Curaçao tips // Ik weet niet eens waar te beginnen. Curaçao voelt net als een tweede thuis intussen. Waarom? Omdat mijn mama er geboren is en daar is opgegroeid en er nog steeds heel veel familie en vrienden wonen. We gaan dan ook, als het even kan, er elk jaar naartoe. Mijn omaatje van 95 woont er ook en ik vind het belangrijk dat mijn mini haar ook goed kent. Mijn oma werd dus afgelopen zomer bigi yari, dat wil letterlijk zeggen groot jaar, dus gingen we er met zn allen heen. Ik vond het ook leuk om een keertje met een bloggerspet het eiland te bekijken en hier komen mijn culinaire pareltjes van het eiland naar voren. Sommigen bespreek ik ook nog es apart, maar dat vermeld ik wel in deze post. Ik hoop dat jullie wat hebben aan mijn Curaçao tips!

IMG 9775 2 1024x1024 - Curaçao tips van Culinessa
Het eerste dat we doen als we geland zijn is de familie groeten. Mijn lieve tante zorgt er dan altijd voor dat er Curacaose pasteitjes (Pastechis en Empanadas) voor ons klaarstaan. Meestal zijn ze net opgehaald en dus nog lekker warm. Pasteitjes, zijn lekker knapperig gefrituurd deeg gevuld met kaas, gehakt of vis. Empanadas zijn vergelijkbaar maar dan gemaakt van maisbloem. We kopen ze altijd op een en dezelfde plek, namelijk tegenover Texas alaparia bij mevrouw Mrs Hueck, bij het huisje aan de voorkant.

Screen Shot 2014 09 23 at 1.15.35 PM 1024x1022 - Curaçao tips van Culinessa
Goed, verder moet ik jullie even vertellen over de Arepas of arepitas van Cositas Ricas aan de Caracasbaiweg. Ik ben mega fan van de kip, advocado, sla, kaas en pica (zoetzuur pittige salsa). YUM. Waar ze ook heel goed in zijn, is het maken van “batidos”. Heel populair op het eiland en het beste te vergelijken met een smoothie, maar dan niet zo gezond vanwege de gecondenseerde melk die in vele combinaties zit. De batidos van Cositas Ricas zijn mega lekker en mijn persoonlijke favoriet. Waarom? Lekker veel fruit en in combinatie met de andere ingrediënten, lekker fris, romig dik  en dus heel fruitig. Ik heb heel veel Mispel en Zuurzak batidos gedronken deze vakantie.

Screen Shot 2014 09 23 at 1.15.13 PM e1411471328929 1024x1024 - Curaçao tips van Culinessa
Als je op Curaçao gaat stappen, dan hoor je daarna een snack te halen bij een Truckipan. Dat is de plaats om iets lekkers te halen in de avonduren of zelfs tot na middernacht. Elke truckipan is gespecialisseerd in iets anders. Mijn absolute favoriet is de BBQ Express, ook te vinden aan de Caracasbaiweg. En wat ik dan lekker vind? Goh ik kan niet kiezen, de sandwich met gegrilde garnalen, smokey bbq chicken of de gegrilde steak? Het beste gedeelte is dat je je bestelling in handen krijgt en dan mag je salsa’s en sauzen over je vlees/friet heen doen. Goddelijk lekker, maar wel een absolute must NA uitgaan. Op een nuchtere maag valt ie best zwaar ;).
Screen Shot 2014 09 23 at 1.30.30 PM 1024x1015 - Curaçao tips van Culinessa

Marshe Bieu

Ga je de stad in, dan moet je het zodanig plannen dat je kan gaan lunchen op de markt. Het is de oude markt locatie, tegenwoordig genaamd Marshe Bieu, waar je heerlijk creeolse gerechten kunt eten. Ik heb er vorig jaar al een stukje over geschreven, dus dat kan je hier lezen. Wil je op een romantischere setting dineren, dan moet je naar de Dokterstuin. Zowieso een geweldige trip richting Bandabou ook om te gaan zwemmen. In een landhuis kun je  dan heerlijk lunchen of dineren. Ook hier schreef ik al eerder over. Lees mijn verslag hier.

IMG 9411 1024x1024 - Curaçao tips van Culinessa

Terrazza Nicole Curacao

Een ander pareltje bevindt zich bij de Zuikertuintje mall en heet TERAZZA NICOLE. Zodra je hier binnenloopt weet je dat je goed zit. Het zit er vol met locals die snel komen lunchen onder werktijd, maar je treft er zeker ook de toeristen aan. Nicole staat bekend om haar geweldige pompoensoep, Keshi Yena en haar quiches. Wanneer die niet op het menu staan, klagen haar gasten steen en been. Wij aten deze keer zalmwraps en een broodje. Dushi yiu.
IMG 9744 2 1024x1024 - Curaçao tips van Culinessa

Purunchi Curacao

Als ik heel eerlijk ben, bewaar ik de volgende tip liever voor mezelf, maar ik kan het niet maken om het hier niet te noemen. Ik vond het zo super dat er nog een post aankomt. De beste gefrituurde vis op zn Curacaos. Punt uit. Vers, lokaal en gemaakt met heel veel liefde. Purunchi is er een die je niet moet overslaan! Het zit achter de waterfabriek.
IMG 9362 1024x1024 - Curaçao tips van Culinessa

KOME Curacao

Wil je wat eten in een wat luxere setting, dan is KOME  een echte aanrader! Mooie tent, met airconditioning waar ze een fantastische steak serveren:PEPPERED HANGER STEAK op het menu. Dit gerecht bestaat uit gegrilde steak, geserveerd met aardappelpuree, banda abou rucola, een stilton-knoflook boter en een port siroop als sausje. We dronken er een goede fles wijn bij en sloten af met een kaasplankje. Echt genieten!kome 1024x1024 - Curaçao tips van Culinessa
Ben je uitgegeten bij KOME, dan moet je even oversteken en drankjes gaan drinken bij St Tropez. Overdag kun je hier ook lekker lunchen, zwemmen en vooral ontspannen.

Ginger Curacao

Een van de straatjes die een feestje voor het oog is, ligt bij de Pietermaai appartments in de buurt. Mooie kleuren, verschillende conceptjes, dus genoeg keuze voor iedereen. Deze keer kozen we voor Ginger. We aten er een hapje en dronken wat. Vers gebakken naan brood, heerlijk sappige tandoori kip en een kick ass cocktail maakten mijn avond compleet. Ben je toch al daar, neem dan ook even een kijkje/drankje bij Mundo Bizarro of Miles Jazz Cafe.
Screen Shot 2014 09 23 at 1.30.13 PM 1018x1024 - Curaçao tips van Culinessa

Jan Thiel Beach 

Mijn favo strand is Jan Thiel. Heerlijk zwemmen, lekkere cocktails en oh de Pizza van Zanzibar is heerlijk! YUM..echt waar..de sfeer is lekker relaxed en een heerlijke strandje. Perfect ook met kleintjes!IMG 93301 1024x1024 - Curaçao tips van Culinessa

ZEST Curacao

Nog een favorietje op Jan Thiel is ZEST. Heel modern chill strand waar ze een big green egg hebben. JA! dat lees je goed, die hele speciale Big Green Egg. Ik ben echt gek op hun Sandwich met roast beef met rode uien, groentes in het zuur, rucola en een mosterd dressing. De omeletten zijn ook om te smullen! En voor ik het vergeet: ze verkopen er taartjes van La Vie en Rose, gemaakt door Luigi Chavarria (hij volgde een opleiding bij de Patisserie school Cordon Bleu). Heel gauw komt ook het interview met hem online. Hij is de enige op het eiland die maccarrons maakt naar de maatstaven van La Duree. IMG 9652 2 1024x1024 - Curaçao tips van Culinessa

Een ander pareltje van Curacao is zonder twijfel Chef Tony Soliana van Tastisfaction. Ze doen zowel aan catering als private dining. Ik mocht, ja lucky me, een dagje met Tony meelopen tijdens een avondje koken. Hoe dat avontuur was lees in mijn artikel over een dagje meelopen met Tony. Let goed op, want hij is berucht aan het worden op het eiland en als je wat van hem proeft, denk aan mij. Smullen gegarandeerd!IMG 9750 e1405036211734 1024x1024 - Curaçao tips van Culinessa

ALOHA beach

Een echte klassieker op het eiland is AWA Lamunchi. In deze post deel ik het recept, maar als je toch het eiland gaat bezoeken, moet je aan bar tender Mike van ALOHA beach bar vragen of hij er een voor je kan maken. Er is niemand die ze zoo lekker maakt als hij.
IMG 1743 e1408213496236 1024x1024 - Curaçao tips van Culinessa
Moet je boodschapjes halen, dan kan ik de Pan Portugues van Goisco aanraden. Verder is supermarket Centrum een hele grote fijne supermarkt. Voor de Nederlanders die gehecht zijn aan producten van thuis, ze hebben ook een Albert Heijn op het eiland, dus reizen met je chocopasta of pindakaas hoeft niet meer.

Ben je weer terug en heb je zin in wat van de Antiliaanse keuken, bestel dan hier een kookboek van Desiree da Costa Gomez. Zij is de Curacaose koninging van de Krioyo kookboeken.

Ik plaatste op mijn blog ook wat Antiliaanse receptjes: de Awa di Lamunchi, Gefrituurde Funchi en Tamarinde Siroop.

Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Curaçao tips van Culinessa

Nog meer maken van mijn blog?  Dan moet je zijn bij mijn recepten .

ps Heb jij iets gemaakt? Dan vind ik het leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.