Recept Surinaamse Bruine Bonen met rijst oftewel BBmetR

Een klassieker uit de Surinaamse keuken en daarom kan hij hier thuis niet ontbreken. Oh ja..minor detail: het is super snel te maken en staat binnen 5 minuten te pruttelen. Terwijl ik opgroeide en in Suriname naar (kinder) feestjes ging stond er regelmatig een grote pot Bruine bonen met rijst. Grappig detail, IK moest er toen echt niks van weten. Bij mij staat dit gerecht nooit top of mind, maar de mini die vraagt me WEKELIJKS wanneer ik nou weer bruine bonen met rijst voor haar maak. Ze vindt het zooooo lekker en de catch zit hem natuurlijk in het feit dat ze er wat naturel chipjes bij mag eten.

In Suriname wordt bruine bonen gemaakt met een stukje zoutvlees, “tomaten” kip en voor de lekkere aroma een madame Jeannete die meepruttelt. Hier in Nederland maak ik het mezelf best een beetje makkelijk en gebruik ipv tomaten kip weleens gerookte kip en als ik het mezelf nog makkelijker wil maken, dan koop ik een heerlijke rookworst bij onze slager Van Es. Die is niet voor niks worstenmaker van 2016! YUMM

Wanneer je de bruine bonen serveert, serveer je er ook komkommer/uien op zuur en plakjes tomaat en voor de liefhebber een lekkere peper. Wil je echt uitpakken, dan kun je er ook lekkere kip uit de oven en gebakken banaan bij serveren.

Vandaag dus de Surinaamse bb met r met een Hollandse twist 😉
Surinaamse Bruine bonen met rijst

Recept Bruine bonen op zn Surinaams

Ingredienten
1/2 medium ui

1 teen knoflook
1 tomaat
Rookworst van 250 gr
Pot bruine bonen van 720 gr
2 tl suiker
Snufje zout
6 Piment korrels
3 takjes soepgroente
1/2 bouillonblokje van 4 gr
Snufje nootmuskaat
[optioneel: Mme jeannette peper]
[optioneel: zoutvlees]

Methode
Snijdt de tomaat in blokjes en snipper de ui.

Fruit de uien met 1 EL olie in de pan en voeg wanneer ze glazig zijn de knoflook toe.
Na een halve minuut voeg je de tomaten toe.
Laat dit even bakken tot de tomaten lekker zacht zijn geworden.
[Optioneel: Week je zoutvlees 5 minuten in een kommetje met water en snijdt in stukjes) bak nu een stukje zoutvlees van ongeveer 5 cm mee)
Voeg nu de hele inhoud van de pot met bonen samen met de suiker, zout, soepgroente, pimentkorrels, bouillonblokje en nootmuskaat.
Snijdt de worst in stukken en voeg deze ook toe aan het geheel.
Laat dit ongeveer een halfuurtje pruttelen. (Gemaakt in een van de nieuwe pannen van BK Cookware: de new vintage kookpan.)
Wil je de aroma van de Mme Jeannette, laat deze dan gedurende de laatste 10 minuten meepruttelen.
Wil je ook de pit van de Mme Jeannette, prik dan de peper even door voor je hem bij de bruine bonen plaatst.

Njang switie!

culinessa signature posts new
Meer lekkere receptjes vind je hier.

ps Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog? Dat vind ik leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via Instagram, Twitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.

Dit vind je misschien ook leuk

Food quotes lightbox letterbord

Food quotes: De leukste teksten voor je lightbox en letterbord

De allerleukste food quotes – Vandaag geen receptje, maar gezellig praten over eten. Dat kunnen jullie denk ik net zo […]

Read More

Rendang recept van Sergio Herman

Rendang recept van Sergio Herman – Een aantal keren spotte ik bij een vriende van mijn mini een kookboek opengslagen […]

Read More

Persoonlijke update + winactie Bergstein sloffen

Twinning is winning, dus ook voor jullie een leuke winactie met Bergstein. // Het is alweer even geleden, maar ik […]

Read More

Culinessa travels to London

Ik ging in februari gezellig met mijn familie naar London. Mijn allerliefste mama werd 65 jaar oud en dat wilde […]

Read More