Zo, al een hele tijd wil ik dit artikeltje schrijven en delen, maar elke keer twijfelde ik. Nu heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ga ik het gewoon wel doen. Waarom? Nou omdat ik er in geloof dat ik een andere mama die net als ik in het zelfde schuitje zit wellicht kan helpen. Ik ben geen voedingsdeskundige of coach, maar deel hier mijn ervaringen. Lees het door en haal eruit wat je handig vindt; ik hoop dat het helpt!

Met de grote mini hebben we een heel ander traject gehad, dus toen de kleine mini kwam begon het eetavontuur net zoals dat bij een nieuwe mama, bij het begin. De verschillende fases zijn zo leuk, dus deel ik hier mijn ervaringen. Mij hebben in ieder geval deze dingen geholpen. Het is echt een ontdekkingstocht, dus niet ontmoedigd raken als je je kindje niet doorhebt. 

image4 1024x1024 - Eetopvoeding: van baby naar peuter met mijn ervaringen

Er zijn een aantal regels waar wij ons aan houden:
– We dekken elke dag de tafel voor de kinderen. Als het lukt eten we met ze samen, maar soms helpen we eerst de kinderen met eten voor we zelf aan tafel gaan.

– Ik geloof in de kleintjes mee te laten eten wat de post schaft.
– We proberen gevarieerd te koken, zodat ze allerlei verschillende smaken en texturen leren kennen.
– Eten ze iets voor het eerst dan moeten ze het proeven. Vinden ze het niet lekker, dan is dat oke.
– Willen de kinderen niet eten, dan maken we daar geen probleem van.
– Een eetmoment duurt maximaal een half uur (incl toetje), daarna ruimen we af.

Fase 1: van melk naar het eerste hapje
We maakten de Stokke Tripp Trapp helemaal in orde. Stoelverkleiner en tafelblad check en we waren er klaar voor hoor. Wij gebruiken de Stokke Tray omdat we een bar hebben en dit dus een stuk handiger vinden. Ook is het makkelijk schoon te maken en kun je het tafelblad makkelijk weghalen als je samen aan tafel gaat zitten.

Ook kocht ik een setje van Bloomingdale en kocht ik bij de Ikea hele handige lepeltjes.
Mijn Beaba baby cook haalde ik uit de kast, want hiermee kan je hakken, stomen en pureren.

Wat keek ik uit naar de allereerste keer een hapje geven. Ik voelde het, dit ging een mega succes worden. Zo leuk! Camera klaargezet voor dat ene belangrijke kodak momentje. Ik besloot om te gaan voor iets neutraals, namelijk peer. Dat was niet echt een succes. Overal peer behalve in zijn mondje. Pas veel later besefte ik me dat als je gaat van een hele zachte vloeibare substantie (melk) naar een wat vezelige structuur, dat dat echt niet fijn is. Ook moeten babies gewoon wennen aan ALLE smaken, dus schrik niet als het niet gelijk een mega hit is en het bakje nog vol is. Het duurt best even voor hij echt een bakje fruit ophad. Dit komt ook omdat een babytje eerst moet leren slikken. Ik bleef zo gevarieerd mogelijk fruit geven, van gepureerd fruit (appel, peer, banaan), geprakte avocado en met genoeg afwisseling ging dat op een gegeven moment vanzelf goed. S C O R E! Later bleek dat de mini mega fan van aardbeitjes is.

13117994 831771026967161 2121466979 n 1024x1024 - Eetopvoeding: van baby naar peuter met mijn ervaringen

Als snackjes begonnen we met de Junior Mini Maisboogjes en Goodies chipjes verkrijgbaar bij o.a. Etos.

Van daaruit ging ik koken voor de mini, met weinig succes. Hij prefereerde een potje boven mijn met liefde, bloed zweet en tranen gemaakte maaltijden. Ik ben toen na wat uitproberen overgegaan op de voeding van Ella’s kitchen. Voor elke leeftijd hebben ze genoeg variatie, dus dat was een goede life saver. Toch probeerde ik af en toe zelf wat te maken, maar helaas. Ook hier zou ik niet schrikken als je baby in het begin geen fan is van eten. Wennen is het toverwoord, dus met genoeg liefde, geduld en variatie komt het goed.

IMG 3496 683x1024 - Eetopvoeding: van baby naar peuter met mijn ervaringen

Fase 2: vanaf 1 jaar
Wat heb je nodig?
Voor deze fase maken we nog steeds gebruik van de Stokke Tripp trapp met stoelverkleiner, hebben we intussen de Stokke tuigjes voor de kleine mini die constant op wil staan. Dat was een must. Want ik was een keer tijdens de lunch wat te drinken aan het pakken terwijl de kleine mini me riep: “Ma-ma, ma-ma”; ik draaide me om en zag hem staan. Ik schrok me rot en dacht, dat willen we dus niet meer. #momlife. Wat een uitkomst de tuigjes, dus geen acrobatische kunsten meer.

Ik heb voor beide mini’s een camel bak antilek drinkbeker gekocht. Heel fijn en onze kleine mini snapte het gelijk.
Ook kocht ik een EZ PZ matje, maar jammergenoeg had de kleine mini in 5 minuten toch door hoe hij het matje om kon kieperen en lag zijn avondmaaltijd op de grond.
Om die reden kocht ik dus een siliconen placemat die ook vaatwasserbestendig is waar hij lekker op kan knoeien.
Ook heeft hij zijn eigen lepel, dus kan hij zelf proberen te eten en heeft hij wat afleiding.
Vanwege het knoeien hebben we een afneembaar zeiltje onder zijn stoel gelegd. Zo kunnen we het makkelijk schoonmaken en heeft de houten vloer het minder te verduren.

image3 1024x1024 - Eetopvoeding: van baby naar peuter met mijn ervaringen

Onze ervaring
En oh oh wat heeft de kleine mini een sterke wil. Waar we met de grote mini precies wisten wat we haar voor konden schotelen, geeft hij behoorlijk gas tegen. Mijn succesnummers van de grote mini zoals pasta pesto, pap en tosti zijn geen winnaar. Het is dus echt zoeken en vogelen en dus resulteert dat in zo gevarieerd mogelijk eten voorschotelen. We proberen wel altijd groente, vlees of vis en pasta, aardappelen of rijst te geven. Om hem af te leiden geef ik hem dus een eigen lepel in zn handen. Soms kan hij zijn zinnen op iets hebben gezet (alleen maar vlees eten bijv.) Vervolgens praat ik rustig met hem en leg hem uit (ja, ook zo jong al) dat hij eerst moet eten wat ik hem gaf en dan pas krijgt hij dat stukje vlees.

Verder geven we hem ook volgens de Rapley methode, stukjes aardappel, bloemkool en brocolli stronkjes en mag hij er zelf mee aan de slag. De ene keer eet hij alles op en de andere keer maakt hij er een slagveld van. Dat is ook normaal.

14482761 1702711486722121 1854181186054651904 n 1024x1024 - Eetopvoeding: van baby naar peuter met mijn ervaringen

Wat geven we hem te eten?
In principe mag hij alles eten, maar probeer ik niet met teveel zout te koken.

Als ontbijt krijgt hij in de ochtend een fles opvolgmelk en een broodje. Een likje boter erop met wat beleg als pindakaas, vleeswaren of kaas is een mega succes.
Als tussendoortje is hij gek op knijpfruit, want dat mag hij zelf vasthouden. Gelukkig gaat yoghurt er ook met gemak in.
Stukjes appel, peer, banaan, paprika, wortel, aardbeitjes, frambozen, besjes, druiven (zonder pit en van het velletje ontdaan en doormidden gesneden).
Als avondeten krijgt hij wat de pot schaft, maar mocht ik echt geen tijd hebben, dan heb ik van Ella’s kitchen altijd wel een pakje in huis.
Zijn favoriet zijn aardappeltjes uit de oven of frietjes, mais aan een kolf, pasta bolognese, stamppotje, rijst met bruine bonen en macaroni. Ook maak ik hem heel blij met Edamame boontjes en krokant gebakken tempeh. Daar kan hij van blijven snoepen. Op dit moment zijn blauwe bessen, rauwe haring en alle toetjes een grote hit.
Als toetje geven we of vla of yoghurt of kwark. Ook wisselen we dat af met vers fruit.
Alhoewel hij veel eet, heeft hij ook ontzettend veel nukken. Bevalt iets hem niet, dan komt dat er met een hele grote snelheid uit. Zo is hij geen fan van groenten op dit moment. De ene keer gaat rijst er wel in en de andere keer vertikt hij het. Hetzelfde ook met pap. We bijven het gewoon proberen en geven niet op!

Mocht je het leuk vinden, de boeken van de Chiapa sisters: en Francesca kookt “Mag ik nog een hapje” zitten boordevol tips en lekkere recepten.

culinessa baby 1024x1024 - Eetopvoeding: van baby naar peuter met mijn ervaringen

Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Eetopvoeding: van baby naar peuter met mijn ervaringen

Nog meer maken van mijn blog?  Dan moet je zijn bij mijn recepten .

ps Heb jij iets gemaakt? Dan vind ik het leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.