Chinees kerstmenu + recepten met Lee Kum Kee

Enige tijd geleden liet ik jullie via Social media weten dat ik een leuke opdracht voor kerst mocht doen. Ik mocht voor Lee Kum Kee aan de slag en een Chinees kerstmenu met een moderne twist voor jullie ontwikkelen. Heel leuk, want ik denk dat iedereen die met enige regelmaat authentiek Aziatisch eten kookt, vast de producten van Lee Kum Kee gebruikt. Ik in ieder geval wel. Mijn moeder kookte al met deze producten terwijl ik opgroeide dus toen ik op mezelf ging wonen was het vanzelfsprekend om een aantal van deze must haves in huis te halen. Zo hebben wij altijd de oestersaus, de light soy sauce, de hoi sin saus en de char siu saus in huis.

Maar goed, terug naar kerst. Ik ging dus aan de slag en bedacht twee voorgerechten, twee hoofdgerechten en twee nagerechten. Jullie mochten bepalen wat het nou precies zou worden en welke gerechten ik voor jullie ging voorbereiden.

Bij Chinees eten denkt men al heel gauw aan Babi Pangang, Nasi en Foe Yong Hai. Dit is echter niet helemaal terecht, want de keuken heeft nog zoveel meer te bieden. Op mijn receptenpagina vind je een aantal Chinese klassiekers die hier vaak op tafel verschijnen. Extra leuk dus om er net ff een andere draai aan te geven en een modern menu voor kerst samen te stellen.

Het menu
Als voorgerechten bedacht ik een tonijn tartaar met een pittige mayo en een crackertje van filodeeg met Chiu Chow Chili-olie of een salade bootje met gegrilde eendenborst en noodles met Hoisin-saus. Als hoofdgerechten een met Char Siu saus gemarineerde kippenbout van de grill met witte rijst en geblancheerde paksoi of gestoomde vispakketjes met gember, bosui en lichte sojasaus. Als dessert een pittige chocolademousse met rode vruchten en Chili-olie of een gebakken wonton met gekarameliseerde banaan en geroosterde pinda’s.

Uiteindelijk hebben we nu na drie weken stemmen een Chinees kerstmenu met een moderne twist waar ik heel blij van word en hopelijk gaan jullie daar van smullen de komende dagen! Hieronder de recepten. Ik ben heel benieuwd hoe jullie het zullen vinden.

culinessa Lee kum kee kerstmenu 1
Recept voor een tonijn tartaar met een pittige mayo en een cracker van filodeeg

Lee Kum Kee product Chiu Chow Chili olie
~4 personen

Ingrediënten
Tonijn (sashimi kwaliteit) 320 gram
1 Bosui, groene gedeelte
3 EL Mayonnaise
3 EL Citroensap
1,5 tl Lee Kum Kee Chiu chow Olie
Zout
4 x blaadje van Filodeeg
Eiwit
Sesamzaadjes

Methode
Snijd de bosui fijn en hak deze.
Snijd de tonijn in kleine blokjes van 1 x 1 cm en hak met een scherp mes de tonijn helemaal fijn tot je een mooie tartaar hebt.

In een kom meng je de mayonnaise samen met de citroensap en de chiu chow olie.
Voeg nu de tonijn toe en breng op smaak met zout.
Wil je het pittiger, voeg dan nog wat van de Lee Kum Kee Chiu chow Olie toe.
Besmeer het filodeeg met wat eiwit en strooi er wat sesamzaadjes over heen.
Bak in 5 minuten af op 175 graden heteluchtoven en laat afkoelen.

Serveersuggestie
Je kan gebruik maken van een steekring om je tartaar netjes te serveren, maar ik vond het leuk om ook hier een twist aan te geven. Ik serveer hem dus in een weckpotje! Ziet er gelijk feestelijk uit, toch?
Op de bodem van het potje leg je nu de tonijn en daarboven wat van de groene kant van de bosui. Leg de filo cracker ernaast.
culinessa kerstmenu 1LKK
Recept Gemarineerde kippenbout met Char Siu saus van de grill

Lee Kum Kee product Char Siu saus en Premium Oestersaus
~4 personen

Ingrediënten
4 Kippenbouten
6 EL Lee Kum Kee Char Siu saus
2 EL Lee Kum Kee Premium Oestersaus
Duimstukje (ongeveer 3 tot 4cm) gember
1/2 medium ui
Snufje (witte) peper en zout

Methode
Maak de kip schoon en verwijder overtollig vel en vetjes.
Spoel onder de kraan en dep goed droog.
In een kom rasp je de gember en de ui, voegt de Char Siu saus samen met de Oestersaus en zout en peper toe.
Masseer je kippenbouten zowel boven als onder de huid met deze marinade.

Marineer de kippenbouten minimaal 2 uur maar nog liever een avond van te voren.
Leg de kippenbouten in een ovenschaal met inzetrooster en voeg een glaasje water toe.
Hierdoor blijven de kippenbouten lekker mals, maar krijgen zo toch een krokant velletje.
Grill de kippenbouten op 175 graden gedurende 40 minuten.
Keer regelmatig om en bestrijk met de overgebleven marinade.

Serveersuggestie
Serveer de kippenbout met hete witte rijst (liefst pandan), geblancheerde paksoi met sesamzaadjes en Lee Kum Kee Premium oestersaus en een lekkere pittige komkommersalade. Ook gewokte paksoi met gember en oestersaus zou er goed bijpassen. Overigens kan deze kip in de zomer op de bbq. Heerlijk met een frisse aardappelsalade en maiskolven.

culinessa kerstmenu 1 Lee kum kee
Recept voor een licht pittige chocolade mousse
Lee Kum Kee product Chili Oil

Ingrediënten
225 gr pure chocolade (min 70%)
3 x Eiwit (99 gr)
125gr Fijne kristalsuiker
250 ml slagroom
Snufje zout
1,5 theelepel Chili oil
Cacaopoeder
Rode besjes
[Optioneel: Witte chocolade snippers]

Methode
Smelt je chocolade au bain marie.
Ondertussen klop je de eiwitten in een kom gedurende 1 minuut en voegt hierna de suiker toe.
Klop eiwitten (ik gebruikte die van Two Chicks), suiker en snufje zout helemaal stijf en glanzend.
Vervolgens klop je de slagroom ook stijf in een andere kom.
In een andere kom schep je de eiwitten en slagroom voorzichtig door de chocolade.
Voeg nu de chili olie toe. Ik gebruik deze hoeveelheid omdat ik net achter in de keel een kleine prikkeling wil veroorzaken. Wil je het pittiger dan kan dat natuurlijk ook!
[optioneel: Je kunt nu ook een theelepel van je favoriete likeur toevoegen om het volwassener te maken]

Giet over in glaasjes of een grote bak en bestuif met cacaopoeder.
Leg een avond van te voren in de koelkast en laat opstijven.

Serveersuggestie
Je kan het dus van te voren in glaasjes gieten en deze in de koelkast plaatsen en laten opstijven. Ik gebruikte een wijnglas en strooide er wat cacaopoeder overheen. Net voor het serveren heb ik er nog wat witte chocoladesnippers overheen gestrooid en een takje rode besjes op gelegd. Uiteraard kun je het ook in een kommetje serveren.

Over Lee Kum Kee
Lee Kum Kee is een Chinees bedrijf dat authentieke Chinese sauzen met de beruchte ‘umami taste’ verkoopt. De oestersaus is verreweg de bekendste saus en is niet voor niemendal de lekkerste ter wereld. Lee Kum Kee bedacht deze immers ooit zelf, nou eigenlijk ging het meer als volgt: toen Mr. Lee Kum Sheung een pan oestersoep ah maken was en deze vergat ontstond er een dikke saus in de pan die een hele nieuwe smaakbeleving veroorzaakte. Hij vond deze zo lekker dat hij die vanaf toen verkocht. Tegenwoordig koop je de sauzen van Lee Kum Kee niet alleen bij de toko, maar ook bij de Albert Heijn, de Plus en de Jumbo.

Kerstwens + Winactie
Ik heb nog een leuke tip voor jullie, wie weet win je wel een tegoed om je boodschappen te kunnen halen en dit lekkere menu klaar te maken. Als jij een kerstwens voor as zondag verstuurt via deze link, dan maak je kans op een tegoedbon van 50 euro voor Albert Heijn of een weekendje weg voor twee personen.

Ik hoop jullie met dit Chinees kerstmenu een handje te helpen en ik ben heel benieuwd of jullie gesmuld hebben! Laat me dit vooral weten, ook als jullie andere suggesties hebben.

 

Dit artikel is tot stand gekomen middels een samenwerking met een bedrijf of merk. Echter lees je hier wel mijn mening.