Vandaag wil ik het hebben over dips of ook wel spreads genoemd, die allemaal gemaakt zijn met olijfolie. Voordat ik dat doe wil ik het hebben over iets anders. Onlangs was mijn BF aanwezig bij een brunch georganiseerd door Maura van de mooie foodblog Yellow Lemon Tree en MAX Havelaar om te vieren dat het Fair Trade week is deze week (er zijn allerlei promotionele activiteiten gaande waaronder, tot en met vandaag, verschillende aanbiedingen in de supermarkt). Het was een heerlijke brunch bij Cafe Broei en hij heeft zich goed vermaakt. Eenmaal thuis kregen we een goed en uitgebreid gesprek over dit onderwerp. Wat betekent het nou precies en hoe kan jij als individu een verschil maken?

Voor mij persoonlijk, begint het met iets kleins. Ik weet ook dat fair trade producten kopen niet voor iedereen is weggelegd, maar zelfs als je 1 ding verandert, help je al met een verschil te maken voor iemand anders. En er zijn ook een aantal lekkere voorbeelden, bijvoorbeeld de geweldige chocola van Tony Chocolonely’s en voor sommigen de koffie die ze elke dag van Starbucks drinken. Beide fair trade; genieten van iets maar tegelijkertijd helpen kan dus ook!

Over Fair Trade
Fairtrade helpt boeren in ontwikkelingslanden om een betere positie te verkrijgen in de handelsketen terwijl ze nog steeds in staat blijven te leven van de opbrengsten en te investeren in een duurzame toekomst. Max Havelaar is een stichting die zich bezighoudt met het uitgeven van een internationaal Fairtrade keurmerk aan producten in Nederland. Ook wel het Max Havelaar keurmerk genoemd. Producten krijgen deze certificering als ze voldoen aan de internationale standaarden voor Fair Trade.

maha yousef - Fair feestje met 4 dips!
Neem bijvoorbeeld, Maha Yousef, die woont in Palestina en olijven verbouwt om uiteindelijk olijf zeep te maken. In het verleden was ze altijd onzeker of ze wel genoeg inkomen zou genereren. Zou ze haar hele familie eten kunnen geven? Zou haar bedrijfje kunnen blijven bestaan? Met de hulp van de Fairtrade organisatie en het bundelen van krachten met andere vrouwen uit de omgeving die ook zeep maakten, konden ze hun situatie verbeteren. De producten worden verkocht in Europa en USA, hun bedrijfjes kunnen blijven bestaan en hun toekomst ziet er een stuk rooskleuriger uit.

Fair trade week
Het is deze week fair trade week en dat heeft me wel even aan het denken gezet. Bijvoorbeeld olijfolie, iets dat we bijna allemaal elke dag gebruiken. Ik gebruik het voornamelijk om te koken, maar andere mensen gebruiken het ook voor hun beauty rituelen. Eigenlijk gebruiken we het voor heel veel: als dressing op een salade of om een maaltijd mee te koken of als een dip. Hoe fijn zou het zijn als wij ons even beseffen dat we echt wel een verschil kunnen maken door te beginnen met 1 x per dag een fair trade product te gebruiken!

Vanaf 1 November tot en met het einde van het jaar is er een Pop Up store van Fairtrade.nl geopend in Utrecht waar je meer te weten kunt komen over deze organisatie en tegelijkertijd kun je er heerlijke producten kopen.

Een tijdje geleden ben ik begonnen met het gebruiken van fair trade olijfolie en ook jij kunt dat doen! Hier 4 recepten om ook “fair” aan de slag te gaan. Ik weet dat niet alle producten die ik in de recepten gebruikt heb fair trade zijn, maar ik heb er wel zo veel mogelijk geprobeerd rekening mee te houden.

IMG 2034 Version 2 1024x715 - Fair feestje met 4 dips!

Recepten om een ‘Fair’ feestje te bouwen

Rode bieten Humus
Ingrediënten

2 rode bieten
1 blik kikkererwten van 400 gr – 240 gr uitgelekt
1 teen knoflook – geperst
1 EL sesamzaad
3 EL citroensap
1/4 tl zout
4 EL olijfolie
Peper

Methode
Kook de bieten, schil en snijd in even grote stukken.
Laat de kikkererwten uitlekken en voeg toe aan de hakmolen.
Voeg ook de bieten, sesamzaad, knoflook en olijfolie toe.
Meng alles en maal fijn tot een gladde pasta.
Voeg nu de rest van de ingrediënten toe en maal fijn.
Proef en breng op smaak met zout en peper.
Serveer met gegrild brood.

Olijfolie extra vierge met zout en peper
Ingrediënten

Extra Vierge Olijfolie
Zout
Peper

Methode
In een kleine schaal, giet je wat olijfolie en brengt op smaak met zout en peper.

Serveer met vers gebakken brood.

Tomaten Basilicum spread
Ingrediënten
3 roma tomaten
1 EL Olijfolie
1 kleine teen knoflook – geperst
1 groot blaadje Basilicum – fijn gesneden
Zout en peper

Methode
Snijd je tomaten helemaal fijn.
Meng met de olijfolie en voeg de knoflook en basilicum toe.
Breng op smaak met zout en peper.
Serveer met gegrild brood en voeg evt nog wat basilicum toe.

Ricotta Champignon dip
Ingrediënten
150 gr Ricotta kaas

1 EL Olijfolie
1 kleine teen knoflook – geperst
2 grote Champignons
1 takje peterselie – blaadjes fijn gesneden

Methode
Snijf je champignons fijn.

Gebruik 1 EL olijfolie om de knoflook en de champignons gedurende 1 minuut te bakken.
In een hakmolen voeg je de champignons en de helft van de ricotta toe.
Meng alles en maal fijn tot een gladde pasta.
In een kommetje voeg je de rest van de ricotta en de champignon mix toe.
Breng op smaak met zout en peper.
Serveer met gegrild brood en voeg evt nog wat peterselie toe.

Getoast brood
Ingrediënten
Olijfolie

1 teen knoflook – gehalveerd
Gebruik dikke plakken brood en grill ze even.
Wrijf met de helft van de knoflook het gegrilde broodje in en bestrijk licht met olijfolie.
Uiteraard kun je ook alleen het brood grillen.

Vond je dit receptje lekker? Neem dan ook een kijkje bij mijn andere recepten of bekijk rustig het receptenoverzicht  hier. 

Culinessa dips olive oil - Fair feestje met 4 dips!

[fblike]

 

0/5 (0 Reviews)