Een tijdje terug vertelde ik jullie alles over de Kitchenaid Mini  in een review. Hierna heb ik wel 3 keer zelf verse pasta gemaakt en vandaag was het beurt nr 4. Ik wilde toch een poging wagen om het deeg zo perfect mogelijk te krijgen. En dat is gelukt! Zo goed dat ik gelijk met jullie dit recept voor verse pasta wil delen. Het MOET gewoon. En Oh ja, wellicht komt het ook door de fantastische champagne  van Taittinger die ik laatst kreeg. Daarover later meer 😉

verse pasta papardelle 1024x683 - Recept om zelf verse pasta te maken

Zelf verse pasta maken

Zelf verse pasta maken is niet moeilijk. Helemaal niet moeilijk zelf. Ooit begon ik met een ravioli voor kerstmis en daar heb ik nooit het pasta apparaat erbij gepakt. Gewoon rollen met de hand en een koekjes uitsteker gebruiken. Easy peasy. Maak met dit recept die zalige Ravioli met ricotta en citroen. Goed terug naar mijn pasta verhaal. Enige is je moet een beetje rekening houden met de verhouding griesmeel / bloem 00. Ik heb nu een perfecte verhouding gevonden om pappardelle / tagliatelle / ravioli / spaghetti en lasagna vellen te maken. Ik keek naar een filmpje van Jamie Oliver op Youtube en was geinspireerd. Aan de slag!
IMG 2507 1024x683 - Recept om zelf verse pasta te maken

 

Pasta maken met een pasta machine van Kitchenaid

Bij mijn Kitchenaid heb ik ook een pasta opzetstuk. Deze is werkelijk geweldig. Je kunt hier ook fondant mee uitrollen indien nodig. Shhhh don’t tell anyone else. Met het gebruik van dit apparaat is het een makkie om zelf verse pasta te maken. 

Pasta koken

Kook je pastawater met een flinke snuf zout en laat de pappardelle kort koken. Wanneer de pappardelle naar boven komt drijven is het gaar. Dit gaat echt heeeel snel! Blijf er dus bijstaan.

Verse Pasta bewaren

Je kunt de pasta met voldoende bloem ongekookt best lang bewaren. Let op dat de verse pasta goed droogt (ik laat het in losse nestjes opdrogen op een rooster) en bewaar de gedroogde pasta op een donkere plek in een droge kast.

IMG 2719 683x1024 - Recept om zelf verse pasta te maken

Recept Verse Pasta

Ingredienten 

~ 2 personen

150 gr bloem type 00
50 gr griesmeel
2 eieren
[Optioneel: zout]

Hoe maak je verse pasta?

Kneed alles samen tot je geen deeg meer aan je handen hebt.
Is het deeg te droog, voeg dan per keer een aantal druppeltjes water toe.
Laat het deeg minimaal 30 minuten rusten.( Je kunt het gerust een paar dagen in de koelkast bewaren, het liefst dan wel in folie gewikkeld en in een papieren zak)
Verdeel in 4 stukken en bestuif met wat bloem.
Haal nu door de pastamachine:
Begin bij stand 1 en haal het deeg 2 keer erdoorheen
Indien nodig bloem je het nog even voor je het weer door de pastamachine haalt.
Ga door naar stand 4 en haal het deeg er 2 keer doorheen.
Ga nu door naar stand 7 en haal het deeg er 2 keer doorheen.
Ik klap het deeg 3 keer dubbel met wat bloem ertussen en vervolgens snijd ik het in stukken van 1,5cm dik om pappardelle te maken.
Haal los en bestuif met wat bloem zodat het niet aan elkaar gaat plakken.
Klaar is je pasta!

taittinger 3 684x1024 - Recept om zelf verse pasta te maken

Ik maakte het deze keer klaar met een truffel boter saus, maar je kunt het ook met een saus van gedroogde Porcini eten. Mama mia wat lekker! 

Omdat ik een waanzinnig lekkere champagne van Taittinger heb staan, de Cuvee Les Folies de la Marquetterie heb ik dit recept erbij bedacht.

Les Folies is de naam van de wijngaard die voor Château de la Marquetterie in Epernay ligt. Voor deze goudgele champagne worden uitsluitend pinot noir (45%) en chardonnay (55%) van Les Folies gebruikt. De rijpe, geurige druiven worden gedeeltelijk op roestvrijstaal en deels op eiken vaten gevinifieerd. De langzame flesrijping van drie jaar maakt dat de mousse uit fijne, delicate belletjes bestaat die in de flûte omhoog parelen. De goudgele champagne heeft ingetogen maar intense aroma’s van perzik en abrikoos aangevuld met subtiele tonen van brioche en een vleugje vanille. Mondvullend, krachtig en tegelijkertijd elegant met een rijke, complexe, lange afdronk. Champagne voor aan tafel.

Deze champage staat er namelijk bekend om dat hij goed samengaat met truffel, dus hop hop de keuken in en aan de slag.  Oh ja en aangezien deze week Koningsdag is zeg ik aan tafel met deze oranje beauty. Het is zo een simpel recept, maar zo waanzinnig lekker. Grappig detail, de BF loopt nooit zo warm voor truffel, maar toen hij onlangs in Berlijn een geweldige bordje pasta met botersaus en truffel at was hij om. We hebben gesmuld!
taittinger 1 723x1024 - Recept om zelf verse pasta te maken
Truffel Boter saus

75 gr boter
Parmezaan
Truffel

Terwijl je de papardelle kookt, laat je de boter in een pannetje smelten. 
Op het moment dat je papardelle gekookt is laat je deze even uitlekken en voegt toe bij de gesmolten boter.
Schaaf er nu truffel bovenop en bestrooi met geraspte parmezaanse kaas.

Italiaanse recepten

Bij deze heerlijke pappardelle kan je ook lekker stoofvlees eten. Het recept voor Pappardelle met stoofvlees is een klassieker, dus bekijk die zeker ook even. Ik deel uiteraard nog meer Italiaanse recepten en klassiekers. Buon appetito!

Nog meer inspiratie?

Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Recept om zelf verse pasta te maken

Heb jij iets gemaakt? Dan vind ik het leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.

0/5 (0 Reviews)