Ik heb een aantal grote culinaire liefdes en daar hoort de Japanse keuken ook bij. Nou moet ik eerlijk bekennen dat ik het heel moeilijk vind om goed Japans te eten in Nederland. Tenminste betaalbaar en van goede kwaliteit.

Wij hebben wel een aantal favorieten, zoals Kaiko (niet teveel poespas, maar steengoede sushi) in de Jekerstraat in Amsterdam. Taiko in het Conservatorium hotel (wat moderner en in een superstrakke setting) en het Okura (wat klassieker en heel traditioneel). Izakaya hoort ook in het rijtje thuis! Helaas kunnen we niet regelmatig naar deze restaurants toe, maar proberen we dat te doen wanneer we iets te vieren hebben.
1071106 10151797849811064 317345702 o e1381916335493 - In de ban van Japans eten + Winactie
Kakelverse sashimi bij Kaiko

image 41 - In de ban van Japans eten + Winactie 
Watermeloen sashimi bij Taiko

Zo nu en dan kan ik dan zin hebben in Japans eten en probeer ik weer een poging te wagen. Mee daarentegen is er veel beter in (hint hint) en kan ons regelmatig verwennen met hele diners. Zelf sushi rollen, lekkere tempura, agadashi tofu, karaage, en tomagoyaki horen tot haar specialiteiten. Ikzelf ben meer van het gemak, dus een sushi bowl is meer mijn ding. Ook ben ik mega fan van de Crispy rice Salmon of tonijn tataki of een yakitori sate, maar heel veel verder dan dat kom ik niet.

Goed, nu komt het..onlangs heb ik de film AN gezien. Een prachtige film van Naomi Kawase vol liefde voor lekker eten. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Japanse schrijver Tetsuya Akikawa. Sentaro runt een klein bakkerswinkeltje waar hij dorayaki verkoopt. Wanneer Tokue, een oude en ietwat spirituele vrouw, aanbiedt hem te helpen in de keuken, accepteert hij dat schoorvoetend. Tokue blijkt met veel liefde en aandacht overheerlijke ‘An’ te kunnen maken. Dankzij haar geheime recept, komt de kleine bakkerij tot bloei en ontstaat er een bijzondere vriendschap. Bekijk hier de trailer. De film is overigens vanaf morgen (11 feb) in de bioscoop te zien!
image 39 - In de ban van Japans eten + Winactie
In de film gaat het dus over Japanse Dorayaki, Japanse pannenkoekjes gevuld met ‘An’, een zoete rodebonenpasta. Je raadt het al..na het zien van de film ben ik dus een beetje obsessed. Ik wil ook Dorayaki leren maken en dus dook ik de wondere wereld van Japanse Kookboeken in en kwam ik deze mooierd tegen: “Recepten uit Tokyo” van Maori Murota (€24,95 via Uitgeverij Goodcook). Leuk weetje, zij heeft ook een blog over Japans eten, leuk om er een kijkje te nemen.

recepten uit tokyo culinessa - In de ban van Japans eten + Winactie

Na het zien van al dat lekkers kan ik eigenlijk niet kiezen. Ik wil i.i.g de Dorayaki maken (ik heb de rode bonenpasta al besteld) en ik zag zoveel lekkere ramens, tempura en yakitori voorbij komen. Ook Onigiri wil ik heel graag maken, dus die ga ik zeker proberen. Ook zag ik een iets andere methode om een tamagoyaki omeletje te maken, dus die staat ook op mijn to do. En natuurlijk Ton Katsu, oftewel schnitzel op zn Japans. 

De fotografie in het boek is betoverend en ik wenste dat ik ook naar Japan kon (dat is stiekem een hele grote wens van mij en de BF, samen rond het Sakura seizoen (kersenbloesems die uitkomen) met onze mini’s Tokyo verkennen en heel veel sushi en tempura eten en soba slurpen. Mooie servies shoppen om mijn collectie van thuis uit te breiden. Mijn mama en zus zijn onlangs geweest en die brachten ook een heleboel lekkere dingetjes mee. Mijn Katsobushi voorraad is weer aangevuld (dit zijn bonito flakes om een goede bouillon oftewel “dashi” mee te maken. Ook wordt het gebruikt als een soort strooisel over warme rijst of agadashi tofu (tofu met een krokant gebakken laagje). 

Sinds kort gebruik ik een bento box voor de mini en laat er nou net een heel hoofdstuk vol zitten met tips en leuke combinaties.
bento box culinessa - In de ban van Japans eten + Winactie
Yumbox lunchbox via Superlunch.nl

Verder krijg je goede uitleg over producten, ingrediënten, de voorraadkast en technieken. Ook de uitgebreide foto’s met tekst en uitleg helpen. Als bonus krijg je in dit kookboek ook de leukste en lekkerste adresjes van de stad. Enige wat ik me bij enkele recepten afvraag, hoe authentiek zijn ze, want ik kwam zo her en der vissaus en oestersaus tegen?

Ik krijg zoveel zin om deze keuken nog beter te begrijpen en de keuken in te duiken en wie weet kan ik een keertje voor mijn zus de gerechtjes maken die zij met regelmaat voor ons maakt.

Hoe leuk, ik mag er eentje weggeven!
image 38 - In de ban van Japans eten + Winactie
image 36 - In de ban van Japans eten + Winactie
image 35 - In de ban van Japans eten + Winactie
image 34 - In de ban van Japans eten + Winactie

Winactie

1. Vertel mij waarom jij dit boek wil winnen?
2. Zorg ervoor dat je een geldig email adres achterlaat zodat ik je kan bereiken;
3. Optioneel, maar wel heel leuk, je bent al vriend van Culinessa op BloglovinFacebook of Instagram.
Meedoen kan tot en met Maandag 15 Februari 2016 en ik neem dan contact op met de winnaar.

Update: Isabella, ik stuur je een mailtje, want jij bent de winnaar van dit boek!

Dit artikel is tot stand gekomen middels een samenwerking met een bedrijf of merk. Echter lees je hier wel mijn mening.