Voordat ik Alex Haupt in het echt ontmoette hadden we al weleens IG contact gehad. Zijn Alex Invites zijn best berucht en waarom vertel ik jullie graag in deze blogpost. Toch nog even wat leuke achtergrond informatie over Alex Haupt, head chef bij Brasserie Hoofdstad in het Hotel De L’europe te Amsterdam. Alex is half Japans en half Australisch, dus voor mij een interessante gesprekspartner als het gaat om eten. Ook neemt geen blad voor de mond. Terwijl hij bezig is in de keuken komt hij gerust even buurten om een grapje uit te halen en te vragen of het smaakt.

Alex invites 6 755x1024 - Hoofdstad Brasserie: Alex Invites

Waarom Alex Invites?
Alex invites is begonnen omdat we het leuk vonden een persoonlijke touch te geven aan dit concept. Ik nodig chefs uit het buitenland en samen koken we dan een speciaal menu. Het gaat om zowel de gast chef als de keuken als onze gasten. We wilden een leuke interactie tussen de verschillende groepen en vinden het belangrijk om onze gasten te entertainen en een stukje Amsterdam mee te geven. 

Hoofdstad Brasserie zelf is een brasserie waar je op een relaxte en casual manier lekker kunt eten tegen de juiste prijs. Alex invites helpt natuurlijk ook om het restaurant op een andere manier op de kaart te zetten in Amsterdam. Dus niet alleen interessant voor onze hotelgasten, maar ook voor de locals.

Hoe kies je de gast chefs uit?
De chefs kies ik uit niet alleen op basis van hun cuisine, maar ook zodat ze complementair zijn aan wat wij bij Hoofstad brasserie serveren. Bovendien zijn het ook mijn persoonlijke relaties; een goed voorbeeld is Hanz Gueco, de Chef de Cuisine bij Restautant Verjus in Parijs, was een collega van mij toen ik nog leerling was in Australie. 

Het concept is een “four hand dinner”, dat wil zeggen dat de helft van het menu bestaat uit gerechten die zij op de kaart zetten en de andere helft van Hoofdstad Brasserie. Zo krijg je eigenlijk twee restaurant ervaringen in een zit. 

Op mijn wishlist om naar de Hoofstad te halen staat Peter Doyle van est. in Sydney. Ik heb met hem mogen werken en hij is een echte baas. Hij houdt van surfen en kan geweldig koken. Ik zou het super vinden een keer samen met hem Alex Invites neer te zetten. Ook zou ik nog een keer willen koken met Lars Lundo (Pony, Copenhagen) gewoon omdat het zo gezellig was de eerste keer.
Alex Invites 1 710x1024 - Hoofdstad Brasserie: Alex Invites

Alex invites 7 764x1024 - Hoofdstad Brasserie: Alex Invites
Mijn eerste Alex Invites
Mijn eerste Alex Invites vond plaats op april toen hij chef Lars Lundo van Pony uit Copenhagen uitnodigde om te komen koken samen met hem. Dat was een feestje! Leuk om te zien hoe beide chefs aan elkaar gewaagd zijn en hoe ze de gerechtjes op elkaar afstemden.

Chef Lars maakte een heerlijk brood waar ik nog van kan dromen en Alex maakte een steak tartare waar je naar blijft verlangen. Ik heb werkelijk heerlijk gegeten en kan niet kiezen welk gerechtje ik nou lekkerder vond? Ik denk dat de foto’s voor zich spreken, dus ik zou zeggen E N J O Y.

Laatst hoorde ik dat Alex een hele lekkere brioche kan maken, dus die moet ik gewoon nog een keer proeven.

Zoals je wel kunt merken zal dit heus niet de laatste Alex invites zijn waar ik bij aanwezig ben, want dit is gewoon een heel fijn feestje. Nu maar hopen dat hij weer een Aziatische chef over laat komen heel gauw, dan ben ik er als eerste bij.

Oh en had ik al gezegd dat ze een heus terras hebben waar je heerlijk kunt genieten van het Amsterdamse uitzicht.

Alex invites 8 797x1024 - Hoofdstad Brasserie: Alex Invites

Alex Invites 4 766x1024 - Hoofdstad Brasserie: Alex Invites

Reserveren voor de volgende Alex Invites

De volgende Alex Invites vindt plaats op 19 en 20 mei en deze keer is chef Nicolas Scheidt uit Brussel aan de beurt om samen met Alex voor jou de sterren van de hemel te koken. Reserveren kan via de mail (restaurant@deleurope.com) of telefonisch (020 531 16 19). Wel even aangeven dat je voor het pop-up diner reserveert: Een 6-gangen diner voor €48. Meer info hier.

Wees er snel bij want ik begreep dat ze hierna een korte zomerstop hebben, omdat ze een heleboel leuke activiteiten op Hèt Terras hebben. Vanaf nu kun je elke dag van 17-19hr tijdens Bubbles en Pearls heerlijk nippen aan een glaasje Veuve Clicquot en een oester eten voor maar 1 euro per stuk. Gauw een plekje reserveren dus!!

culinessa Hoofdstad Brasserie 1 1024x620 - Hoofdstad Brasserie: Alex Invites

Oh ja en voor ik vergeet,

Hoofstad Brasserie
Nieuwe Doelenstraat 2-14

Amsterdam centrum