Dolce Vita Risotto Amarone Parrano [NL]

Zo af en toe krijg ik foodpost en enige tijd geleden kreeg ik kaas van Parrano met een recept voor Risotto Amarone erbij. Heel eerlijk dacht ik toch heel even van ok, wat ga ik hiermee doen en hoe zal het smaken. Ik kook namelijk altijd met verse Pecorino of Parmezaanse kazen. Ik dacht zal ik mijn receptje aanpassen, maar uiteindelijk besloot ik om me te houden aan het recept dat ik kreeg bij het pakketje. Ik vond de verse Parrano kaas, die ik geraspt heb door de risotto, heerlijk. Niet te scherp, maar een subtiele romige smaak. Verder ben ik gek op asperges, dus toen ik las dat dat een ingredient was dacht ik “Ja, maken!”. Ik werd onwijs blij van dit gerechtje vanwege de vrolijke kleuren. Vinden jullie het ook geen plaatje? Qua smaak ook een heerlijk gerechtje, mijn mini vroeg zelfs om een tweede portie <YEAH> Ik heb mijn hoeveelheid wijn aangepast (300 ml) omdat mijn mini ook mee moest eten. Voel je vrij om meer wijn toe te voegen. Ik zou dit wel beetje bij beetje doen om te voorkomen dat je teveel hebt gebruikt.

foodpost culinessa parranowhat I used - culinessa

Leuk weetje, Parrano bevat geen conserveringsmiddelen en de kaas is minimaal 20 weken gerijpt. Wanneer je de kaas gebruikt in pasta of in ovenschotels, heb je minder vetafscheiding en “trekt de kaas geen draden”. Ze hebben een grote selectie aan producten, varierend van Parrano plakken, Parrano rasp en gesnipperd, Verse Parrano of zelfs  Parrano Strooikaas.

Ik vond het een erg mooi gerecht om te zien alleen al, een waar feestje voor het oog en een perfect balans van smaken! Wel heb ik het recept iets aangepast. Parrano onwijs bedankt voor een heerlijke maaltijd. Hopelijk kunnen jullie er nu thuis net zo van genieten!

Parrano Culinessa Risotto
Recept voor Risotto Amarone ~ 6 personen

Ingrediënten
300 ml kippenbouillon

grof zeezout en versgemalen zwarte peper
125 g ongezouten boter
1 rode ui, gepeld en fijn gehakt (of 1 wit ui)
2 teentjes knoflook, gepeld en gehakt
300 g risotto rijst, ik heb het merk Ferron gebruikt.
600 ml Amarone wijn of een volle rode wijn
6 EL verse basilicum, grof gehakt
12 groene asperges
sap en schil van 2 citroenen
100 g Parrano kaas, vers geraspt
5 el mascarpone kaas

Methode
Verwarm de kippenbouillon en controleer of deze goed op smaak is.

Zet een ruime pan water op met zout en breng aan de kook.
Snijd de onderkant van de asperges en blancheer de asperges 4 minuten in kokend water of tot dat ze beetgaar zijn.
Direct afkoelen in bak met koud water.
Smelt de helft van de boter in een ruime pan.
Bak op laag vuur de ui tot het zacht is.
Voeg de knoflook toe en blijf continue roeren.
Voeg de rijst toe en vermeng het geheel goed door totdat alle korrels bedekt zijn met olie en ze er glanzend uitzien.
Zet het vuur hoger en schenk de helft van de wijn erbij en laat dit reduceren tot een siroop.
Voeg beetje bij beetje de warme kippenbouillon toe over laag vuur onder voortdurend roeren.
Zorg dat de bouillon helemaal door de rijst is geabsorbeerd voordat er nieuwe bouillon wordt bijgevoegd.
Snijd ondertussen de asperges in stukjes van 1 cm.
Roer het grootste gedeelte van de wijn erbij als het rijst bijna gaar is en voeg dan de basilicum, het citroensap en de rasp, ¾ kwart van de asperges, 50 g van de Parrano kaas en de mascarpone er doorheen als de rijst ‘al dente’ is – meestal na ongeveer 20
minuten.
Niet te lang roeren, het mengsel moet romig zijn.
Serveer met de resterende asperges, basilicum blaadjes en extra snippers Parrano kaas.

Bekijk meer recepten van me hier.
[fblike]

0/5 (0 Reviews)