Chinese recepten // Gelukkig nieuw jaar allemaal. Ik hoop voor jullie een gezonde start en een gezegend jaar.

Elk jaar starten wij nieuw jaar op dezelfde manier. We slapen uit en ontbijten licht. Tegen de middag rijden we dan naar mama. Die maakt namelijk met nieuw jaar een tafel vol Chinese lekkernijen. Dit is een traditie die haar vader bij hun in het gezin introduceerde en wij zijn allemaal heel blij dat ze die opvolgt en wij doen dus braaf mee met het in stand houden daarvan: Chinees nieuw jaar van mama.

Om door te gaan in deze spirit dacht ik dat het wel leuk zou zijn om jullie een beetje te vertellen wat mama allemaal op tafel zet. De laatste paar jaar maken Mee en ik ook wat om voor mama een beetje de druk eraf te halen en het leuk te houden. Voor jullie info; ze kookt een aantal dagen voor ze het hele menu op tafel heeft. Ander belangrijk detail; het Chinese servies van mama. Ze kocht dit servies bij elkaar toen ze haar eerste baan had en bij elk maand salaris breidde ze haar servies uit tot ze hem helemaal compleet hat. Zo een leuk idee <3

Surinaams Chinese keuken

Mama leerde Chinees koken niet van haar vader, die overleed helaas te vroeg om zijn recepten een op een door te geven. Ze kreeg de recepten door van Micle Fung You Kee, bij Soegnie en Co waar ze al haar Chinese ingredienten kocht. Tot de dag van vandaag is deze Chinese winkel, de winkel in Suriname waar je heen gaat voor je goodies uit Azie.

Overigens zijn dit de recepten uit de Surinaams Chinese keuken, die gebasseerd is op Kantonees eten en Haka food. Heel veel Chinese immigranten kwam uit Hong Kong, dus vandaar die oorsprong.

Kantonese Klassiekers tijdens ons nieuwjaarsdiner

Foetjoek met kip

Dit is kip gestoofd met soja sticks. Heerlijk en een van de gerechtjes die ik graag zelf ook maak. Ik zal binnenkort het recept uitwerken en met jullie delen.

Soja Kip

Mijn omaatje is dol op Chinese soja kip, maar die maken wij niet zelf. We halen die op de Zeedijk in Amsterdam kant en klaar. Soms wil mama ook nog wel gaan voor het zelf maken van een geroosterde kip, maar soms moet je ook slim zijn. Wil je zelf een poging wagen, check dan het recept voor Sojakip van Robin.

Cashewnut met geroosterd varkensvlees

RECEPT! Dit is een hele fijne hack die ik graag met jullie deel. We halen op de Zeedijk in Amsterdam heerlijk geroosterd varkensvlees. Daar zit meestal ook een zwarte saus bij. Die is dus heel belangrijk. Je verhit letterlijk deze saus in een pannetje en snijdt ondertussen je varkensvlees in eve grote blokjes.
Wanneer je saus nog net niet kookt voeg je het varkensvlees toe en warmt dit op. Net voor het opdienen voeg je er dan ongezouten cashewnoten bij.

Gestoofd varkensvlees met black fungus mushrooms en gezouten amsoi

Dit is een bijzonder gerechtje dat mama altijd maakt. Het is een gerecht op basis van flinterdun gesneden varkensvlees, oestersaus, boomoortjes en gezouten groenten. Een andere keer kom ik hierop terug.

Gewokte groenten

Heel vaak kan dit zijn: paksoi, kai lan of choi sum. We eten het dan met gewokt met oestersaus of juist met een simpele knoflook bouillon saus. Ik leg in deze blogpost uit hoe je op een snelle en simpele manier je Chinese groenten kunt wokken.

Zoetzure groenten

Hier trek je gewoon een flesje Mixed pickles aka gemengd tafelzuur voor open. Dit zijn zoetzure groenten zoals gember, sjalotten, papaja, komkommer en wortel ingelegd in azijn, suiker en zout. 

Witte nasi

Basically is witte nasi een echte Kantonese klassieker en wordt deze gemaakt met garnalen en geroosterd varkensvlees, maar je kunt hem uiteraard maken zoals je zelf lekker vind. Ik deelde eerder ook een snelle nasi die mijn mini’s erg kunnen waarderen, maar ook deze vegetarische nasi scoort altijd punten.

Witte rijst

Wij eten heel graag hier Jasmijn rijst, soms ook wel pandan rijst, maar meestal witte Jasmijn rijst. Lekker fluffy en steaming hot.

Geluk

Als toet krijgen we een mandarijntje; dit symboliseert geluk. Ook een rood envelopje met centjes (Hong Bao) behoort tot de tradities. In China is rood, zoals je misschien al weet, de kleur die geluk symboliseert en mensen tegen boze geesten moet beschermen. Het geld en de enveloppe staan voor het geven van gelukswensen. Minor detail, rood is mama haar favoriete kleur.

Als ik genoeg tijd en rust vind, maak ik ook graag gelukskoekjes. Dat vinden de mini en ik leuk om samen te doen en zo krijg je voor iedereen een handgeschreven geluksboodschap verwerkt.

De hierboven genoemde recepten en gerechten zijn mama haar klassiekers, maar wij maken nog veel meer dan dat. Aangezien Mee en ik ook wat bijdragen tegenwoordig deel ik ook mijn andere Chinese recepten. We maken eigenlijk ook altijd de gestoomde Chinese vis met gember en bosui en we zijn allemaal dol op zoetzure kip. Lekker crunchy.

Nu hoop ik dat je genoeg inspiratie hebt om aan de slag te gaan, happy new year and most def happy bellies voor 2020!

IMG 0483 1024x683 - Happy new year, happy bellies.
Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Happy new year, happy bellies.

Nog meer maken van mijn blog?  Daarvoor verwijs ik je naar mijn recepten.

ps Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog? Dat vind ik leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.

5/5 (1 Review)