Ai ai ai waar zal ik beginnen! Krijg je een mailtje of je een dagje wil komen naar Restaurant Riva om de nieuwste fotocamera’s van Nikon te testen. Hmm JA! en nog mooier of je het leuk zou vinden om een fotografie workshop door niemand minder dan Sacha de Boer te volgen?! Hmmm JAHAAA zeker wel! Heel leuk zelfs!

Heel vaak krijg ik de vraag hoe ik mijn foto’s maak. Nou gewoon weet je wel, niks bijzonders en meestal met mijn iPhone. Dat was in eerste instantie mijn gedachte, tot ik de uitdaging aan ging en ging koken voor de boys van Koken met Aanbiedingen. Toen was het genoeg, ik wilde niet meer ontwijkend gedrag vertonen en gewoon weer mijn spiegelreflex kunnen pakken zonder al teveel gedoe en bang zijn voor de camera.

Dus nadat ik ongeveer een maandje of 2 bezig was besloot ik om een workshop te doen bij niemand minder dan de lieve Suus en Johan van FoodBandits. De workshop was echt heel leuk en na 15 minuten had ik mn buit al binnen. Ik was nl een knopje op mijn camera vergeten, de belichtingsknop aka Av knopje. DUUH hoor ik jullie al zeggen, maar je wil niet weten wat voor een verschil het uitmaakte toen ik hier achter kwam. Sindsdien pak ik eigenlijk elke keer mijn DLSR camera erbij en ben elke keer een stukje blijer als ik het resultaat zie. Ja ja ja..ik hoor jullie al denken..

Ik ben nu zelfs zo ver, dat ik laatst een foto durfde te maken in het donker en toch is het gelukt om net te doen alsof het klaar lichte dag was. Whoop whoop for me! Het gaat om deze foto:
IMG 9163 1024x1024 - Foodfotografie workshop Nikon + tips
Terug naar de foodfotografie workshop met Nikon. Op de dag zelf kregen we eerst wat uitleg over Nikon en hun filosofie en vervolgens kregen we wat gouden tips van Sacha. Sacha is namelijk al heeel lang bezig met fotografie, maar pas de laatste jaren bezig met food fotografie. Laat dit je niet misleiden, ze heeft wel al twee fantastische kookboeken op haar naam staan. Die maakte ze met niemand minder dan 3 sterrenchef Jacob Jan Boerma van restaurant de Leest in Vaassen.

Aangezien ik altijd alles wit op wit op witter dan wit fotografeer, vond ik het wel leuk om wat donkere foto’s te maken. Van Sacha leerde ik op deze manier fotograferen. Dankjewel Sacha, ik vind het zo leuk! Ik ben er thuis mee aan de slag gegaan. Overigens zijn dit mijn mooiste foto’s geworden en dan nog wel zonder ze te bewerken (T R O T S). Op advies van Daan Vasquez van Nikon maakte ik die dag foto’s met een Nikon d750. WOW kan iemand heel gauw de kerstman influisteren dat ik dit wel heel graag wil. Believe me I am worth it! Ondertussen begin ik vast met sparen. (jep..reality sucks big time! hahaha)
IMG 9242 1024x682 - Foodfotografie workshop Nikon + tips IMG 9253 1024x683 - Foodfotografie workshop Nikon + tips
Ok, wat voor gouden tips kregen we nou precies van Sacha?

Voorbereiding is heel belangrijk
Zorg ervoor dat je tijdig op de plaats van de shoot aankomt en begin met het testen van het licht.
– Daglicht is je grootste vriend, ja echt waar! Hierdoor krijg je mooie zachte foto’s.
– Maak gebruik van reflectoren en ondergrondjes om zo je foto spannender te maken.
Gebruik een hoofdpersoon
– Het is belangrijk om te gaan voor een hoofdobject of zoals Sacha het heel gemakkelijk zei: Kies een “hoofdpersoon”

en focus je daarop. Om je voor te bereiden, kun je bijv een stuk fruit pakken en alvast kijken naar het licht en wat je evt zou moeten wijzigen aan instellingen op je camera.
Wacht niet lang
Schiet een foto zodra het gerecht klaar is. Zo ziet het er nog fris en lekker uit. Hoe langer je wacht hoe lelijker die wordt.

Durf te spelen
– Kijk naar je setting en ben je niet tevreden over de foto, durf dan gerust je setting helemaal opnieuw in te richten en opnieuw te beginnen.

– Ook hier kun je gebruik maken van donkere ondergronden, een gekleurde lepel of juist lekker wit. Denk na over je gerecht en anticipeer hierop.
Foto’s bewerken
Het programma “Lightroom” kun je gebruiken om de puntjes op de i te zetten op een vrij makkelijke manier.

Nikon heeft een superleuke winactie: #Nikon_Kerstdiner. Met deze tips kun je toch vol goede moed aan de slag?  Upload dan je mooiste foto van je kerstgerecht tussen 23 – 27 december op Facebook, Instagram of Twitter met #Nikon_Kerstdiner en maak kans op een Nikon D3300!

De foto die ik overigens thuis maakte met de tips van Sacha, is de volgende: mijn versie van een pavlova voor het Taste of Christmas event. Niet slecht he, zonder mijn pareltje de Nikon d750 ben ik best tevreden!
IMG 8728 Version 2 1024x610 - Foodfotografie workshop Nikon + tips

Wil je nog meer weten over fotograferen? Stel gerust je vraag in een comment hieronder. Ik zal mijn best doen hem te beantwoorden. En als je nog een gouden tip hebt is die ook meer dan welkom!

Fijne feestdagen allemaal!

[fblike]