Vietnamese salade bun cha / Het is wat stiller geweest op de blog en vandaag vertel ik jullie daar iets meer over. Ik heb door mijn zwangerschap toch wel een en ander qua kwaaltjes en het belangrijkste op dit moment is dat het goed gaat met zowel de baby als mijzelf. Dat betekent dat ik het achter de schermen wat rustiger aan moet doen, dus ik hoop op jullie begrip hiervoor. Helaas is er ook te hoge suiker bij mij geconstateerd en ben ik dus van de ene ziekenhuisafspraak naar de andere aan het rennen. Dat geeft iets minder ruimte voor koken, bloggen en leuke dingen doen. 

Ook ben ik op dit moment heel erg bezig met het vinden van de juiste balans. Samen met een dietiste en een diabetisch verpleegkundige zijn we aan het kijken hoe we de suikers in balans kunnen houden. Voor zowel de baby als mijzelf is het belangrijk om dit goed onder controle te houden en hopelijk is het ook van tijdelijke aard. 

Je kan begrijpen dat het nogal veel is om te verwerken en mijn definitie van leuk anders is. Soms denk ik joh waar maak je je druk om en het komt wel goed, maar soms baal ik ook wel echt heel erg. Zeker als foodie is dit natuurlijk helemaal niet leuk. Ondanks dat ik geen zoetekauw ben en ik dacht niet al te veel suikers te gebruiken, blijkt dat nu even helemaal anders. Een heel gepuzzel dus en ja ook een beetje ontwennen.

Ik ga mijn best doen om de komende tijd door te bloggen, maar wellicht dat ik dat iets minder ga doen. Toch wil ik vandaag met jullie een receptje delen dat ik een tijd geleden maakte. Deze frisse Vietnamese salade past perfect bij het lekkere zonnetje dat we de afgelopen dagen mochten verwelkomen. Volgens mij komt er nog mooier weer aan, dus get ready to cook! Het is een lekkere lichte salade en vind ik het vooral een gezellig gerecht. Je zet alles op tafel en vervolgens ga je lekker met zn allen eromheen zitten en iedereen kan zijn eigen “gerechtje” maken zoals je dat lekker vindt.

IMG 3955 1024x1024 - Frisse Vietnamese salade Bun Cha

Frisse Vietnamese Salade Bun Cha

Voor het gehakt
Ingrediënten
500 gr Half om half gehakt
2 theelepels zout (je kunt ook vissaus gebruiken)
1/2 theelepel zwarte peper
2 theelepels suiker
3 kleine sjalotten
Witte gedeelte van 6 bosuitjes
2 kleine teentjes knoflook
Olijfolie

Hoe maak je een frisse Vietnamese salade
bun cha?

Snijd het witte gedeelte van de bosui en de sjalotten fijn.
In een grote kom voeg je het gehakt samen met de overige ingrediënten (zonder de olijfolie) toe.
Meng alles goed door elkaar.
Draai kleine balletjes van het gehakt en druk ze iets plat.
Wrijf ze in met een beetje olijfolie en grill tot ze gaar zijn.
Leg apart.

Voor de Nouc Mam saus

Ingrediënten
1 chili peper
1 teen knoflook
3 EL suiker
4 EL vissaus
1 limoen
5 EL warm water
[Optioneel: 1/2 tl chili poeder]

Methode
Begin met het fijnmalen van de chili en suiker.

Vervolgens voeg je de knoflook toe en maalt dit ook fijn.
In een kleine kom, meng je limoensap, vissaus, water en voeg er de chili suiker mix aan toe.
Zorg ervoor dat de suiker goed oplost en breng eventueel nog op smaak.

Voor de salade
1 Kropsla
400 gr rijstvermicelli
Verse kruiden
Bosje Munt
Bosje koriander
Bosje Thaise zoete Basilicum
Groene gedeelte van de bosui
2 grote wortelen Julienne gesneden

Methode
Kook de rijstvermicelli volgens de gebruiksaanwijzing en laat goed uitlekken. 
Was de kropsla en laat hem goed uitlekken.
Pluk de blaadjes van de munt, koriander en Thaise zoete basilicum en leg die samen met de kropsla en gesneden wortelen op een grote schaal.
Snijd het groene gedeelte van de bosui schuin in ringetjes en leg die ook op de schaal.
Op een andere schaal leg je de gehaktballetjes en in een kom serveer je de gekookte vermicelli.
Leg alles samen met de dipsaus op tafel.

Nu kun je beginnen met het maken van een kommetje. Neem wat sla, vermicelli, wortel, gehaktballetjes en kruiden naar smaak. Als laatste schenk je wat van de dressing erover. Niet teveel, je kunt altijd meer nemen.

TIP! Om tijd te besparen kun je in plaats van deze gehaktballetjes ook gebruik maken van gebakken loempia’s. Het gerecht heet dan Bun Cha Gio. Het recept daarvan kun je ook op mijn blog vinden!
IMG 3959 1024x1024 - Frisse Vietnamese salade Bun Cha

 

Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Frisse Vietnamese salade Bun Cha

Nog meer maken van mijn blog?  Daarvoor verwijs ik je naar mijn recepten.

ps Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog? Dat vind ik leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.

0/5 (0 Reviews)