IMG 2511 1024x1024 - Copas Kalkoen van Boers en Boers
Of ik een Copas kalkoen wil testen. Slik..was mijn eerste reactie. Maar ik zou Vanessa niet zijn als ik niet gelijk erachteraan dacht, gezellig. Reden voor een klein feestje hier thuis! Gezellig samenzijn met familie is voor mij heel belangrijk. Ook was het toevallig die week ook nog eens Thanksgiving, dus dat kwam goed uit.

Copas Kalkoen
Het ging hier dus om een Copas Kalkoen, een “very very special turkey” die wordt gehouden op het landgoed van de familie Copas in Engeland. Zij brengen sinds 1957 met veel passie de kalkoenen op de markt. Deze kalkoenen leven gemiddeld 6 maanden, dus dat is veel langer dan de 2 maanden die normaal gehanteerd worden. Aangezien ze langer leven ontstaat er een dikkere vetlaag. Dit zorgt ervoor dat bij het bereiden de kalkoen niet uitdroogt. Je hoeft de kalkoen dus ook niet steeds in te vetten tijdens het bereiden. S C O R E dacht ik!

Wij eten bijna elk jaar wel een kalkoen, maar hebben tot nu toe de dans weten te ontspringen om hem ook zelf klaar te moeten maken. Immers leg je dan wel behoorlijk wat druk op jezelf. Tenminste je wil dat iedereen heerlijk eet aan het einde van de avond en dan is die kalkoen best belangrijk. 

Goed, challenge accepted. We kozen voor de ontbeende en gevulde variant en gelukkig kwam Jan Boers van Boers en Boers (de officiele Copas Kalkoen leverancier) bij ons langs en kon ik hem honderduit vragen. Hij moest wel gedacht hebben, die is gek. Ik dacht alleen maar aan: die kalkoen die moet lukken en ik moet precies weten wat ik moet doen om hem perfect uit de oven te krijgen.

De bereiding
In principe hadden we gepland om de kalkoen vrijdag te eten, maar nadat Jan Boers 5 minuten eea aan het uitleggen was werd duidelijk dat het niet ging lukken vrijdag. Oops. De kalkoen heeft namelijk 2 dagen nodig om rustig te ontdooien. Snel de rest van de familie gebeld en de get together naar zondag verplaatst. Gelukkig kon iedereen nog en was dat in ieder geval geen probleem.

De Copas kalkoen komt namelijk helemaal bevroren bij je aan en heeft dan gemmiddeld twee dagen nodig om te ontdooien. Bij mij ontdooide de kalkoen alsnog binnen 1 dag, dus plaatste ik hem in de koelkast zodra die 2 graden aangaf op de bijgeleverde thermometer. Op hoop van zegen.

Wij lazen heel braaf de bijgeleverde instructies, want stiekem vonden wij het best spannend; zou die lukken, zou het ONS lukken? We lieten de kalkoen op temperatuur komen (ongeveer 13 graden), smeerden de kalkoen in met de bijgeleverde marinade en prikten de thermometer zoals aangegeven in het borststuk. Ondertussen gingen wij nog even snel opruimen. Het zou immers nog 2 uur duren voor die klaar was en gegeten kon worden. Na zo een 90 minuten was de kalkoen klaar, maar moest nog wel 30 minuten rusten. De bijgeleverde thermometer en instructies zorgden voor duidelijkheid en van stress was er geen sprake.

Hoe smaakte de Copas Kalkoen?
De BF en ik maakten dus de Kalkoen en de rest van de familie zorgde voor de bijgerechten. Aardappelpuree, zoete aardappelpuree, gegrilde groenten en een toetje. Ik kon het niet laten en maakte ook nog eens, Cranberry saus (recept vind je hier), Yorkshire Puddings en een Pecan Pie erbij. Genieten dus. 

Het rook de hele middag zo lekker in de keuken en we waren zo benieuwd of het zou lukken. Net toen de kalkoen uit de oven mocht druppelde de familie binnen. Maar de kalkoengoden waren ons goed gezind, want de Copas kalkoen is gelukt. <Y E A H>. Die kalkoen, die was om te smullen! Lekker mals en een superlekkere vulling gemaakt van kip- en kalkoenvlees, kastanjechampignons, rode ui, paprika, appel, abrikozen en cranberry’s. E C H T zo lekker!! Op advies van Jan dronken wij 1 van de wijnen die hier goed bij paste. Dit was een licht gekoelde Pinot Noir. Met de overgebleven restjes id braadslee maakten we een heerlijke jus (losschrapen, scheut witte wijn en wat water erbij en even laten inkoken). De kalkoen is groot genoeg voor 10-12 personen en met zijn 8en was er dus best nog wat over. Lekker voor een sandwich voor de volgende dag! Enige minpuntje was het wat taaie vel; dat was hier geen succes.

Zou ik het nog een keer doen?
Ja, zeker wel. Met deze manier van bereiden durf ik het wel weer een tweede keer aan. De bijgeleverde thermometer fungeert als een perfect kompas en de marinade haalt een boel kopzorgen weg over het eerst aanbraden van de kalkoen.

Copas kalkoen, bestel je bij Boers en Boers. De gevulde variant kost €109.99 en de ongevulde €95.00. Bestel de kalkoen wel voor 16 december (dit uiteraard zolang de voorraad strekt) dan wordt de kalkoen een paar dagen voor kerst bij je afgeleverd.
IMG 2559 1024x1024 - Copas Kalkoen van Boers en Boers

IMG 2581 1024x1024 - Copas Kalkoen van Boers en Boers
IMG 6318 1024x683 - Copas Kalkoen van Boers en Boers
IMG 6340 1024x726 - Copas Kalkoen van Boers en Boers
IMG 6345 1024x683 - Copas Kalkoen van Boers en Boers

Dit artikel is tot stand gekomen middels een samenwerking met een bedrijf of merk. Echter lees je hier wel mijn mening.