Vandaag de dag timmert Thirza King (20 jaar) keihard aan de weg als make up artist in Nederland én is ze een Surinaamse bekendheid voor jonge meiden, mede door haar gelijknamige succesvolle YT kanaal. Met best wel wat toffe Nederlandse covers de laatste paar maanden is ze erg druk, maar gelukkig had ze wel tijd om met ons te zitten. We vroegen haar van alles en nog wat maar hadden het vooral over haar favoriete plekjes om te eten.

Thirza King is er een van wie we nog veel gaan horen. Zoals jullie weten ben ik zelf ook Surinaams en vond ik het erg leuk om een andere Surinaamse te interviewen, we zijn trots op onze achtergrond en cultuur en dat mag gewoon net iets vaker in de spotlight. Have fun reading en begin alvast bruine bonen te maken, want die lust je geheid hierna 😉

59ADCB95 77A9 4DB3 A537 1764AFACBD26 684x1024 - Aan tafel met Thirza King

We vallen gelijk met de deur in huis: jij geeft weleens in je vlogs aan dat je een beetje een haat liefde verhouding hebt met eten, maar vertel ons iets meer daarover.
Ik heb nog steeds een ongezonde relatie met eten, maar I am trying my best. Ik ben echt lerende, want ik wil me niet schuldig voelen als ik iets eet, maar tot nu toe is de juiste balans vinden best moeilijk.

Is eten belangrijk voor jou ?
Ik hou echt echt van eten. Ik word blij van eten, maar voel me dus ook schuldig na het eten. Dus het blije gevoel kan ik niet altijd vasthouden. Om die reden vind ik het belangrijk om aan mezelf te werken, dus daar ben ik nu mee bezig.

Kook je zelf?
Nee, ik kook eigenlijk nooit. Wel is thuisbezorgd.nl mijn favoriete app; ik weet dat ik daar Warung Mini kan bestellen.

Ijskoffie is echt je ding, we hebben je “Faka Guys” rietjes gespot, dus vertel.

Ik kan geen warme koffie drinken, zo begon het ooit. Dus er deed ik er altijd ijsklontjes in. Daarna kwam er een periode waar ik een tijdje koffie dronk als het lauw warm was; basically was ik aan het wachten om het koud te kunnen drinken. Daar ben ik van afgestapt. Ijskoffie is echt mijn ding, ik drink er wel een stuk of 5 tot 7 koffies per dag als het niet meer zijn.

Ook zorgt koffie ervoor dat mijn stoelgang op gang komt elke ochtend. Win win!

2B2A63BC A972 4314 9AA4 2E494EA17382 - Aan tafel met Thirza King

Ijskoffie maken zoals Thirza King

Tijdens ons interview vertelde Thirza aan me hoe zij het liefste haar koffie drinkt. Zij maakt het als volgt: 1/3 Nespresso, 1/3 havermelk van Oatly en dan de lichtblauwe verpakking en aftoppen met ijsblokjes en dan uiteraard een van haar “Faka guys” rietjes.

Je hebt nodig: 2 Nespresso zwarte cups, sterkte 11, de Blauwe oatly en ijsklontjes.

Gebruik je bewust havermelk in je koffie?
Ja, ik drink bewust de havermelk van Oatly, want ik ben langzamerhand bezig meer Vegan te eten. Ik heb een aantal plant medicijnen die ik slik en die mag je absoluut niet combineren met dierlijke ingrediënten.

Kleine disclaimer, mijn antwoorden zijn dus nog wel gebaseerd op dat ik nog niet helemaal vegan ben.

Hotspots favorieten van Thirza King

Waar heb je altijd trek in?
In Koffie. Koffie drinken is echt heerlijk; ik drink het graag heel de dag. Ook heb ik altijd zin in een broodje zoutvlees van de Warung Mini in Rotterdam.

Het broodje is vergelijkbaar met een soort maisbroodje en dat wordt getoast, daarop lekker veel zoutvlees – die van hen is echt zoals ik het uit Suriname ken – met extra veel peper. Geen zuur voor mij. Heerlijk!

Naskip in Nederland is heeeerlijk!! Als trouwe fan mocht ik als eerste hun burger komen proeven. Hou ook echt van hun junkfood!

Wat is je best emo herinnering als het gaat om eten uit SU
Dat is sowieso de bruine bonen van KFC, maar dat weten jullie wel. Oh de roti van Cris roti; elke donderdag aten we dat met het gezin toen ik jonger was. Ik mis het echt. Daar heb ik echt goede herinneringen aan.

Eet je eigenlijk vaak Surinaams?
Echt elke dag. Ik eet wel echt basic, maar als ik iets moet noemen dan eet ik echt heel graag roti. Bijna elke week haal ik roti bij Roop Ram. Ze komen het dichtste bij Surinaamse roti.

Mijn tante, waar ik woon, kookt ook elke week Surinaams voor ons. Dus dat is echt heel fijn.

Ik bestel vaak Warung mini in Amsterdam; zowel bij die van de van Woustraat als de Centuurbaan. De nasi daar is zo lekker, maar die pindasaus die erbij wordt geserveerd is dat ding. Net zoals die uit Su.

Als ik zelf iets maak, gebruik ik graag ketjap om te koken. Dan maak ik bijvoorbeeld ketjap kip. Als ik hier in Nederland bruine bonen maak thuis, dan haal ik eerst bij KFC popcorn chicken en dan eet ik het erbij. Net zoals in Su.

Marlons, bij de Albert Cuyp, zijn pindasaus, zijn baka bana, zijn vleesworst en zijn saoto zijn echt zo lekker.

De World of Food is echt ook een heerlijke plek om bijvoorbeeld BBQ te scoren, maar ook Queen D haar seafood bowls en bbq kip zijn om je vingers bij af te likken.

Wat is er zo speciaal aan die bbmetr?
Ik hou echt van een simpele bruine bonen met rijst. Geen lontai, (pimentkorrels) voor mij, geen soepgroente, geen geroosterde kip per se. Gewoon simpel. Mijn moeder kan soms een bbmetr helemaal next level maken met zoutvlees, kip, allerlei kruiden en ik hou daar helemaal niet van. Hoe simpeler die bruine bonen, hoe beter.

De echte catch voor mij zit hem in die popcorn chicken die ze erbij serveerden.

Behalve de KFC, ben ik ook echt dol op dé kip van de McDonalds uit Suriname. Dat is een lekkere pittige kip. Hij is zo peper, I love it. Nergens ter wereld verkopen ze dit.

Je mama is Nederlands en woont al heel lang in Suriname, maar kookte ze ook Nederlands voor je en wat is je favoriete gerecht van haar?
Mijn moeder kookt eigenlijk altijd Surinaams. Als ik een gerecht moet noemen, is het toch wel haar sopropo met zoutvlees. Die maakt ze als de beste. Antroewa en bakkeljauw vind ik heerlijk als mijn mama dat voor me maakt. Ik hou ervan om alles in een kommetje lekker te mengen. Echt genieten!

Surinaamse hotspots Thirza King

Last but not least, waar eet je graag in Suriname en wat eet je dan?
KFC voor de bruine bonen;
Chris roti shop om je roti fix te halen;
Broodjes van Soesah snacks, ik kocht altijd broodjes daar voor school;
Hesdy voor de bbq;
Inktvis van Welkom Restaurant;
Ook eet ik graag zuurkoolschotel, dat maakt Claudia, de hulp bij mijn beste vriendin Shae thuis, zodra ik op bezoek ga.
Platte kokoskoekjes met muisjes (discodip).

Uiteraard deel ik, Vanessa, zelf ook met trots en liefde Surinaamse recepten, dus je als je wil kan je lekker zelf aan de slag.

Thirza deelt regelmatig behind the scenes op haar Instagram; dus ga haar volgens als je dat nog niet deed: @thirza.king

Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Aan tafel met Thirza King

Nog meer maken van mijn blog?  Daarvoor verwijs ik je naar mijn recepten.

ps Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog? Dat vind ik leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.