Soms ontmoet je mensen die je gewoon MOEST ontmoeten. Zegt jullie dat wat, het was gewoon meant to be dat ik Siti Boelen ontmoette. Waarom? De dag dat ik vertelde dat ik wilde stoppen bij mijn toenmalige werkgever ontmoette ik Siti op een borrel. Toen ik hoorde dat zij elke maand de Neighbourfoodmarket organiseerde, dacht ik NEE! Dit is superleuk. Ik vertelde haar dat ik heel graag een keer zoiets in Utrecht wilde organiseren, dus dat ik zeker een keertje met haar wilde afspreken. Het duurde weliswaar een maandje of 9 voor we afspraken, maar de afspraak kwam. Ik interviewde Siti om dat ik super fan ben van de maandelijkse Neighbourfoodmarket. De fijne sfeer, het lekkere eten en de gepassioneerde mensen die zorgen voor een top markt. En oh ja je kunt er heerlijk chillen. Screen Shot 2014 09 28 at 4.35.58 PM 1024x681 - Talking 2 Siti Boelen [NL]
Leeftijd: 36

Beroep
: Eigenaar NeighbourFood Market


Website
www.neighbourfoodmarket.nl


Hoe is de Neighbourfoodmarket (NFM) ontstaan?
Mijn compagnon Imke en ik waren regelmatig op reis voor ons werk (en privé ook). Dat is de luxe van televisieprogramma’s maken. Elk vrij uurtje zochten wij de locale markten op om te struinen, eten, drinken en locale mensen te ontmoeten. Wij verbaasden ons erover dat Amsterdam nog niet zo’n plek had. Je hebt natuurlijk de Albert Cuyp en het Waterlooplein, maar een soort pop-up foodcourt bestond nog niet. Een plek waar locale food-ondernemers hun lekkerste gerechten kunnen laten proeven en waar je met familie en vrienden aan lange tafels kunt aanschuiven om een relaxte zondag te vieren. Wij hebben heel verschillende locaties en stadsdelen benaderd en de Westergasfabriek was direct enthousiast. Zodoende.

Wat maakt de NFM zo uniek? Dat heeft denk ik te maken met de sfeer. Er staan hele enthousiaste ondernemers die met liefde hun eten bereiden, dat voel en proef je als bezoeker. We besteden veel zorg aan de aankleding (in samenwerking met Kringloopwinkel De Lokatie). Er staan lange tafels met verse bloemen, lekker aanschuiven bij mensen die je nog niet kent, maar er zijn ook knusse zithoekjes met fijne banken waar je je kunt terugtrekken met je lief. Op de achtergrond klinkt lekkere muziek van onze huis-dj. Ook onze bezoekers maken het uniek. Er wordt wel eens gezegd dat het een mooie-meisjes-markt is omdat er veel leuke jonge vrouwen ons bezoeken. Zij nemen hun ouders mee, of opa en oma en bellen ook hun vrienden met kleine kinderen. Wij zijn er erg trots op dat jong en oud aanschuift. 

Gaan jullie uitbreiden naar meer steden? Ja! en daar weet jij alles van 😉 [fyi: ik heb meegeholpen bij het organiseren van de eerste Utrecht editie en we zijn heel hard bezig met het mogen organiseren van een tweede keer. Ik houd jullie op de hoogte.]

Kan iedereen meedoen met de food market of is er een selectieprocedure? We verkeren in de luxe positie dat we een wachtlijst hebben. We proberen de ondernemers altijd eerst te ontmoeten en te horen wat hun verhaal is. Je moet wel een restaurant, cateringbedrijf of winkel hebben om mee te mogen doen.

Wat zijn jouw favo Hot Spots? De NeighbourFood Market natuurlijk ;-). All time favorite Nam Kee in Amsterdam, alleen al voor de oesters; nog redelijk onontdekt en heel fijn tijdens de zomer Distilleerderij ’t Nieuwe Diep in het Flevopark, bier, jenever, goede kaas, meer niet; Restaurant De Kas, eten wat je in de kas ziet groeien.

En je favoriete maaltijd? Ik zou hier een kookboek aan kunnen wijden. Lastig kiezen. Van sajoer lodeh, via pasta vongole naar sushi.

Favo keuken? Aziatisch!

Wat is je favoriete kookboek en waarom? Er zijn ontelbaar veel mooie kookboeken. Ik heb er ook ontelbaar veel. Als ik moet kiezen dan is het toch het Groot Indonesisch Kookboek van Bep Vuyk. Ik mis de gerechten van mijn oma nog heel vaak en wil eigenlijk net zo goed koken als zij deed, maar vrees dat mijn leven te kort is om dat doel nog te bereiken. Maar met een gerecht uit dit kookboek, maak je toch al snel indruk op je gasten.

Welke 3 ingrediënten zullen we altijd in je keuken vinden en waarom? Oestersaus, geeft fijne, licht zoute smaak aan alles wat je roerbakt. Alle smaken komen beter tot hun recht met oestersaus. Bouillonblokjes van Maggi. Onmisbaar, want veel smakelijker dan keukenzout. Olijfolie. Bakken, braden, dressings maken, het wordt wel heel saai in de keuken zonder olijfolie.

Heb je een masterdish? Jazeker, dat is Pepesan. Beetje smokkelen met een kant-en-klare boemboe Pepesan van de toko.

Favo Quote: ‘Too much good taste can be boring’, Diana Vreeland. Gaat over mode, maar geldt ook voor eten.

Recept voor mijn Pepesan ~ 4 personen

Ingrediënten
1  x boemboe pepesan (te koop bij toko’s)
4 x stevige witte visfilets (bijvoorbeeld heilbot, kabeljauw, zeeduivel)
2 grote tomaten
2 uien
1 teen knoflook

Methode
Verwarm de oven voor tot 200°C.
Tomaten in plakken snijden, uien in ringen, knoflook persen.
Boemboe heel kort aanbakken, 4 eetlepels water toevoegen.
De vis in een ovenschaal leggen en dik insmeren met de boemboe.
Daar bovenop de tomaten en uien en de schaal afdekken met folie. (Traditioneel zou men dit in bananenblad wikkelen en dan stomen/grillen of in de oven garen).
Dit een half uur (beetje afhankelijk van de vissoort) in de oven laten garen op een temperatuur van 200 graden.
Lekker opeten met rijst en sperzieboontjes of een Thaise salade.

Lees meer over de Neighbourfood market in deze post en lees ook mijn andere interviews hier.

[fblike]