Recept Chinese zoetzure kip – Koe Lo Kai

Zoals ik al eerder vertelde is het verwerken van fruit in mijn avondeten best een beetje normaal voor mij. Hoe dat zo gekomen is, vertel ik jullie vandaag.

Soms heb je van die vlagen en dan heb je ineens mega veel zin in eten van vroeger. Ik ben geboren in Suriname en heb daar tot mijn elfde gewoond. Daar ben ik dus al op jonge leeftijd in aanraking gekomen met het eten van verschillende culturen. De Surinaamse keuken bestaat eigenlijk niet echt, wel heb je er de Creoolse, de Javaanse, de Joodse, de Hindoestaanse en ook de Chinese keuken.

Toen ik jong was en we uiteten gingen, dan kozen mijn zus en ik vaak voor Chinees eten. Een van mijn favoriete gerechten was zoetzure kip met ananas en paprika. En dan van die lekker krokante kipstukjes met een oranje saus. Heerlijk naast gewokte groenten en dampende witte rijst. Dit gerecht wordt in het Chinees Koe Lo Kai genoemd. 

Toen we eenmaal in Nederland woonden aten we regelmatig bij Oom T en tante L. Zij kon koken als de beste en wist een heerlijke zoetzure varken te maken. Eenmaal op mezelf moest ik wel leren koken en aangezien ik alleen maar dingen wilde leren koken die ik lekker vond, vroeg ik ook aan tante L of ze me de geheimen kon laten zien voor het maken van dit soort gerechten. Ik keek ernaar en dacht..wow das niet moeilijk. Na een keer of twee oefenen had ik de smaak te pakken en smaakte het net zoals uit mijn jeugd. Mijn recept voor zoetzure kip is dan ook zeker gemaakt met een vleugje inspiratie van tante L.
koe lo kai

Recept Chinese Zoetzure kip oftewel Koe Lo Kai
~ 4 personen

Ingredienten
400 gr Kipfilet

Zout en witte peper
1 EL Soya saus
1 volle theelepel Shaoxing rijstwijn
1 Eiwit
4 EL Aardappelbloem
2 EL zonnebloemolie
Duimstuk gember
1 teen knoflook
½ Paprika rood
½ Paprika groen
1 medium Ui
1 klein blikje Ananas
Tomaten Puree
Suiker
Azijn
2 tl maizena + 1 EL water

Methode
Snijd de kipfilet in reepjes.
Marineer de kipfilet in zout, witte peper, soya saus, eiwit en rijstwijn.
Laat het gedurende 5 minuten marineren en voeg daarna de bloem toe.
Plakt het nog teveel, voeg dan nog een beetje van de aardappelbloem toe.
Laat wederom 5 minuten staan.
Snijd ondertussen de paprika, ui en ananas in even grote stukken.
Snijd de gember in schijfjes.
Meng tomatenpuree, azijn en suiker in een kommetje.
Verhit voldoende olie in een pan en laat dit heet worden.
Voeg nu een voor een de stukjes kip toe en bak ze goudbruin.
Bak ze tot ze gaar zijn, ik denk zo een minuut of 3 per kant.
Laat ze goed uitlekken op keukenrol.
In een wok verhit je 2 eetlepels zonnebloemolie en bakt vervolgens de gember en knoflook tot ze geuren.
Doe vervolgens de stukjes paprika en ui er bij en laat alles kort meebakken. (ik houd er van als mijn groenten knapperig blijven, dus dat moet je even uitproberen)
Voeg nu het sausje en de stukjes ananas toe en bak kort mee.
Voeg nu de opgeloste maizena toe en laat de saus lekker dik worden.
Schep als laatste de krokante kipstukjes erdoorheen.
Serveer met hete witte rijst en gewokte groenten.

koe lo kai culinessa

Hebben jullie nog een favoriet recept voor een gerecht met fruit? Stuur dan je recept in op de website www.sayyestothebest.nl en maak kans op een Sodastream Source inclusief Del Monte Sparkling Drinkmix t.w.v. 129,99€

culinessa signature posts new

Meer lekkere receptjes vind je hier.

ps Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog? Dat vind ik leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via Instagram, Twitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten. 

 

Dit artikel is tot stand gekomen middels een samenwerking met een bedrijf of merk. Echter lees je hier wel mijn mening.

 

Dit vind je misschien ook leuk

maizena koekjes

Recept Surinaamse Maizena koekjes

Vandaag deel ik weer een andere favoriet hier thuis, namelijk het recept voor Surinaamse maizena koekjes. Supermakkelijk en heeeuuul lekker! […]

Read More
cucina elena vleuten

Culinessa tips: Cucina Elena Vleuten

Cucina Elena Vleuten // Nadat ik op social een aantal keren deze leuke pizzeria voorbij zag komen besloten wij toen […]

Read More
griekse pita's

Recept Griekse pita's

Recept Griekse pita’s // Vandaag deel ik met jullie een recept waar ik mega enthousiast over ben, namelijk home made […]

Read More
pitabrood culinessa

Alles over Koolhydraten - mijn inzichten

Eerder deze maand mocht ik deelnemen aan een workshop over Koolhydraten. Onder begeleiding van prof. dr. Frans Kok, hoogleraar humane […]

Read More