Ooit ontmoette ik haar tijdens een boeklancering van Hidde de Brabander; van die geweldige zoete heerlijkheden en macarons. We zaten aan dezelfde tafel en raakten aan de praat. Sindsdien zijn we gezellig op IG gelinkt en weer enige tijd later troffen we elkaar bij de boeklancering van restaurant Blauw in Amsterdam en raakten aan de praat over haar interesse in de Indo keuken; des te meer omdat ze er vanuit huis niks over had meegekregen. 

63018F73 D7D6 4404 B977 135049F51D6D 1024x820 - Indorock kookboek Vanja van der Leeden

Indorock het kookboek

Kort daarna kwam het nieuws naar buiten dat Vanja een kookboek ging maken. En wat voor een! Samen met haar man, een van dé foodfotografen van Nederland, Remco Kraaijveld maakte ze IndoRock. Vanja’s eten met een Indonesische twist. Ze combineert graag Westerse technieken of toevoegingen en maakt dan heerlijk gerechten die we uit de Indonesische of Indische keuken kennen met haar eigen touch.

Vanja van der Leeden

Vanja ken je wellicht van Instagram of als een van de receptontwikkelaars bij Elle Eten. Ze is culinair schrijver, food stylist maar ook is ze officieel kok. Funny detail; Vanja is een “pinda” maar die kan ze zelf vanwege een allergie  niet eten. Dat vind ik dus best grappig.

Wijn suggesties van Esmee Langereis

Hou je van een lekker wijntje bij je eten, maar vind je het bij Indonesisch eten op een ijskoud biertje na lastig, no worries. Esmee Langereis pairt met gemak de ene na de andere parel bij je gerecht. 

AC80DF3C FBE4 4DE8 8E5D 3CCE2E0249F9 820x1024 - Indorock kookboek Vanja van der Leeden

Recepten IndoRock

Ik maakte uit haar boek de Ayam Geprek (krokante gesmashte kip met sambal, koriander atjar en laosmayonaise) en samen met de BF maakte ik een hele bups aan sate kambing. Je bent er even mee bezig, maar in the end heb je een heerlijke gerechtje op je bord en daar gaat het om. Behalve deze heerlijke gerechten, vind je er ook de volgende in terug:

  • Geroosterde spitskool (op de to cook list)
  • Balinese porchetta —> say w h a t!!
  • Haring met Balinese sambal
  • Crème brûlée met pandan en jasmijn 

Het boek telt 300 pagina’s en bevat de hoofdstukken: soep, groenten en vega, vlees en gevogelte, dan vis, zoet, menu’s, drankjes, sambal, erbij, rijst, sauzen, kroepoek en tot slot heel veel bumbu’s. 

De meeste gerechten uit het boek hebben een twist. Dus ze zijn niet echt traditioneel, maar wel heul lekker en zoals Vanja zegt tijd voor AMOK! Deze zomer is ze bezig met een nieuw kookboek; IndoStok genaamd en wij mochten al een recept testen en de stokjes waren opperdepop; heel snel!

ADUH..kopen!

Indorock is uitgegeven door Nijgh & Van Ditmar, kost € 34,99 en is online en in de boekhandel te koop.

indorock cover kookboek - Indorock kookboek Vanja van der Leeden
Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Indorock kookboek Vanja van der Leeden

Ook iets lekkers maken van mijn blog?  Daarvoor verwijs ik je met liefde naar mijn recepten.

ps Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog? Dat vind ik leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.