Recept donburi met zalm

Donburi met zalm – Ik at onlangs bij restaurant Don-kounosuke in Utrecht en ben geinspireerd geraakt om hiermee aan de slag te gaan. Wij aten de Kaisen don: geserveerd met st jacobschelpen, zalm en tonijn. Onlangs kwam Denise bij me eten en het was een mega succes. Reden om hem ook met jullie te delen <3 Maar laten we even beginnen bij het begin. 

donburi zalm culinessa

Wat is donburi?

Donburi of don betekent “kom” in het Japans. Het gaat hier dus om een kom met rijst en toppings naar keuze. Bij deze kom met rijst en toppings krijg je meestal ook een kommetje hete dashi. Die kan je gieten over de toppings om ze zo een beetje in het vocht te laten sudderen. 

De toppings bij een donburi
Er zijn verschillende toppings mogelijk, maar mijn favorieten in combinatie met zalm zijn:

– wasabi
– bosui
– togarashi kruiden (dit zijn pittige Japanse kruiden)
– ingemaakte gember
– soy sauce
– yuzu met jalapeno peper 
– furikake

Andere toppings kunnen zijn:
– partje citroen
– kwarteleigeel
– sesamzaadjes

In plaats van zalm kan je ook een donburi serveren met yakitori kip, karaage kip, tofu, biefstuk, varken of zelfs met alleen aubergine.

Naar aanleiding van mijn ervaring heb ik hier voor jullie een makkelijk en simpel receptje gemaakt. Ik vind het zo een lekkere maaltijd en hoop ook dat het jullie zal smaken.

Recept Donburi met zalm

~ 4 personen
Ingredienten

600 gram zalm (sashimi kwaliteit)
4 x witte (sushi) rijst voor 4 personen
Furikake met wasabi (te koop bij de toko)
1 bosui fijngehakt of in ringetjes gesneden
Japanse soy sauce (ik gebruikte die van Tomasu, lekker fluweel zacht in je mond)
[optioneel: Togarashi kruiden voor wat pit]

Hoe maak je deze Donburi met zalm

Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
Snijd de zalm in even grote blokjes en verdeel in 4 porties.
Hak de bosui fijn.
Verdeel de rijst over 4 kommen.
Bestrooi de rijst met furikake.
Leg hier de blokjes zalm op.
Bestrooi met wat bosui.
Serveer met Japanse soy sauce.

Je kunt zelf bepalen hoeveel soy sauce je wil bij een hapje rijst met zalm (begin met een klein beetje). Ik stel voor dat je een klein schoteltje met wat soy sauce erbij serveert. Zo kan je makkelijk wat erbij doen indien nodig.

Naast deze Donburi met zalm serveerde ik ook wat lekkere gestoomde Edamame boonjtes, een Japanse omelet en lekkere Gyoza’s. 

culinessa signature posts new
Meer lekkere receptjes vind je hier.

ps Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog? Dat vind ik leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebookvia #culinessarecepten of tag mij in je berichten. Ik heb ook Pinterest en deel daar de mooiste borden. 

Dit vind je misschien ook leuk

rode linzensoep kokos

Recept rode linzensoep met kokos

In de zomer was ik bij onze buren die net verhuisd zijn. Vanwege alle hectiek maakte de moeder van mijn […]

Read More
tempeh sate

Recept vegetarische sate van tempeh

Recept tempeh sate // Vegetarische sate van tempeh – Ik deel met jullie vandaag een vega alternatief, voor iedereen die […]

Read More
mie bakso

Culinessa tips: Warung Barokah

Warung Barokah Amsterdam – Nu weet ik het, wanneer Jonneke van Mooncake zegt, ga, eet, geniet, dan weet ik dat […]

Read More
recept salade perzik met port dressing

Recept Salade met perzik en een port dressing

Recept Salade met perzik en een port dressing – Ik deel met jullie wat recepten die je perfect kunt serveren […]

Read More