Nina Nijland // Ik volg Nina nu al een aantal jaar met heel veel plezier en eigenlijk ben ik gewoon verliefd op haar smaak en gevoel voor styling. Soms zie je dat iemand volledig in zn kracht bezig is en dat vind ik nou precies bij Nina. She is daaamn good in styling, leuke interieur spulletjes spotten en ook nog een topper als het gaat om graphic design. Dat moois zie je terug op haar platform Manana manana.

Toen ik erachter kwam dat Nina ook fan was van Crisp en er zelf een tijdje achter de Social Media knoppen heeft gezeten vroeg ik haar of ze het leuk vond om geinterviewd te worden. Stiekem was ik wel heel benieuwd hoe Nina dat nou allemaal doet achter de schermen en wie er nou kookt bij haar. Zet je kopje thee klaar en happy reading!

Ps; leuk detail: tijdens een event waar ik onlangs aanwezig was had Nina de styling gedaan, dus ik maakte van de gelegenheid gebruik en schoot Nina in haar element. Hoe mooi is de tafel die ze voor ons stylde?

Wat is eten voor jou? Voor de een is dat een bron van energie en voor de ander is het genieten. We zijn benieuwd hoe jij dit ziet 😉

Een combinatie van beide! Halverwege dit jaar besloot ik een coach in de arm te nemen omdat ik merkte dat ik simpelweg niet voldoende kennis had over voeding. Ik had destijds best wel wat lichamelijke klachten, bijvoorbeeld iedere dag buikpijn, en dacht: dit moet ik bij de bron gaan aanpakken. En voeding is naar mijn idee waar alles begint.

Mijn coach heeft me geleerd wat goed voor me is en wat mijn lichaam nodig heeft. Zie het als een benzineauto waar je geen diesel in moet gooien: wat je erin stopt, is waarop je vooruitgaat. Ik voel me nu duizend procent beter, maar ben ook nog steeds een ontzettende lekkerbek. Balans vinden tussen de twee is wat me gelukkig maakt. Dat uit zich vooral in doordeweeks voedzaam en gezond eten en in het weekend de levensgenieter uithangen. 

Ik weet dat je bent afgevallen, ben je de laatste tijd wat bewuster gaan eten? Kan je daar iets over vertellen?

Deze vraag heb ik eigenlijk in de vorige al beantwoord. Ik ben inderdaad afgevallen. Dit was simpelweg een gevolg van het aannemen van mijn nieuwe levensstijl. Klinkt misschien dramatisch, maar zo zie ik het wel. Ik ging niet naar een coach om af te vallen, maar om me beter en fitter te voelen. Voor de lange termijn. Ik eet nu drie maaltijden op een dag die me voorzien van de voedingsstoffen die ik dagelijks nodig heb. Daarnaast heb ik een plantaardige basis qua voeding. Doordeweeks eet en drink ik plantaardig; in het weekend maak ik af en toe een uitzondering voor kaas. Drie jaar geleden ben ik gestopt met het eten van vis en vlees.

Nina, volgens mij kom je uit een hecht gezin en dus ben ik benieuwd naar je favoriete maaltje van thuis? Kun je wat vertellen over waarom het voor jou zo speciaal is?

Dat klopt, ik kom uit een heel hecht gezin met lieve ouders, twee broertjes en een zusje. Ik ben de oudste. Vroeger kookte mama altijd doordeweeks en papa vaak in het weekend. En hoewel ik met heel mijn hart van mijn moeder houd en ze in mijn ogen de beste moeder van de wereld is, is ze geen keukenprinses. Haha. Als in: het is nooit haar favoriete bezigheid geweest. Dat zegt ze zelf ook. Ze heeft er het geduld niet voor. Ze maakte vroeger wel een geweldige pasta met witte wijn saus. Mijn vader is de koning van de kaasfondues (waarbij hij champignons al verwerkt bij de kaas). Bovendien denk ik wel dat ik voor de hele familie Nijland spreek als ik zeg dat we het allerbeste zijn in borrelen. Plank vol lekkere kazen (mijn favorieten zijn Délice de Bourgogne en de Saint Agur), kleine hapjes, goede wijn erbij. Ja, dan zijn we op ons best.

nina nijland keuken - Aan tafel met Nina Nijland

Kook je vaak? En wat maak je dan het liefst?

Ik ben gezegend met een wederhelft die de sterren van de hemel kookt. Ik moet dus eerlijk toegeven dat ik bijna niet kook thuis, dat doet mijn vriend Josh eigenlijk iedere avond. Ik zou nooit opkunnen tegen zijn gevoel voor smaak en eindeloze geduld in de keuken. Hij maakt zelfs zijn eigen kazen. Ik richt het huis dan weer in. Ieder z’n talent hè. 

Toch spotten wij deze heerlijke no bake verjaardagstaarten bij Nina, helemaal in manana manana sferen.

no bake nina nijland 853x1024 - Aan tafel met Nina Nijland

Ben je team hartig of team zoet??

Zoet! Koekjes zijn echt mijn favoriet. Koggetjes, mini stroopwafels, kletskoppen, ja hoor, kom maar door.

Als een drukke ondernemer, heb jij een top 5 voor afhaal adresjes en wat moeten we daar dan bestellen?

We bestellen dus gek genoeg vrijwel nooit eten. Soms in het weekend. Als we bestellen, bestellen we Indiaas bij Indian Express. En dan ook altijd hetzelfde winning team: Navratan Korma, Aloo Jeera met Raita, Naan en Papadum.

Pizza halen we ook wel eens buiten de deur: pizzeria FAAM zit aan het einde van onze straat. Aanrader!

Als ik eerlijk ben vind ik eten bestellen eigenlijk een beetje het halve werk: als er dan iemand voor je gaat koken, dan wil je toch ook lekker in een restaurant zitten voor de volledige experience? Als we zelf niet koken, eten we dus buiten de deur. 

Wanneer je buiten de deur gaat eten, waar eet je dan graag? Deel met ons jouw toppers voor je favoriete ontbijtjes, lunch en avondeten. Wat eet je dan het liefst? 

Ik houd zelf erg van de Italiaanse, Indiase en Libanese keuken. Vrij uiteenlopend, ik weet het. Maar voor zowel een goede gnocchi, lekkere curry, als een knapperige falafel met goede humus of baba ganoush kun je me wakker maken.

Ik eet graag bij:
1. D&A Humus Bar & Bistro Die knapperige falafel eet je dus daar. Met vers flatbread, shakshuka, gepofte aubergine en nog veel meer lekkers.
2. La Perla – De allerlekkerste pizza, midden in de Jordaan. Ik woonde er ooit naast. Levensgevaarlijk. 
3. Restaurant THT – In de oude Shell kantine, aan de overkant van het IJ, vind je restaurant THT (kort voor Tolhuistuin, je weet wel dat poppodium). Bij THT bestel je kleine happen uit alle windstreken, die je kunt delen. Ideaal. Probeer vooral de vegan massamancurry en op dessertgebied kunnen ze er ook zéker wat van.
4. Restaurant Compartir – dat Spaans is voor ‘delen’. Nieuw op de Spaarndammer. Wederom de lekkerste kleine gerechten (probeer sowieso de kaasplank en de geroosterde spitskool) in een sfeervolle setting. Oh en vergeet niet een glaasje (of een fles) van de Terrasasso te drinken.
5. The Lebanese Sajeria – Mocht je van hot naar her aan het crossen zijn en onderweg even snel iets lekkers willen eten: The Lebanese Sajeria is in dat geval je ideale tussenstop. Dé specialiteit? Manoushe – knapperig flatbread met een eindeloze variatie aan toppings. Linzensoepje erbij en je bent weer helemaal good to go.

Voor een date night met je vriend, waar eet je dan graag?

Meestal een restaurant waar we nog niet eerder zijn geweest. Waar je lekker lang kunt tafelen. Van alles hebben we aangedaan, van BAUT en Café de Klepel tot Hangar en de Koevoet. Op de nog-te-bezoeken-lijst nu staat onder andere: Choux, Yerba en de nieuwe Mexicaanse cantina bij ons om de hoek – Frida

nina nijland etentjes - Aan tafel met Nina Nijland

Heb je een favoriete quote die je met ons kunt delen en wat betekent die voor jou?

Niet zo zeer op het gebied van eten, maar wel voor het leven: ‘Angst is de slechtste raadgever’. Zo zie ik het echt. Doe nooit iets (niet) vanuit angst. Ga ervoor!  

Met de feestdagen in aantocht, heb jij tips over hoe je een tafel leuk kunt stylen a la Nina of wanneer er vrienden komen eten en je wil uitpakken ?

nina nijland by culinessa 1 743x1024 - Aan tafel met Nina Nijland

Geef eten eens een andere functie. Zoals ik in de styling voor het Crisp event deed: ik verfde stoffen met de pitten en schillen van avocado’s (de DIY vind je op Mañana), de gasten aten onder een hemel van kaasdoek en de menu’s verfde ik met koffie. Mocht je denken: mij teveel gedoe, dan zou ik gaan voor een stel mooie messing kandelaars, droogbloemen, een fijn tafelkleed (bijvoorbeeld die van Mañana – ook van kaasdoek) en veel kaarsen. Oh en investeren in een mooi messing bestek kan ik ook aanraden.

In de categorie ’Tafelen’ op de website kun je alle producten terugvinden om een mooie tafel mee te stylen! 

nina nijland by culinessa 1 2 762x1024 - Aan tafel met Nina Nijland
Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Aan tafel met Nina Nijland

Nog meer maken van mijn blog?  Daarvoor verwijs ik je naar mijn recepten.

ps Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog? Dat vind ik leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.