Recept Gado Gado maar dan Culinessa Style //  Ik ben gek op eten en heb zo mn fases..dan ben ik weer helemaal in de ban van Asian Food: Vietnamees, Thais en ineens weer Chinees of Indonesisch. Het was mooi zonnig herfst weer en de BF was op zakenreis. Alhoewel de mini en ik alleen thuis waren, wilde ik er toch een feestje van maken. Ik zat wederom op Instagram en wilde iets maken wat ik nog nooit had gemaakt. Ik kwam uiteindelijk op een gerechtje Sate Lilit (Balinese Sate met kunjit). Ik klikte op nog een aantal andere hash tags en ineens dacht ik, Gado Gado, dat lust ik! JAHAAAA Heerlijk!! Maar dan wel met mijn eigen pindasaus maken dacht ik. Mijn schoonmoeder kwam die dag eten en ook zij heeft gesmuld. Nadat ze het had gegeten bleef ze me maar vragen hoe ik het gemaakt had, dus bij deze.  Ik hoop dat jullie het net zo lekker vinden als ik, het was, al zeg ik het zelf goddelijk.

Indonesische Gado Gado

Gado Gado is een lekker fris en groente rijk Indonesisch gerecht. In Suriname kennen we eigenlijk meer een petjil, die jullie nog van mij tegoed houden. Ook kennen we een ander gerechtje Ketoprak dat ook met een pindasausje wordt gegeten, maar ook daarover later meer.

We hebben het vandaag dus over de Indonesische gado gado, een lekker vegetarisch groentegerecht.  En oh ja, voor wie deze groenten niet kan kopen, je kunt Gado gado maken hoe jij dat lekker vindt: dus ook met bijv bloemkool, brocolli, haricot verts, maar hieronder mijn versie, zoals ik dat geleerd heb.

gado gado recept 683x1024 - Recept Gado Gado Culinessa Style

Recept voor Gado Gado, Culinessa Style

Ingrediënten
~4 personen

1 Blok Tofu – vers van de toko (ik gebruik het liefste Choi Kee)
100 gr Taugé
1 Komkommer
4 Hard gekookte eieren
8 kleine gekookte aardappelen
200 gr Kangkung / Spinazie
1/2 blok Tempeh – vers van de toko
200 gr Kouseband
Zout
Pindasaus * zelfgemaakt
[optioneel: gebakken uitjes]
Emping (kroepoek van de melindjo noot)

Hoe maak je Indonesische gado gado

Pak een grote schaal en leg daar een voor een de verschillende onderdelen naast.
Schil aardappelen en breng ze aan de kook. Laat goed uitlekken en snijd ze in kleinere stukken.
Kook de eieren hard en laat ze vervolgens schrikken met koud water voor je ze pelt. Snijd doormidden.
Snijd de tofu in plakken van ongeveer 1 cm dik, breng op smaak met zout.
Frituur de tofu in hete olie en bak ze goudbruin en knapperig.
Laat goed uitlekken en snijd vervolgens in dobbelstenen.
Snijd de tempeh in dunne plakken van een halve centimeter en breng op smaak met zout.
Frituur in hete olie en bak ze goudbruin, knapperig en laat goed uitlekken.
Pluk de wortel van je tauge, zodat je mooie schone tauge krijgt. Hoeft niet uiteraard.
Snijdt komkommer in ronde plakjes.
Blancheer apart kangkung en kouseband.
Bak Emping goudbruin en bestrooi met zout.
Maak de pindasaus.
Op een bord pak je wat je lekker vindt en giet daar pindasaus overheen.
Garneer evt met gebakken uitjes. 

Gado gado pindasaus

1 tl zout
1/2 tl trasi
stukje Kentjoer van ongeveer 1,5 cm
1 teen Knoflook
1 Rawit
100 gr vliespinda’s
2 EL Gula djawa (donkere Indonesische suiker)
Water van tamarinde (asem) (kommetje water met 1 tl tamarinde pasta)
[optioneel: 1 djeroek poeroet blaadje fijn gehakt]

Prak fijn in een oelekan ketanmeel, trasi, rawit, kentjoer tot een boemboe.
Dan doe je de geroosterde pinda’s erbij en maalt dit nog meer fijn. (dit kan ook in een hakmolen)
Meng samen met de boemboe de pinda’s en de gula djawa tot een dikke pasta.
In een kom los je de tamarindewater met de pinda pasta op tot een gladde saus. Is de saus te dik, schenk dan nog een scheutje water bij.

Pindasaus van de toko
Je kunt als je wil ook pindasaus kopen bij de toko, mijn favoriete pindasaus is van het merk karangsari. Er zijn verschillende verpakkingen, maar hier thuis hebben we meestal het groene pakje (sambal pecel, tidak pedas)

Gado gado eten met..

De Gado gado kun je zo eten, maar ook serveren met een lekkere kipsaté  en lontong erbij met ernaast nog wat emping (kroepoek). Of ga voor een vega variant: tempeh saté. Of een Indische gehaktbal.

gado gado culinessa 1 - Recept Gado Gado Culinessa Style

Andere Indonesische recepten:

Daging smoor ⋅ gestoofd rundvlees
Gado Gado ⋅ o.a. Geblancheerde groenten met pindasaus
Kangkung Trassi van Oma
Kipsate met zoetzure komkommer salade ⋅ Kipsate op zn Indonesisch
Maiskoekjes ⋅ Perkedel Jagung
Pangsit ⋅ Knapperige wanton snack met gehakt
Rendang van Sergio Herman
Tahoe Lontong ⋅ gebakken tofu met kleefrijst en tauge
Tempeh sate 

Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Recept Gado Gado Culinessa Style

Nog meer maken van mijn blog?  Dan moet je zijn bij mijn recepten .

ps Heb jij iets gemaakt? Dan vind ik het leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.

0/5 (0 Reviews)