Foto Denni van Huis

Paul Toorop / Mister Toko Toorop maar tegenwoordig ook wel in te huren als kok, maar heel binnenkort de master achter de mooie gerechten die je geserveerd krijgt bij Calaboose Rotterdam. Ik volg Paul al vanaf het begin van Culinessa.com en het blijft leuk om te zien wat hij allemaal uitspookt op culinair gebied. Regelmatig hebben we contact over Asian food porn en in het bijzonder natuurlijk de Indonesische keuken.

Nostalgie met Paul Toorop

Waarom is eten zo belangrijk voor jou? We weten dat je oma een belangrijke rol heeft gespeeld hierin. Vertel …

Eten is belangrijk voor mij omdat, het los van gewoonweg lekker is, vaak een herinnering is aan hetgeen wat je eet. Zoals je met muziek herinneringen hebt, zo heb ik dat ook met eten. Mijn oma kookte elke dag, van spekkoek tot de beste sajoer lodeh. Er was altijd plek voor minsten 20 man bij haar thuis en alle gerechten waren heerlijk. Als ik nu kook dan brengt mij dat terug naar de momenten dat ik haar eten at. Toen oma overleed heb ik samen met mijn vader het Indische koken opgepakt, als de gerechten dan smaakten zoals bij oma waren we pas tevreden. Ik poste deze kookmomentjes op Facebook en Youtube en de vraag kwam al snel of mensen dat thuis ook konden proeven. Ik begon een afhaal vanuit huis, waaruit weer cateringaanvragen kwamen en uiteindelijk een heuse winkel/toko: Toko Toorop. Eten en ondernemen is uiteindelijk één geworden voor mij; dat maak het voor mij heel tof en is iets waar ik een toekomst mee op kan bouwen. 

Wat is je beste emo herinnering als het gaat om Indo food?

Goeie vraag.. Vooral de tempeh en de sajoer lodeh van mijn oma zijn legendarisch. Toen ik in de buurt kwam van die smaak en familieleden dat ook zeiden “dat smaakt zoals van oma”. Kreeg ik wel een rilling over de rug.

Kan je je nog herinneren toen je voor het eerst Indonesish at?

Hmm.. Dat moet ketan met gula djawa ( kleefrijst met palmsuiker) en kokosrasp zijn bij oma. Als ontbijt. 

WhatsApp Image 2019 05 30 at 11.11.53 1024x683 - Favo's van Paul Toorop

De tips van Paul Toorop

Wat is jouw top 5 als het gaat om afhalen in Rdam?

In willekeurige volgorde want ze zijn allemaal goed! Haha.
1. Warung Melati, de gado gade met lontong is daar geweldig goed. En de soto.. 😉
2. Ap Halen, dagmaaltijden gekookt vanuit het hart. Ik spreek Albert veeeeelste weinig, want los van eten kan je met deze man eindeloos lullen over films, muziek en een lekker biertje drinken. 
3. De Toko, voormalige Toko Toorop. Ed en Per staan er nog steeds met hart en ziel goeie gerechten te koken. Onmisbaar inmiddels in Rotterdam.
4. Kong Foei, ik woonde er om de hoek. Heb letterlijk alles van deze menukaart gegeten, vers en vooral echt lekker. Vraag naar haar bruine sambal.
5. Kiem Foei, woon ik nu om de hoek. Broodje spek en broodje dynamite, zijn top.

Wat zijn je toppers voor een sit down dinner?

1. Voor Frans en Italiaans eet ik graag bij mijn vrienden Remco en Magdalena van Bistrot du Bac en Osteria Vera. Aandacht voor producten, sfeer en vooral hoog op smaak. Frans en Italiaans zoals het hoort.
2. Alle zaken van Freek, Guillaume en Johanneke in Amsterdam stellen mij nooit teleur! Verrassend eten, toffe combi’s, goeie wijnen en fijne bediening. Ook hun stijl van ondernemen, ‘dingen gewoon goed doen’, daar houd ik van.
3. Yama, beste Japanner in Rotterdam, en misschien wel Nederland. Ga nu naar de website en reserveer. Punt.
4. Toscanini, een van de fijnste Italiaanse zaken in Amsterdam.
5. Dumbo, over creativiteit gesproken.. De sfeer in deze Rotterdamse zaak is waar elke horeca-ondernemer van droomt en tof eten. Ga! Laat je verrassen. 

En je Asian 5 toppers in Rotterdam?

1. Tai wu, klassiek Kantonees. Mijn bestelling is standaard: peking eend, ha kau, xiao long bao, char siu bao, koe loe kai, choy sam oestersaus, fo nam. Ik heb dit trouwens niet op spelling gechecked, dit was in mijn beste Cantonees.. 
2. San San.. Eerder man man! Dit is goed! Sichuan keuken, dus compleet anders dan Kantonees. Onwijs toffe smaken. Lam, komijn koriander.. Oeiii. 
3. Yama? “Mag ik dat nog een keer zeggen? Heb je al gereserveerd?”
4. Tensai Ramen. Goeie Ramen in Rotterdam, kara age ook nemen..
5. Little Asia, mijn hidden gem. Ouwe chef van Tai Wu, draait samen met zijn vrouw deze zaak. Bestel de krab! En shhhh… niet doorvertellen!

Je Asian favorites worldwide?
1. Ju Xing Home in Hong Kong. Veel chefs uit de omgeving eten hier. Beste Kantonees wat ik ooit heb gegeten. 
2. Dija Mara in Oceanside, California. Uurtje van Los Angeles, eigentijds Indisch met toffe drankjes. Natuurwijnen en cocktails. 
3. Dajiale China Restaurant in Berlijn. Gruwelijk goeie gerookte tofu, en een hele bizarre aardappelsalade.
4. Pine & Crane, Los Angeles. Taiwanees-Chinese keuken, lekker en een goeie vibe. 
5. Kin Khao Thai Restaurant, San Francisco. Lekker Thais dito drankjes..

Lekkerste Indofood in NL?
Oef! Lastig. Iedere zaak heeft echt z’n specialiteit..Dus heb niet één lekkerste. Lekkerste is sowieso thuis, als Les (m’n pa) en ik in de keuken staan.

Welke gerechtjes moeten we eten en waar?
Ayam cashew van Toko Eddo in Noordwijkerhout.
Buikspek van De TokoSambal
Goreng hati (lever) van Toko Heezen
Terong blado van Toko Si Pentje
Rendang van Old Town
Sate van Sate-man 
Gulai Kambing van Ap Halen (als je geluk hebt)
Cumi Cumi van Toko Manisan
Sambal goreng tempeh van Toko Djadi
Sambal van Vera bij Toko Y-von
Sajoer Lodeh van Ibu Tjilik
Ennnnn natuurlijk alles van mijn lieve vriendin en inspiratiebron EN inmiddels chef bij Restaurant Blauw, Titi Waber! Haar rendang is legendarisch en haar sambals en haar tahoe telor moet je proeven

IMG 1871 1 1024x683 - Favo's van Paul Toorop

Eten bij Paul Toorop

Last but not least, waar kunnen we genieten van jouw kookkunsten? Kunnen mensen je ook benaderen voor catering klussen> Zo ja waar?

Vanaf juni! Bij Calaboose in Rotterdam. Eigentijds, fris Indisch eten gecombineerd met de beste cocktails van Chi Ho Ta (berucht en bekend van @drrotterdam). Onwijs mooie tuin en een fijne zaak om lekker met je vrienden te komen eten en drinken.

Voor catering, bellen of appen mag natuurlijk altijd, 0653680760. Check ook mijn insta @paultoorop, voor alle (kook)avonturen..

Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Favo's van Paul Toorop

Nog meer maken van mijn blog?  Dan moet je zijn bij mijn recepten .

ps Heb jij iets gemaakt? Dan vind ik het leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.