Als je van Aziatisch eten houdt en er graag over schrijft, dan hoef je geen twee keer na te denken als je wordt uitgenodigd door Kikkoman, toch? Je raadt het al, ik in ieder geval niet!
Jullie kennen Kikkoman vast en zeker van de soja saus die je geserveerd krijgt als je Sushi eet. Kikkoman produceert al 300 jaar sojasauzen die wereldwijd gebruikt worden in de keuken. Leuk weetje; de productie voor de Europese markt komt uit de Kikkoman fabriek die in Groningen is gevestigd (Hoogezand-Sappemeer om precies te zijn) en ik mocht er een dagje meekijken. Woopwoop!
Een leuk detail is het logo van Kikkoman. Ik heb er nooit op gelet, maar dat heeft dus, zoals bij meerdere Aziatische culturen, een betekenis. Wie van jullie was dit al opgevallen?
“Volgens een Japanse sage leven schildpadden 10.000 jaar en symboliseren zij geluk, succes en een lang leven – dus alles wat een onderneming zich maar wensen kan. Vanuit deze gedachte ontstond vele jaren geleden niet alleen de naam ‘Kikkoman’, maar ook het logo. De karakteristieke zeshoek (hexagoon) bestaat namelijk uit een gestyleerd schildpadpantser en het Japanse Kanji-karakter voor het getal 10.000 en symboliseert daarmee eveneens de verbinding van ’traditie’ en ‘innovatie’.”
Hoe sojasaus gebruiken als je sushi eet?
Je krijgt altijd een kommetje voor de soja saus toch? En die vul je dan en brengt m op smaak met wasabi naar wens. Wist je trouwens dat je niet je sushi moet dopen in dat kommetje? De chef bepaalt de wasabi hoeveelheid al voor je en je moet echt een druppeltje sojasaus laten vallen op je vis, niet op de rijst. Dit doe je door een van de openingen van het flesje met een vinger dicht te houden en dan met de andere opening te schenken. Zie foto voor meer info 😉 Wil je toch dat kommetje gebruiken, dip dan NOOIT de rijst in de sojasaus, maar draai de sushi om (met de vis naar beneden) en dip niet teveel in de sojasaus.
Kikkoman recepten wedstrijd
Tijdens ons bezoek werd ons verteld dat er ook dit jaar weer een wedstrijd is, waarbij je een reis voor 2 naar Japan kunt winnen. Meedoen kan tot en met 10 oktober en de finale vind plaats op 2 december. De bedenkers van de vijf lekkerste recepten worden uitgenodigd voor de finale in het Amsterdamse hotel Okura om het te bereiden voor een culinaire vakjury. Japan staat al jaren op mijn bucket list, dus uiteraard doe ik mee en wel met dit recept voor heerlijke Karaage burgers.
Nieuwsgierig naar meer Japans eten? Eerder maakte ik ook deze Japanse recepten:
– Teriyaki Kip
– Teriyaki Zalm
– Crispy Sushi
– Koude Soba Noodles
– Sushi Bowl
– Tonijn Tataki
– Japanse CheesecakeLees in dit artikel waar ik het allerliefste Japans eet?
Bezoek Kikkoman Fabriek in Groningen
Tijdens mijn bezoek heb ik een aantal dingen geleerd:
– Dat de sojasaus van Kikkoman op geheel natuurlijke wijze (zonder verdere toevoeging van smaakstoffen of aroma’s) gebrouwen wordt met vier basisingrediënten: sojabonen, tarwe, zout en water.
– Een van de essentiele onderdelen tijdens het brouw proces is het gebruik van de Kikkoman Aspergillus. Dit is een schimmel die speciaal door Kikkoman zelf is ontwikkeld en die de smaak van de sojasaus sterk beinvloedt.
– Het wel 6 maanden duurt om een flesje sojasaus te produceren.
– Dat er in Japan wel 6 liter sojasaus per persoon wordt geconsumeerd; Dit in tegenstelling tot de 1 liter sojasaus die wij in Nederland per persoon consumeren.
– Sojasaus versterkt smaken, Zo stond ik namelijk versteld van het verschil van de smaak van avocado met sojasaus geserveerd in vergelijking met een avocado zonder sojasaus.
– Dat je de saus moet bewaren in de koelkast en niet in de voorraadkast. Dit komt namelijk de smaak en de kleur van de sojasaus ten goede.
– Dat je Kikkoman, ipv gewoon zout, ook kan gebruiken om je gerechten op smaak te brengen. (Onderzoeken van Wageningen UR in samenwerking met Kikkoman, hebben aangetoond dat Kikkoman sojasaus een perfect alternatief is voor zout. Het kan de zoutinname in bepaalde gerechten zelfs tot 50% verminderen.) Ook bestaat er een Kikkoman sojasaus met 43% minder zout. (Het flesje met de groene dop)
– Er een glutenvrije variant bestaat, dus voor degene met een allergie, eat your heart out!
– Wat “samurai saus” precies is; klinkt toch te cool? Wat dat is vertel ik je in mijn recept 😉Ook heb ik er een aantal bijzondere combinaties geproefd. Behalve de bekende yakitori sate’s, gebakken zalm met teriyaki saus proefden wij ook hamburger vlees in sojasaus gemarineerd, frietjes met samurai saus, fruit met sojasaus (de smaak van het fruit wordt nog zoeter), avocado en gepofte aardappelen. Hier deel ik binnenkort ook het recept van, want ik ben er verslaafd aan.
Nog meer maken van mijn blog? Dan moet je zijn bij mijn recepten .
ps Heb jij iets gemaakt? Dan vind ik het leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via Instagram, Twitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.
Hi admin, i must say you have high quality posts here. Your page can go viral.
You need initial traffic boost only. How to
get it? Search for; Mertiso’s tips go viral