecept: Patrijs in de oven bereiden
IMG 6526 - Kerstrecept: Patrijs in de oven bereiden

Recept voor Patrijs a la Culinessa

Ingrediënten
2 x patrijs a 300gr
Olijfolie
Zout en peper
6 takjes tijm

2 takjes rozemarijn
6-8 Bacon strips
schijfjes van 1 citroen

Zo bereid je een patrijs in de oven

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Wrijf de patrijzen in met olijfolie en zout en peper.
Breng de binnenkant van de patrijzen ook op smaak met zout en peper.
Vul met de kruiden. 

Om uitdrogen te voorkomen, leg je 3 tot 4 plakjes bacon om de patrijs heen. 
Gebruik een touwtje zodat de bacon stevig om de patrijs heen zit.
In een ovenschaal leg je de citroenschijfjes met daarbovenop de patrijzen.
Bak af in de oven gedurende 20-30 minuten of tot dat de patrijs de gewenste temperatuur
van 55-60 graden heeft bereikt.

Serveer met aardappelpuree, haricots verts en stoofpeertjes.

IMG 6530 - Kerstrecept: Patrijs in de oven bereiden
Bij kerst hoort een feestelijke tafel, toch? Ik heb vast wat inspiratie voor jullie opgedaan en zie hier het resultaat van mijn hersenspinsels en het recept voor een Patrijs a la Culinessa! Alvast hele fijne feestdagen! Wil je meer kerstmenu inspiratie opdoen, check dan ook mijn andere kerstrecepten. Ook heb ik nog meer tips voor kerst gedeeld. 

Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Kerstrecept: Patrijs in de oven bereiden

Heb jij iets gemaakt? Dan vind ik het leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.

3/5 (3 Reviews)