Ik moet zoveel nog met jullie delen van de afgelopen maanden, maar bare with me. Vandaag Mexicaanse cemita’s. Dit zijn heerlijk zachte fluffy broodjes en het is een soort butter roll meets brioche bun, maar toch niet helemaal.

Ik spotte deze cemita’s bij Pei Yee en die vertelde me dat ze dit recept had gebruikt als bron voor de Mexicaanse broodjes. Ik ging ermee aan de slag, maar gaf er toch mijn eigen twist. Ook staat er in het originele recept dat je het deeg wel 4 uur moet laten rijzen, maar hier waren ze na 2.5 uur al gerezen en minimaal 1.5 keer zo groot. Wel moet ik er ff bijzeggen dat het tropisch warm was vandaag, boven de 25 graden, dus wellicht dat dat heeft meegeholpen. Ook was mijn Kitchenaid mijn grootste bff tijdens dit proces. Easy does it.

CDF8C184 993B 48FD 8813 E8093B0392F7 809x1024 - Cemita's - Mexicaanse broodjes met sesamzaadjes

Cemita’s in Mexico

 Ik dook de #cemitas op IG en Pinterest in en zag al heel veel lekkere broodjes, een beetje als de Japanse Sando’s, met allerlei vullingen, van avocado’s tot burgers, tot broodjes gezond, blt’s en you name it. In Mexico dus te vinden als een belegd broodje maar tegelijk ook de naam voor alleen het broodje dus.

De originele variant wordt net als brioche gemaakt met eieren, suiker en boter, maar deze worden gemaakt met (slag)-room. In de USA hebben ze heavy cream, maar ik gebruikte gewoon kookroom. Ging prima 😉

Be prepared: het deeg is echt heel nat en plakkerig. Laat die KA met platte haak lekker zn werk voor je doen.

Recept Cemita’s – Mexicaanse broodjes met sesamzaadjes en zout

Ingrediënten
~ 8 broodjes van ongeveer 85 gram of 6 van 100 gram

330 gr patentbloem
20 gr melkpoeder (om de broodjes lekker zacht te maken)
1/2 zakje gist
3 EL suiker
2 eieren
240 ml ongezoete (slag) room
1 1/2 tl zout

*heb je geen melkpoeder, vervang dit dan voor gewone patentboem

voor het bestrijken
1 Ei
1 el water
sesamzaadjes
grof zeezout / fleur de sel

Zo maak je Mexicaanse cemita’s

In een mengkom doe je de patentbloem, melkpoeder, 1/2 zakje gist, suiker, eieren, room samen met het zout en mengt in je mixer tot alles goed vermengt is. (Bij mij ging dat vrij snel en is het geen minutenwerk).

Schraap vervolgens netjes alle beslag van de randen en meng nog een keer goed door. Het klopt dat dit een erg nat beslag is en dat het plakt als een malle.

Leg nu een stuk huishoudfolie en een warme theedoek eroverheen en laat ongeveer 2 a 3 uur 1.5 keer zo groot worden op een warme plek.

Wanneer het deeg voldoende is gerezen bestuif je je werkblad met bloem en stort het beslag daarboven uit.

Bebloem nu ook je handen en probeer je deeg tot een grote bal te vormen. Plakt het teveel, neem dan weer wat bloem in je handen en ga zo verder.

Verdeel het deeg in 6 of 8 gelijke stukken. Ik gebruik een weegschaal erbij. Zo voorkom je dat je straks ongelijke hamburgers qua grootte hebt die allemaal een eigen baktijd hebben.

Bol de deegstukjes goed op door ze met beide handen om het bolletjes als een soort kommetje rond te draaien. Zo krijg je mooie strakke ronde bolletjes.

Leg de bolletjes op een bakplaat en laat voldoende ruimte ertussen. Ze gaan nl nog meer rijzen. Vet een stuk vershoudfolie in met een beetje olie en leg op de bakplaat met bolletjes. Laat dit nu ongeveer 1 uur rusten.

Verhit de oven tot 230 graden C hetelucht. Klop in een kommetje het ei en water tot een geheel en bestrijk de broodjes. Strooi op elk broodje wat sesamzaadjes.

Bak de Mexicaanse broodjes – cemita’s in 15 minuten af.

68F6C8F7 3825 4607 B58B 762D553691E4 1024x683 - Cemita's - Mexicaanse broodjes met sesamzaadjes

Hoe deze broodjes beleggen

Je kan deze Mexicaanse broodjes gebruiken om je favo broodbeleg mee te eten of een gebakken eitje erop te serveren. Uiteraard kan je er een heerlijke hamburger op serveren.

4F38CBD9 A391 48BD ABF7 84CCECA1DB25 702x1024 - Cemita's - Mexicaanse broodjes met sesamzaadjes


Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Cemita's - Mexicaanse broodjes met sesamzaadjes

Ook iets lekkers maken van mijn blog?  Daarvoor verwijs ik je naar mijn recepten.

ps Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog? Dat vind ik leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.


0/5 (0 Reviews)