Het is Japanse biefstuk met uien – Gyudon, maar eigenlijk zijn het biefstuk reepjes (sterker nog, ik gebruik carpaccio vlees vd slager hiervoor). Wie weleens bij de Japanner heeft gegeten heeft vast wel biefstukrolletjes met uien gehad? Dit gerecht brengt mij terug naar de early days van Tokyo Cafe in Amsterdam. Daar kon je tegen een vast tarief echt heerlijke sushi eten. Wat heb ik hier vaak met mama en mijn zus en Tim gegeten. Eigenlijk met heel veel vrienden en familie. We vonden het heerlijk en genoten er echt van! Dit is alweer meer dan 15 jaar geleden, dus ja long long time ago.

Ook hadden ze daar heerlijke asperge met bacon erom heen gewrapt waar een teriyaki saus overheen ging. Wow, die ga ik ook maken en delen met jullie zodra het seizoen er weer is. Ik inspireer ff mezelf terwijl ik dit recept aan het uittypen ben, haha.

Goed, terug naar de Gyudon. Ik zag dat een tiktokker, Emily dit gerecht aan het maken was. Door de ingrediënten die ik in het filmpje herkende ben ik ermee aan de slag gegaan. De smaak bracht me direct terug naar mijn lekkere etentjes bij Tokyo Cafe. Deze versie is er een uit de streek waar Nami van Just One Cookbook vandaan komt. De meeste versies van Gyudon gebruiken namelijk een dashi bouillon om biefstukreepjes te garen, maar deze is de wok versie.

In plaats van een rauw ei erop, doe ik geklutste eieren erdoorheen tot ze stollen. Dan draai ik mn vuur laag en leg een deksel op de pan. Vind ik net iets fijner. In veel recepten doet men de gember erdoorheen al, maar ik vind het lekker om het ingemaakt erbij te serveren.

Japanse bieftsuk – Japans rundvlees – Gyudon

4 medium uien
1 EL olijfolie
snuf zout
350 gr biefstuk flinterdun gesneden – ik gebruike dus hiervoor carpacciovlees
2 EL suiker – afgestreken

2 EL sake – ik gebruikte Japanse sake om te koken
2 EL mirin
4 EL soy saus
(optioneel: 4 EL dashi bouillon)
3 eieren

Voor het serveren:
1 Bosui (groene gedeelte)
Ingemaakte gember

Zo maak je Japanse biefstuk – Japans rundvlees – Gyudon

Pel de uien en zijn ze flinterdun.
Verhit een koekenpan met olijfolie en doe hier de uien met een snufje zout bij. Laat karameliseren op laag-middenhoog vuur. Dit is ongeveer 3-5 minuten
Ondertussen snij je het vlees in repen van ongeveer 1.5 cm breed en 5 cm lang.
Maak met de overige ingrediënten in een kommetje de saus.
Kluts de eieren in een andere kom met een snuf zout en peper.
Wanneer de uien gekarameliseerd zijn voeg je het vlees toe met de suiker, hussel goed door elkaar en zorg dat je vlees mooi gaart.
Giet nu de saus erbij en gaar door. Proef en breng eventueel nog meer op smaak. Het moet zoetig smaken met een vleugje zout.
Nu giet je de eieren erbij en laat ze stollen. Je wil niet dat ze helemaal garen, maar eigenlijk net stollen. Doe een deksel op de pan en laat nog even nagaren.

Serveer met warme rijst en garneer met bosui en de ingemaakte gember.

OISSSHIIIII to the max.

Japanse gerechten

We zijn dol op deze keuken, dus wil je meer Japanse recepten maken dan heb je hier in ieder geval lekker veel keuze.

Gyu Don 3 1024x683 - Japanse biefstuk met uien - Gyudon
Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Japanse biefstuk met uien - Gyudon

ps Heb jij iets gemaakt van mijn recepten ? Dan vind ik het leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.

0/5 (0 Reviews)